Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje povečana ščitnica

povečana ščitnica

Spoštovani

Prijateljici so pregledali kri in ugotovili, da je delovanje ščitnitnice normalno, vendar je žleza ščitnica povečana.
Prijateljico zanima zakaj je lahko ščitnica povečana in kakšne preiskave sledijo za ugotovitev vzroka.

Hvala za odgovor.

Aleksandra

Spoštovani!

Povečano ščitnico imenujemo tudi golša. Glavni faktor, ki povzroči rast ščitnice, je poleg genetske predispozicije, pomanjkanje joda v prehrani. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je potrebno dnevno zaužiti 150 ug joda. Kadar je joda v prehrani premalo v ščitničnih celicah prevladujejo faktorji, ki vzpodbujajo rast. Kadar pa je joda dovolj do rasti ne pride. Pri premajhnem vnosu joda se sprva poveča žleza v celoti. Govorimo o difuzni golši, kasneje se v žlezi tvorijo vozliči, gomolji ali nodusi (gomoljasta ali nodozna golša). Delovanje žleze je navadno normalno. Potrebno je opraviti ultrazvok ščitnice, ki je najprimernejši za natančnejšo oceno velikosti in zgradbe žleze. Kadar v ščitnici odkrijemo gomolje navadno opravimo tudi scintigrafijo s katero oredelimo delovanje posameznih področij ali gomoljev v žlezi. Difuzno oziroma nodozno golšo, ki normalno deluje navadno zdravimo z jodom v obliki tablet.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Mene pa zanima uprašanje na to temo…

Imam prijateljico, ki je bila na pregledu kjer so ugotovili da ima povečano ščitnico in neki vozel v njej… Zanima me ali je to dedno in bojo imeli to tudi njeni otroci?

Hvala za Vaš odgovor
LP!

Spoštovani!

Vzrok za pojav golše in vozličev v ščitnice je tudi močno genetsko pogojen, ni pa nagnjenost k pojavu golše direktno dedna. Nikakor ni nujno, da bodo otroci vaše prijateljice imeli kakršnekoli težave s ščitnico.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close