Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija povečana žrelnica pri otroku

povečana žrelnica pri otroku

Pozdravljeni,

 

2,8 letna hči ima ponavljajoča se vnetja ušes, sicer zadnje 3 mesece brez vnetja. Februarja je imela ORL pregled, kjer je bil izvid takole:

ORL status OMS: sluhovoda prosta, bobniča sta siva, cela, blago zadebeljena in s poudarjeno žilno risbo. Nosna sluznica rožnata, med pregledom diha skozi nos.

Usta zdrava, žrelo rožnato.

Mnenje:

Pri deklici gre za problem recidivantnih otitisov. Znaki hipertrofije žrelnice niso tako izraziti.

Pogovarjamo se o možnosti profilakse z antibiotikom in tudi o operaciji, dogovorimo se, da bi zaenkrat poskusili z amoksicilinom 20mg/kg/dan v enkratnem odmerku redno 2 meseca.

Najbolje bi bilo, da deklica ne bi hodila v vrtec, če je to možno. priporočamo tudi Bronhomunal.

 

V aprilu je sledila kontrola:

ORL status: Retroavrikularno obojestransko brez posebnosti. OMS obojestransko sluhovoda prehodna, bobniča cela, siva, retrahirana (bolj levi), motna.

Endonazalno nosni votlini prehodni, sluznica rožnata. Prostora za dihanje dovolj.

Sluznica ustne votline in orofarinksa rožnata. Tonzili veliki, ležita med lokoma.

Palpatorno obojestransko vrat prost.

Ty: Obojestransko tip B.

Mnenje: Glede na pregled in preiskave se že danes odločim za izdajo napotnice za op. poseg – miringotomija obojestransko z eventuelno vstavitvijo timpanalnih cevk. Profilaktični antibiotik naj prejema do skupno 2 meseca, nato lahko z njim prekine. V kolikor bi prišlo do ponovnega vnetja, naj po zaključku antibiotične terapije zaradi vnetja ponovno prične s profilaktičnim odmerkom. Doma naj nos redno čisti s fiziološko raztopino, do kontrole pri nas naj uporablja mometaozn pršila enkrat dnevno vpih v vsako nosnico zvečer.

Dobili smo datum kontrole v septembru in datum operacije junija prihodnje leto. Kar se dogaja po ukinitvi profilakse, se do sedaj še ni: hči ima več kot 14 dni konstantno poln nos, očitno je žrelnica močno močno natečena, saj hči prvič izrazito smrči ponoči, govori skozi nos, diha na usta ves čas, slabše govori (govor je za to starost zelo dobro razvit, zato je razlika v artikulaciji očitna) se več slini, ima slabši apetit. Občutno se je spremenilo njeno vedenje skozi dan, saj je močno razdražljiva, ponoči zelo slabo spi. Takšnega vedenja in tako močno izraženih znakov ni bilo ob nobenem prehladu do sedaj. Vročine nima. Sledimo predpisanim navodilom. Pije zelo veliko.

Zdi se mi, da se prav muči. Ne vemo, kaj narediti. Prosim vas za nasvet, hkrati vas prosim za komentar, zakaj je zdravnica ob prvem orl pregledu omenjala operacijo žrelnice, zdravnik ob drugem pregledu pa drug poseg. Ne predstavljam si takšnega stanja do septembra, kaj šele do operacije prihodnje poletje…

 

Hvala in lep pozdrav!

 

 

 

 

 

 

 

Pozdravljeni,

 

Kako to, da niste prepisali diagnoz?

Prepišite še izvid timpanograma pri prvem pregledu.

Dobili smo datum kontrole v septembru – takrat bo verjetno vaša hči v najbolj zdravem stanju in ušesi najbolj lepo prezračeni.

in datum operacije junija prihodnje leto. – to je ravno prav, saj bo vaša hči do takrat zrasla in imunski sistem bo zrelejši – žrelnica se bo morda že mzmanjšala in se bodo vnetja prenehala, stanje srednjih ušes pa normaliziralo.

Ne vemo, kaj narediti. – naj ne bo v vrtcu ali skupinskem varstvu, da ne bo dobila viroz, pa se bo žrelnica zmanjšala in vnetja srednjih ušes prenehala. Usekuje naj se na vsako nosnico posebej.

zakaj je zdravnica ob prvem orl pregledu omenjala operacijo žrelnice, zdravnik ob drugem pregledu pa drug poseg – strnjam se, da se naredi op. žrelnice, ev. prerez bobničev in vstavitev timp. cevk glede na stanje ušes in sluha ob sprejemu na op.

Ne predstavljam si takšnega stanja do septembra – stanje se bo poleti zelo izboljšalo

 

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close