Povečana vranica
Pozdravljeni,
imam nekoliko povečano vranico, kar so ugotovili s CT-jem. Krvni testi so pokazali povišan hemoglobin (171), hematokrit (0.494), crp (14) in prenizko vrednost MPV (6.5). Napotena sem bila na hematološko ambulanto. Zanima me, če je povečana vranica in slab krvni test posledica kajenja. Drugače se zdravim za shizofrenijo, premajhno delovanje ščitnice, KOPB, supravertikularno tahikardijo, diastolično disfunkcijo levega prekata in sladkorno boleznijo tipa 2. Prosim za razlago krvnih testov in zanima me kaj to pomeni zame ali so krvni testi in povečana vranica res samo posledica kajenja?
Lp
Pozdravljeni,
pošiljam Vam CT izvid: jetra so povečana in steatotična, izmerjene denzitometrične vrednosti so okoli 15 HU HU. Stanje po holecistektomiji – viden postoperativni material. Žolčna izvodila niso videti razširjena. Pankreas je deloma lobuliran, pankreatični vod ni razširjen, peripakreatično maščevje ni spremenjeno. Vranica je povečana in meri 12 cm x 9,5 cm. Ledvici ležita na anatomskemm mestu. Zastoja ali konkrementov ni videti. Obe nadledvični žlezi sta morfološko v mejah normale – povečanje desne nadledvične žleze ni videti. Sečni mehur je srednje poln, njegova stena izgleda v redu. Na prikazanih delih črevesnih vijug ni videti večjih patomorfoloških posebnosti. Želodec ni distendiran, vidna obilnejša stena želodca v fundusu. Aorta je blago kalcinirana. Retroperitonealno ni videti povečanih bezgavk. Na rezih skozi toraks fokalnih omejnih patoloških zgostitev ni videti. Na keletnem oknu vidne začetne degenerativne spremembe skeleta, viden premostitveni osteofit ventralno v višini corpusa TH9-TH10, videm vakuum fenomen v višini corpusa L5-S1 z zanaki i.v. hondroze L/S, debeline 5 mm (MRI?). Sumljivih osteolitičnih, osteoblastnih in posttravmatskih sprememb ni videti. Zaključek: povečana, steatotična jetra, stanje po holecistektomiji, splenomegalija, znakov povečanja nadledvičnih žlez ni videti.
Včeraj sem bila tudi pri hematologu, ki je odkril sekundarno eritrocitozo – po njegovem mnenju in mnenju moje osebne zdravnice od kajenja.
Zanima me naslednje: kam bi morala iti, da bi mi odkrili od kje imam povečano vranico? Zanima me tudi zaradi hrbtenice – kaj pomeni CT – kar se skeleta tiče in ali naj vztrajam pri svoji osebni zdravnici za MRI – skeleta? Ker je pri meni moja osebna zdravnica prepričana, da vse izvira od kajenja in povečane teže, me zanima, če je to že diskriminacija? Drugače imam še naslednje diagnoze: premajhno delovanje ščitnice – jemljem Euthyrox 25 mg, diabetes 2 – dobivam 3 x na dan insulin + tablete, panaroidno shizofrenijo – dobivam Kventiax, Cipralex, Zolrix in Moditen depo, imam supravertikularno tahikardijo in diastolično disfunkcijo levega prekata, začetek KOPB in kroničnega bronhitisa – dobila sem Foster. Ja in vem, da bi morala nehati kaditi – prvi korak sem že naredila in sem prepolovila število cigaret.
Upam, da mi Vi kako pomagate
Lp
Pozdravljeni, popolnoma nič ne vem o vašem zdravstvenem stanju in niti rega, zakaj so vas sploh napotili na CT, zato tudi zelo težko komentiram izvid. Vranica je le malce večja od “normalne” velikosti (niti ne 10%) in to, skupaj z jetri, bi se dalo pojasniti s eritrocitozo in prekomerno telesno težo. V komentarju zdravnice ne vidim nič diskriminatornega in tudi sicer pod diskriminacijo ne razumem podajanja dejstev ali mnenja, ki nam ni všeč. Tak komentar razumem kot usmeritev, kaj lahko za svoje zdravje naredite sami.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Pri 17.ih letih so se bo hudem obdobju stresa začele hude težave z bolečino pod levim rebrnim lokom (imela sem napeto izboklino), slabim spanjem kateremu je sledila slaba prebava (nekega dne sem občutila kot da bi mi nekaj počilo pod levim rebrom, nato je vsakodnevno sledila topa bolečina, zjutraj mehko-tekoče blato, ko je bilo kam iti je bilo potrebno iti na wc tudi po 10x, občutek neizpraznjenosti, krvi v blatu nisem imela nikoli). V najhujšem obdobju sem bila na UZ, vse naj bi bilo ok, čeprav sem imela izboklino pod levim rebrnim lokom, na gastroskopijo me niso poslali. Testi blata so kazali na težave z trebušno slinavko/vranico ali pa celiakijo. Celiakijo so ovrgli a vseeno rekli, da sem občutljiva na laktozo/gluten! Na trebušno slinavko/vranico pa so pozabili?! Že 7 let torej ne jem glutena in laktoze, vendar se stanje ni izboljšalo. Sedaj sem 2 leti jemala eglonyl, tableti so mi pomagali uravnavati prebavo, pa vseeno sem imela čuden občutek pod levim rebrnim lokom. Po 2 letih jemanja eglonyla, sem prenehala z jemanjem ker ima ogromno stranskih učinkov. Sedaj, spet občutim napetost pod levim rebrnim lokom, spet se pojavlja zelo slaba prebava in slab spanec, koncentracija in spomin sta poslabšana. Zdravnica mi bo pregledala blato na prebavljivost in parazite, želi me zdraviti homeopatsko, kar meni sploh ne ustreza, tudi ko ji omenim kakšne teste me zavrne! Menim, da je vzrok mojih težav vseh teh let vranica- kakšni testi in pregledi lahko to dokažejo? Zelo sem že obupana! Hvala za vašo pomoč!
Pozdravljeni, mislim, da potrebujete za začetek temeljit pogovor s svojim zdravnikom, saj se mi zdi, da ste se čisto izgubili in pomešali stvari. Vranica ne vpliva na prebavo, ne povzroča izboklin na trebuhu in na ultrazvoku se jo dovolj dobro vidi, da ni dilem. Laktozna intoleranca in celiakija nimata med seboj nobene zveze po mehanizmu delovanja in ne moremo o njiju govoriti kar v isti sapi. Prav tako velja za trebušno slinavko in vranico, ki imata popolnoma drugi funkciji. Tudi Eglonyl ni zdravilo za zdravljenje prebave ampak shizofrenije in se pogovorite z zdravnikom, če je bila dobra ideja, da ste si ga ukinili, kolikor razumem, kar sami.
Lep pozdrav
Pozdravljeni.
Zaradi nepojasnjenih bolečin desno spodaj (ki so se začele v zadnjem trimesečju nosečnosti in so prisotne še danes – leto in pol je zdaj od tega) sem bila danes na abdominalnem UZ. Na UZ ni bilo videti nobenih posebnosti, razen povečane vranice (14.8 cm). Ob začetku pojavljanja bolečin, pred letom in pol, sem bila prav tako na abdominalnem UZ in je bila vranica tudi povečana (takrat 14.4 cm). Radiologinja mi je
danes svetovala nadaljne preizkave oz. diferencialno krvno sliko. Sem precej zaskrbljena in vas prosim za obrazložitev, ali je tako povečana vranica lahko znak kakšne resne bolezni, npr. levkemije? Za kaj najverjetneje gre? Naj dodam še to, da ne pomnim, da bi imela pred kratkim kakšno virozo, prehlad. Sem pa konstantno utrujena, bleda, rane se mi slabo celijo in v zadnjem času sem kar shujšala. Visoka sem 176 cm in težka 60 kg.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Katja
Pozdravljeni, od pričakovane vrednosti ke dejansko večja za ene 3 cm. Vzrokov pa povečanje pa je veliko, seveda so kot pri vseh stvareh tudi maligne bolezni med možnostmi, poleg številnih drugih. Pregled krvi se mi zdi smiseln za začetek diagnoatike. Lep pozdrav