Povečane bezgavke
Pozdravljeni,
moji triletni hčeri sta se v soboto (torej pred štirimi dnevi) čez noč močno povečali dve bazgavki – na vsaki strani pod ušeskom. Drugih znakov kakršnega koli vnetja, prehladnih obolenj (razen rahlega smrkanja) ni imela. Že v soboto jo je na hitro pregledala kolegica – specializantka pediatrije, v ponedeljek pa jo je natančno pregledala tudi pediatrinja (pretipala vse ostale bezgavke, vranico… Vse je bilo v mejah normale. Hčerka je dala tudi kri. Po razalagah pediatrinje so levkociti v redu, rahlo ima povišano sedimentacijo in CRP, vendar le toliko, da kaže na blago vnetje. Hemoglobin pa ima 115 (za deklice v njeni starosti naj bi bilo menda idelano 120, vendar je njena vrednost menda popolnoma v redu). Bezgavki na vratu sta danes, torej po štirih dneh že zmanjšani. Glede na to, kar sem prebrala na vašem in drugih forumih vse navedeno naj ne bi smel biti preplah glede limfoma. Bega pa me, da sem na strani slovesnkega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo zasledila, da se pri počasi rastočih limfomih bezgavke lahko tudi zmanjšujejo. Sedaj me pa bega: ali se bezgavke pri limfomu lahko torej tudi zmanjšajo same po sebi? Potemtakem bi bilo verjetno vsake bezgavke, ki so povečane, dati na punkcijo, četudi se zmanjšajo? Prosim, če mi lahko razložite kako je s tem? Ali se bezgavke pri limfomu lahko torej same po sebi tudi zmanjšajo? Hvala za odgovor, ker me sedaj že pošteno skrbi.
Lara, limfomi, ki so počasi rastoči, se pojavljajo pri starejših. Nisem še slišala, da bi se kdaj pojavili pri otrocih.
Glede na to, da so se bezgavke zmanjšale in da ni drugih znakov za preplah, lahko zaupaš pediatrinji. 🙂 Seveda pa opazuj bezgavki in v primeru, da bi se napr. spet povečali, obiščita zdravnika.
Sicer pa… lepo poletje.
Pozdravček,