povečane bezgavke
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem prvič tukaj, na vašem forumu….iz razloga, ker me skrbi za mojo mami. Za seboj ima operacijo – tumor na jajčnikih, vse so ji vzeli ven,kemoterapija z enimi citostatiki, sedaj pa ima povečan CVO v krvi (morda ni prava oznaka) in včeraj na ultrazvoku so ji povedali, da ima v trebušni votlini povečane bezgavke.
Ko je mami vprašala kaj to pomeni, ji je zdravnica le odgovorila, da ni mogoča operacija le kemoterapija.
Vem da je opis skop vendar me zanima, za kaj bi lahko šlo? Rak na bezgavkah? Ali navadno naredijo punkcijo, če operaija ni mogoča?
Joj, še tisoč vprašanj mi roji po glavi, solze so mi zalile oči….če samo pomislim…
lp
rozi
Rozika, tvoje vprašanje bom naslovila na zdravnici, ki sodelujeta tu gori in upam, da dobim hitro odgovor.
Moje laično razmišljanje pravi,da ima morda metastaze na bezgavkah (tako se namreč širijo), zato ji bodo dali sedaj KT, da zadevo ustavijo in uničijo.
Pozdravček! Se še javim z odgovorom.
Odgovor na tvoje vprašanje, Rozika:
“Če je šlo pri bolnici za tumor na jajčniku, je bil najverjetneje povišan tumorski marker CA 125. Bolj verjetno je, da gre za karcinom jajčnika z metastazami v retroperitonealnih (trebušnih) bezgavkah, ki se res zdravi s kemoterapijo. Limfomi v jajčniku so namreč precej redki (običajno zelo agresivni in raje pri mlajših bolnicah). Treba je razjasniti, ali so pri bolnici med operacijo verificirali, za kakšen proces gre v povečanih trebušnih bezgavkah, sicer se da to storiti z ultrazvočno vodeno punkcijo.”
(dr. Jezeršek Novakovič)
Lep pozdrav in vleiko poguma ti želim, Kristina