Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje povečana ščitnica in nosečnost

povečana ščitnica in nosečnost

Pozdravljeni

Zanima me ali lahko pride do povečanja ščitnice samo v nosečnosti. Nasplošno namreč s ščitnico nimam težav, sem jih pa imela prvo nosečnost (sluzast čep v grlu) in jih imam tudi sedaj pri drugi nosečnosti. Kakšnih preiskav v zvezi z delovanjem ščitnice mi niso naredili, le zdravnica na splošnem zdravniškem pregledu mi je omenila, da imam povečano ščitnico. Ko sem jo vprašala, če je to lahko povezano z nosečnostjo, je rekla, da ne.

pika

Spoštovani!

V prvem trimesečju nosečnosti mora materina ščitnica zagotoviti dovolj ščitničnih hormonov za normalno rast in razvoj ploda, ki v tej fazi še nima lastne ščitnice. Zato se poveča potreba po jodu v prehrani nosečnice. Jod je namreč nujno potreben za normalno tvorbo ščitničnih hormonov, uravnava pa tudi rast in velikost ščitnice. Potrebna dnevna količina joda za nosečnice je 200 do 300 ug dnevno. Kadar je joda v prehrani nosečnice premalo in kadar obstaja dodatna genetska predispozicija se pojavi golša (povečana ščitnica). V nosečnosti je zato priporočljiva prehrana, ki vsebuje morske ribe oziroma druge morske sadeže. Če je povečana ščitnica prisotna že pred zanositvijo priporočamo ves čas nosečnosti in dojenja dodajati jod v obliki tablet – 200 ug jodida dnevno.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Tudi sama sumim na nepravilno delovanje scitnice, kar mi je na pogled ugotovilo kar nekaj zdravnikov in res sem par let nazak opravila pregled pri tirologu, vendar ni potrdil motenj v delovanju scitnice. Naj povem, da imam alergijo na vso morsko hrano, zato je tudi ne uzivam. S partnerjem sva se odlocila za narascaj in zaradi izostanka menstruacije menim, da sem noseca. Ker je v prvih mesecih nosecnosti pri razvoju ploda zelo pomemno pravilno delovanje moje scitnice (saj je plodek se nima) je potrebno dodajanje joda, v primeru, da ga nosecnica premalo zauzije. Kako je s tem pri meni gelde na to, da imam alergijo na morske sadeze? ali lahko to nakazuje motnje delovanja scitnice? in ali je lahko nevarno za plod in zame? ali lahko uzivam jod v obliki tablet kljub alergiji?

najlepsa hvala za odgovore,
M

New Report

Close