povečane bezgavke
uh, nimamo tukaj teh stevilk, so drugacne 🙂
sedimentacija je pri nas pregled urina skozi mikroskop in se ne pise tako; je potrebno navesti katerih organskih ali neorganskih (kristale) snovi je koliko… npr. ce je kri v vodi (eritrociti), ali bakterije, leukociti, ali epitelne celice…… po tem kaj je in koliko cesa, se ugotovi vnetje mehurja ali ledvic…
pri 10 se ne ve kaj je misljeno
nimam slovarja s sabo, bom konec tedna napisala knajpove vaje…
LP
Sem danes zjutraj pomislila, da je mozno, da v Sloveniji imenujejo BKS (BGS) tudi sedimentacijo – v tem primeru – krvi. Ker sediment pomeni “usedek”. Vendar ne bi bilo pravilno prevedeno, ker v primeru urina se gre za to, kaj se usede v urinu; pri krvi pa se gre o tem, kako hitro se usedejo krvna telesca. Zato se tukaj imenuje BGS (hitrost usedanja krvnih telesc). Sedimentacija pa samo pri urinu.
Ce je tako (prosim da mi nekdo pove, kaj je misljeno s sedimentacijo v Sloveniji), potem je to v redu in sicer bi hitrost usedanja krvnih telesc znasala pri zenski v prvi uri od 6 – 11, v drugi uri pa od 6 – 20 (to je malo vec kot pri moskem.
Samo tako si lahko razlagam st. 10 iz Vasega izvida.
(?)
LP
ja, sedimentacija je hitrost usedanja krvnih telesc v eni uri
baje da kaže na vnetne spremembe v telesu
to je moje laično vedenje o tej stvari 🙂
baje da ninič takega, če je 10, le da v različni literaturi različno piše,kaka je normalna hitrost usedanja
vem pa, da je 55 zelo veliko.
CRP pa baje mora biti pri zdravem človeku 0 ali 1, kar je tudi vnetni parameter
Sem mislila, da imam doma se kaksne kartice od vaj, pa izgleda da jih ni vec. Naj poskusam napisat, kar se tice vode:
– predvsem je potrebno gledat na to, da se delajo kopeli oz se poliva voda MENJAJOCE topla in mrzla.
– Najbolje je seveda umivati z mrzno vodo in potem s frotirko drgniti.
– Roke lahko potapljate v mrzlo vodo, do komolca
– Ali po rokah in nogah polivate mrzlo vodo, potem pa frotirate
– Lahko se na kratko kopate v hladni vodi z kalmusom, smrekovimi konicami, eukaliptusom ali rozmarinom, vsakokrat po kopanju z mrzlo vodo potusirat
– Lahko tudi med kopanjem krtacite kozo… nasploh je dobro kozo zjutraj krtaciti navzgor, da pozivi periferna prekrvavitev… tudi drzaenje z mrazom je najboljse ob 9h zjutraj
– Hoditi po vodi
Knajpove kopeli se bodo morda nasle kje v internetu, ker je potrebno s slauhom (po sliki) npr. Po nogi po eni strani gor do kolena in po drugi strani dol….10 pravil:
1. samo pri prej ogretem telesu (nikoli zaceti pri srcu)
2. bolj je mrzla voda, bolj kratko je lahko drazenje, od zacetka naj ne bo razlika temperature prevec velika
3. pri menjanju temperature, je potrebno vedno najprej s toplo vodo, potem z mrzlo in polivanje s toplo vodo mora biti daljse kot drazenje z mrzlo vodo
4. da se doseze optimalna reakcija zil, je bolje menjavati toplo vodo s mrzlo vodo in ne vroco z mrzlo
5. po vajah naj bi se celo telo pogrelo za kaksnih 15-20 minut (aktivno ali pasivno)
6. po iuporabi mrzle vode se ni potrebno obrisati. Edino morda pri kaksnih reakcijah ali med prsti …
7. tople kopeli se morajo principno koncati z mrzlim tusom oz. Mrzlo vodo.
8. (po toplih kopelih ali cedalje bolj toplih, je nujno potrebno pocivanje od najman 30 minut)
9. Me d posameznimi vajami ali med vajo/kopeljo in jedjo je potrebno imeti najmanj 1-2 uri pavze
10. nikotin in alkohol v zvezi z vajami v vodi, vplaivata slabo.
Prilagam par slikic, da vidite kako to izgleda.
Ker ne morem prilepit vec kot tri, bom napisala se kaj :))))
LP
– Sicer se zjutraj telovadit ali delat isometricne vaje ze v postelji, preden vstanete (staticno napenjanje misic za 2-3 sekundi in spet sprostit, nekajkrat ponovit).
– Kava dvigne samo za kratek cas pritisk, mnogi ki pijejo kavo, imajo nizek pritisk. Lahko poskusite s crnim cajem (ga pustite 3 minute vlect).
– Iz ortomolekularne terapije so pomembni predvsem cink (10-15 mg), mangan (25-30 mg), vit. C (1-4g) in Vit. 6 (50-100 mg)
– Bachove rozice: Häufig Centaury in Wild Rose
– Gibanje na svezem zraku, igre, sport, kopanje, izkoristiti drazljivo vreme, glejte, da boste imeli na sprehodih tople noge.
– pa kot sem ze rekla, akupunktura in homeopatija
– Pa seveda z ventuznimi zvonci – se nastavijo predvsem nad vratne vretence, pa tudi po hrbtu (opis terapije sem dala na http://www.altermed.org/altermed/html/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=296&mode=thread&order=0&thold=0 (suho-nekrvavo metodo, najboljsi zvonci so tisti, kjer jih je na sliki 5 v vrsti)
LP
Vrba,
Najlepša hvala. Šele sedaj sem videla kako nazorno ste opisali višanje krvnega tlaka. Meni v glavi pri ušesih šumi, se mi vrti in včasih že vidim črne pikice. Imam tudi stalen glavobol (čelo in za očmi). To je menda značilno tudi za ljudi z visokim krvnim tlakom. Moj znaša 90/60 (ali manj), pulz zaradi brezpotrebnega nerviranja tudi 100/min. Sama sem zaradi terapije z Interferonom precej anemična in je terapija trenutno ukinjena, ker mi očitno dela več škode kot koristi. Zrušila sem se nenadoma, čeprav se mi je že ene dve ure prej malo sukalo in to na takoj po sprehodu v trgovini, pa še polulala sem se. Ne pijem pa nobenega alkohola, kave, pravega čaja in ne kadim. Pred operacijo dimeljskih in trebušnih bezgavk pa sem z veseljem popila kozarček rdečega vina, kave nikdar v življenju. Kakšna dva tedna prej se mi je občasno vrtelo in imela sem občutek, da mi manjka kisika v možganih, precej se mi je zehalo. Sem pa bila že kar u kondiciji (nisem preveč posteljni tip). Vse te drobne težavice sem omenila na OI, pa se jim ni zdelo nič posebnega, čez en teden pa sem skoraj umrla. Če me ne bi takoj oživljal mož, res ne vem kako bi se končalo. Zdaj se ne morem pobrat, sem jamrala že v prejšnem postu. Zdaj delam vaje v postelji z dvignjenimi nogami. Včeraj sem poskusila s kavo in sem imela še panični napad. Jutri bom kupila črni čaj. Kolikokrat na dan se ga pije? Da ne bom pretiravala? Tudi s hladno vodo sem se tuširala.
Če obstaja še kakšen nasvet, ga bom zelo vesela, ker hočem biti nazaj tista stara, optimistična, vedra in vedno za žur. Ni problem v raku, problem je v moji glavi, ker paničarim, da se mi še kdaj ponovi. Navsezadnje sem le mama dvema srčkanima deklicama in nočem, da bi zaradi moje bolezni še njima uničila otroštvo. Stara sem pa 31 let.
Iskrena hvala za vašo nesebično pomoč!
Hej, Petra, še enkaj! Ali obiskuješ oddelek za psihoonkologijo na OI? Super so! 100% ti bodo pomagali. Kot vidim iz drugega posta te ful daje psiha. In to moraš nujno popedenati! Če psiha ni OK, potem je počutje še toliko slabše.
Drži se!
Hvala Kristina,
V petek grem na OI, da se dogovorimo o poteku zdravljenja. Se je treba na psihoonkologijo naročit vnaprej? Nekaj moram ukrent, ker tako ne gre več naprej. Do sedaj nisem bila vključena v nobeno skupino. Do kolapsa je niti nisem potrebovala, nato pa šok. Nimam nobenih črnih misli in tudi moj doktor pravi, da nisem depresivna ampak samo anksciozna, panična in prestrašena. Izraz ni pomemben. Meni je samo hudo!
LP,
Petra
Mogoče raje poskusi z zelenim čajem – mislim, da učinkuje podobno, je pa tudi drugače koristen, ker ima veliko antioksidantov.
Petra, si poskusila s kakšno knjigo o pozitivnem razmišljanju? Meni je veliko pomagala knjiga Življenje je tvoje avtorice Louise Hay, ko je meni zelo draga oseba zbolela za rakom. Lahko ti jo tudi pošljem – ali pa katero drugo, če mi na mail napišeš naslov. Mogoče bi pa to pomagalo tudi meni, ker sem zadnje mesece na tleh.
Psihične težave in napade panike poznam. V lekarni se v prosti prodaji dobijo tablete Hove za pomiritev, jaz jih včasih vzamem in pomagajo (no, mogoče pa gre za placebo učinek, kaj vem). Pa vitaminski in mineralni dodatki, če si anemična …
Drži se!
Uh…
Strah je res najhujsi indikator za vse mogoce… za imunski sistem, za ljubezen, za recidive… za pritisk… za izogibanje…za samozavest…
Pa ce Vas je toliko strah kolabiranja, si nabavite adrenalinov spray in ga imejte v torbici, cetudi ga nikoli ne bi uporabljali. To za skrajni primer.
Seveda imaste malo traume, ker se Vam je to zgodilo in bi bilo res dobro govoriti o tem, predvsem pa se spoprijateljiti s smrtjo, ker boste potem bolj zavedno zazivela in se bo pritisk automaticno dvignil:)
V homeopatiji je indikacija „nizek pritisk po daljsi bolezni“, mogoce bi to prislo za Vas v postev (Cal.phos.D3,D6), ne vem, ker Vas ne poznam. Poglejte, ce boste nasla literaturo ali pa obiscite kaksno homeopatinjo.
Tudi s crnim cajem ne bi pretiravala, pac ga uvedite v Vas jedilnik (3 minute pustite vlect). Eno skodelico na dan, ne bo cudezev.
Hrana naj bo mocno zacimbena in soljena. Tudi kaksno toplo zelenjavno juhco spit (ampak ne iz trgovinskega regala). Tekocine 2 litra na dan. Najboljse do sredi popoldneva, da ne treba ponoci toliko vstajati.
Hmelj tudi pomirja:)
Zdaj pa se poglejte pri zdravilu Xanax stranske ucinke! Ali je to pomirjevalno sredstvo? Ga ne poznam. Poglejte stranske ucinke, ce kaj tam pise o nizkem krvnem pritisku oz. hipotoniji, hipotenziji.
Tablete ne pomagajo psihi (vzrok je v nacinu misljenja), tablete samo pokrivajo, da lazje prenesete situacijo, dokler si ne opomorete s psihoterapijo. To samo pokriva to kar je, da ne vidite kaj je, kar bi se moralo predelati. Vi se s tem samo izogibljete situacijam, ki bi jih rabila za Vaso dusevno rast… Marsikatera zdravila proti strahu celo pospesijo strah, bolnik jih rabi cedalje vec in potem se obrne proti cloveku. Ne jih opustit naenkrat, najdite si psiholosko pomoc. Samopomocne skupine v tem primeru premalo, ce ni nobenega psihologa zraven.
Zdajle sem opazila, da ste anemicna, valjda premalo zeleza? Ce ne jeste mesa, potem je tudi tezava v tem, da je rastlinsko zelezo „nevezano“ in ga crevo sprejme le 10%. Da bi povecali sprejem zeleza in kalcija, pomaga kak Vit. C preparat ali en velik kozarec oranznega soka k vsaki prehrani. Ali pa limonov sok na solato. Z vit. C se ne dobi samo boljsi sprejem iz rastlinske hrane, ampak se lahko celo dvakratno do trikratno poveca kolicina uporabnega zeleza. Pa seveda inhaliranje kisika, ne bi skodilo.
Toliko za danes.
Lep pozdrav!
Ja, najprej se je treba naročiti pri dr. Snojevi (psihiatrinja), ki opravi prvi pogovor, da vidi tvoje stanje in določi terpaijo. Mene je naprimer usmerila na psihologinjo, ker takrat kakšnih tablet nisem potrebovala. Pri psihologinji Manci Repež sem bila nekajkrat na razgovorih, potem pa me je vključila v skupino za učenje sprostitvenih tehnik. Fulll dobro! Priporočam!
Kar jutri pokliči na Onko in naj ti vežejo odd. psihoonkologije in se pri sestri naročiš. Pa malo zateži, da bo čim prej. Se malo čaka….
Drži se!
hm, jaz imam to knjigo od 2001 leta doma na polici…
dobila od ene zelo spiritualne in vedno nasmejane gospe za 18 rojstni dan
sem ugotovila zdaj, ko sem po internetu prebrskala, kaj ve tu opevate in se mi je naslovnica neverjetno znana zdela. in voila…pa sem mislila, da je gospa samo vedno malo pijana, da je tako vesela in pozitivna…morda pa je kaj na knjigah, ki jih bere celo življenje 🙂
brala je seveda nisem nikoli, ker sem full skeptik glede takih stvari
bom odložila zdaj dedno pravo in začela to prebirat. verjetno bo več koristi od tega, kot pa od dedovanja 😀
pridne bodite 🙂
Glede knjigice od Lojzke Hayeve pa ne bodi nič skeptična. Na “kmečki” in lahek način ti pve, kaj določena stanja povejo o tvojem življenju, preteklosti, zakaj si nesrečen in kako se iz takšne nesreče izvleči. Mogoče je kdaj na meji verjetnega, ampak prav enako, samo z drugačnimi razlagami, te mirijo klinični psihologi.
Dobra si, da ti gre pravo v glavo. 🙂 Jaz sem komaj spacala za 6 (gospdoarsko in obligacijsko pravo). Joj, sem se matrala….. pa terminologija mi je delala težavice…. No, ja, saj je za mano, ne bi jamrala! 🙂
kristina, gospodarskega se jaz tud ne pritaknem še naslednjih par mesecev (izogibala se ga bom dokler ne bo več mogoče) obligacije so mi ble pa fajn pa so hitro šla pa za relatvino lepo oceno
če bom mela kaki obligacijski problem, pa se javi 🙂 v bistvu mi je vse razen gospodarstva (ja, danr mi smrdi) vredi 🙂
pravo mi je full dobro,kot teorija pa če bi se ga dalo uporabljati tudi v pravičen namen in se od tega vsaj približno normalno živet.
ta politika okol služb pravnih pa mi kr ne diši…
če si sodnik, morš met še za otroke telesnega stražarja, če si odvetnik si kar direkt piranja, notar uf se ne da zraven prit, pa za avtogram pobereš dnar, gospodarstvo pa je meni fuj pa fej pa igit
bomo vidli, kaj bomo ko bomo vlki 🙂