Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija povečane bezgavke

povečane bezgavke

Pozdravljeni.

Včeraj sem pri svoji 3-letni hčerki opazila na vratu ogromne bule. Napotena je bila v pediatrično ambulanto, kjer so ji včeraj pregledali kri (zjutraj že v ambulanti ZD). Glede na krvne preiskave ni s punco nič narobe oz. izvid je v mejah normale – tako so rekli (sedimentacija 19, WBC 9,4, RBC 4,4, HGB 118, HCT 0,334, MCV 76,0, MCH 26,7, MCHC 352, CHCM 342, CH 25,8, RDW 13,8, HDW28,5, PLT 201, MPV 7,5, %NEUT 33,9, %LYMPH 48,2, %MONO 5,6, %EOS 1,4, %BASO 1,7, %LUC 9,1, #NEUT 3,2, #LYMPH 4,5, #MONO 0,5, #EOS 0,1, #BASO 0,2, #LUC0,9 MICRO+, ATYP++, BLASTS+, CRP neg).

Naj povem, da je imela v mesecu marcu dvakrat angino, katero so ji (drugo) zdravili z zinnatom, saj je bilo po 4 dneh jemanja ospena stanje sedimentacija 76 in CRP 108mg/l. Kasneje je začela sedimentacija počasi padati (že po dveh dneh 61 in CRP 17), po 14 dneh sedimentacija 28, a po enem mesecu (natančno 26.4.) še vedno 27. No, včeraj pa 17. Saj ne vem, če potrebujete še kakršen koli podatek:-))

No, konec aprila je bila pregledana tudi v ORL ambulanti, saj je imela še vedno povečane bezgavke in rahlo povečane in razbrazdane tonzila in žrelnico.

Da se vrnem na današnje stanje. Včeraj je bila pregledana še v ORL ambulanti in doktor je menil, da ima cisto (oz. da obstaja možnost), saj je bilo drugače “stanje v grlu in okoli” vse okey. No, danes je bila na ultrazvoku in doktor je rekel, da ni cista, ampak bezgavka (na eni strani je dolžine malo manj kot 3 cm, na drugi – desni – pa 4 cm. Meni se to zdi ogromno!!

Terapije niso dali, saj nima vročine, malo pokašlja tu pa tam, drugače pa je zelo živahna in ne jamra, da jo boli. Dali so še kri pregledati v LJ za neke viruse (ne vem kako se jim reče). Vsi pa so me spraševali, ali je bila v kakršnem koli striku z mačkami. Zakaj?

Kaj vi menite? A bi bilo vseeno priporočljivo, da se jih punktira? Malo me je strah, ker ne vem, kaj naj sedaj pričakujem oz. kaj se bo, če se bo, iz tega izcimilo. A lahko hudo zboli? Res se počutim kot v neki megli, pa še na preostale izvide moramo počakati še kar nekaj dni.

Pozdravljeni, Suzana!
Torej je deklica pred 2 mesecema prebolela dve angini, zdravljena je bila z antibiotiki. Potem je bilo stanje v redu, bezgavke so se zmanjšale.
Sedaj pa je bilo opaziti v nekaj dneh hitro zvečanje vratnih bezgavk, opravili ste pregled krvi in UZ vratu, ki je pokazal, da gre za bezgavke in ne ciste. Kri ni povsem v redu, verjetno so vas naročili na kontrolo. Ste bili v hematološki ambulanti na Pediatriji?

Bezgavke so res precej povečane, take vidimo pri bolezni mačje opraskanine (NE MIKROSPORIAZA!), povzročitelj je bakterija Bartonella henselae. Pri tej bolezni vidimo res zelo velike bezgavke, ki se celo lahko gnojijo. Če se ugotovi, da je povzročitelj ta, vam moram povedati, da včasih kljub temu, da je to bakterija, ne zdravimo z antibiotiki, včasih pa se bezgavka celo ognoji. Zato so vas spraševali po mačjih opraskaninah.

Absolutno mislim, da je potrebno punktirati, ker je potrebno pri takih, hitro zraslih bezgavkah takoj razčistiti, kaj je vzrok.
Le pogumno,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ne, bili sva v pediatrični ambulanti v Novem mestu, saj smo z Dolenjske.

Tudi osebna pediatrinja je menila, da bi ji verjetno punktirali bezgavko, a v NM niso nič omenili. Vsem je bilo samo čudno to, da nima vročine oz. nobenih drugih znakov bolezni – za enkrat (trkam na les). Je pa res, da ima mala ob vsakem manjšem infektu zelo rada visoke vročine, zato je tudi meni malo čudno, da sedaj pa je nima.

Potem nama priporočate, da peljeva malo v hematološko ambulanto v LJ? A bi jo tam vzeli pod nujno, ali je potrebno čakati, če morda veste? A jo to boli?

Glede kontrole so rekli, da nama bodo datum še sporočili…

Ni mi vseeno, da sva dva dni prebili celo dopoldne v ambulanti, a nisem nič pametnega oz. oprijemljivega izvedela. Me je resnično strah, da se ne bi kaj iz tega izcimilo in bi zopet dirkali po urgentnih službah, saj se bliža vikend. Kaj menite vi? A sta tako veliki bezgavki lahko nevarni? A je potrebno, da že jutri stopim do njene osebne pediatrinje in prosim za nadaljnje preiskave? Res ne bi rada čakala na izvide iz NM, nočem pa tudi, da bi izpadla kot blazno tečna. Saj vem, da gre za mojo punco, a “težim” pa ne rada.

Z mačkami ni bila v stiku, vsaj tako ne, da bi jo popraskale, je pa možno, da se je “igrala z njihovim blatom”, saj imamo doma peskovnik, ki pa ga ponavadi ne pokrivamo, ker je zelo velik. Omenjali so toxoplasmozo, pa ne vem, če so bile preiskave v zvezi z njo že opravljene. Saj vam pravim, odšli sva brez kakršnih koli izvidov, sama pa prepuščena svojim mislim in ugibanjem. Saj ne rečem, zelo so se zavzeli in nimam nič za reči oz. za kritizirat, da ne bo pomote.

Kaj naj sedaj naredim?

Najlepša hvala za odgovore,

suzana

Se opravičujem, šle zdaj sem videla, da vam nisem odgovorila. Sva se pa danes slišali.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close