Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti Povečana prostata – kri v urinu

Povečana prostata – kri v urinu

Pozdravljeni !
Zelo sem zaskrbljena za svojega očeta ki ima 53 let.
Že slabe tri mesece opaža na vodi kri.
Obiskal je osebnega zdravnika, ki mu je predpisal tablete CIPROBAY 500mg in mu rekel da ima prostato povečano vendar da je gladka in mehka in da ne zazna kakšne zatrdlin.Po jemanju tablet je bilo par dni dni v redu sedaj pa je dva dni šel v hribe, ker zelo rad hodi v naravo in ko je šel na vodo je zopet na koncu opazil kri. Drugače naj povem da nima nikakršnih bolečin sedaj pa so ga dali še na kontrolo za pregled PSA.
Ali mi lahko znate povadati za kaj bi morda šlo ali je v ozadju lahko tudi kakšna rensna bolezen.

Že v naprej se Vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!
Kri v urinu (hematurija) je res lahko znak vnetja, vendar je, zlasti pri starejših od 45 let, potrebno, preden pripišemo vzrok opažanju krvi v urinu vnetju ali nenevarni krvavitvi iz povečane prostate, izključiti druge, nevarnejše vzroke, to so zlasti tumorji v mehurju ali bolezensko dogajanje v ledvicah. Če torej zdravnik laboratorijsko potrdi kri v urinu, sploh če je ta vidna s prostim očesom (makrohematurija) in se to ponavlja, zlasti pri starejšem od 45 let, je smiselno opraviti urološke preiskave za izključitev tumorja v sečilih (UZ trebuha in sečil, citološki pregled urina, slikanje IV urografija in cistoskopija – pregled sečnice in mehurja s teleskopom – cistoskopom). V kolikor se ničesar ne najde, je smiselno izključiti še nefrološki vzrok (posvet pri internistu nefrologu) in šele nato morda lahko hematurijo opredelimo kot npr. idiopatsko hematurijo ob naporu ali jo pripišemo povečani prostati (kar pa lahko zdravimo z zdravili za zmanjšanje prostate). Pa tudi v tem primeru bi priporočal glede na starost nad 50 let redne kontrole – spremljanje.
Torej – predlagam mu čimprejšnji pregled pri urologu, po možnosti naj si že pred tem pridobi izvid UZ trebuha in sečil ter izvid PSA. PSA posredno kaže na dogajanje v prostati, ki je lahko vzrok teh težav, lahko tudi zelo resnih, zato priporočamo kontrolo PSA pri vseh po 49-tem letu starosti, v tem primeru pa je še pomembneje zagotoviti, da ni prisotnega tumorja v mehurju.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdraljeni !

Že v zgornjem linku sem vam pisala za svojega očeta, ki je tri mesece opažal kri na vodi.Star je 53 let in se drugače dobro počuti.
Danes 01.09.2009 je imel UZ trebušnih organov in so mu v mehurju ugotovili okrogel, dobro prekrvavljen tumor 1,3 cm velik. Napisal je da je stena mehurja za 6mm zadebeljena. Zdravnik mu je rekel da je to ene vrste raka in da je tudi tam vzrok krvavitve.Vsi ostali organi so bili v redu.
Prosila vas bi če bi mi lahko samo objasnili kako se lahko na podlagi Uz določi ali je tumor maligen ali benigen ali je res na podlagi same podobe tumorja določiti za kaj gre ?
Kaj sledi, kakšne bodo nadaljne preiskeve in kakšna je možnost ozdravitve pri raku sečnega mehurja ?
Kako se izvajajo posegi ?

Resnično se Vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Glejte odgovor v novi temi Rak mehurja, kjer je postavljeno (ste postavili) enako vprašanje.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close