Povečana prostata
Spoštovani!
Oče je star 69 let. Konec meseca julija so mu na preventivnem pregledu ugotovili povečano prostato. Njegov PSA je bil 12 ng/ml. Nato je bil septembra napoten na pregled k urologu, kjer so mu naredili pregled skozi danko in ponovno izmerili PSA. Tokrat je bil PSA še večji kot prvič – 14 ng/ml. Urolog ga je poslal na biopsijo šele januarja. Očeta sem prepričala, da je prejšnji teden ponovno šel na testiranja za PSA. Izvidi so bili S-PSA total 8,75 ng/ml, S-PSA prosti 0,608 ng/ml. Naj omenim, da je oče bolj molčeč in verjetno pri urologu in splošni zdravnici ni kaj dosti spraševal (po njegovem je bolje, da nič ne vprašaš saj tako ne izveš nič slabega). Tudi zdravniki ne komentirajo rezultatov, zato se obračam na vas. Ali znižanje PSA pomeni izboljšanje stanja?
Zakaj je naročen tako pozno na biopsijo – šele čez štiri mesece? Ali to pomeni, da urolog ni zatipal sprememb na prostati, zaradi katerih bi bilo potrebno takojšnje ukrepanje? Zakaj mu niso predpisali nobenih zdravil medtem, ko čaka na biopsijo? V literaturi vedno piše, da je pravočasno odkrivanje obolenj ključno za nadaljnjo zdravljenje. Zakaj torej čakati do januarja?
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Draga tarin!
Razumem vaš strah pred možnostjo raka pri očetu, vendar vaš strah za zdaj ni utemeljen. Pri očetu so ugotovili zmerno povišano vrednost PSA. PSA ni čudežno merilo, po katerem bi lahko natančno ugotovili, ali ima kdo raka. Priporočam vam, da si preberete mojo temo o tumorskih označevalcih ali markerjih:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=762&t=730
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=170&t=167
Vrednost PSA se povečuje pri moških s starostjo in tudi pri nekaterih nerakavih stanjih, ki so pogosta (omenjena so v povezavah, ki sem jih navedla). Ker je vrednost PSA pri očetu le zmerno povišana, ne obstaja trdni sum, da bi šlo za raka prostate. Bila bi napaka izpeljati vso diagnostiko na podlagi tako majavega temelja kot je rahlo povišan PSA, saj to ne pomeni nič določenega. Verjetno tudi pregled ni pokazal nič posebnega, zato očeta niso naročili prednostno na biopsijo. Razumem vašo zaskrbljenost, vendar vam glede na izvid prejšnjega tedna, ko je vrednost PSA celo upadla, svetujem, da mirno počakate na januarsko biopsijo in se do takrat ne mučite preveč s skrbmi.
Lepo vas pozdravljam!
Irena