Povečana dimeljska bezgavka
Spoštovani,
2 letnik ima večkrat povečane bezgavke v dimljah (zdravnica pravi, da je na eni strani velikost grahka, na drugi pa fižolčka in grahka). Te bezgavke se povečajo in zmanjšajo, izginejo pa ne.
Bili smo na pregledu pri zdravnici, ki jih je seveda pretipala in vzela kri. Krvni izvidi so prišli nazaj bp (hemogram in DKS analizator).
Otrok je zelo redko boln, tako, da od obolenj bezgavke niso.
Zelo me skrbi, da nebi šlo za rakavo obolenje, ali bi se to videlo na krvi in ali bi vi opravili še kakšne preiskave?
Hvala!
V tej starosti je limfatični sistem (v katerem so tudi bezgavke) zelo aktiven – in v določenih predelih (kjer je manj podkožnega tkiva in maščevja) se lahko bezgavke odlično tipljejo. Ki so praviloma velikosti graha – koruze – fižola tudi v času, ko otrok nima nobenih okužb ali razloga za njihovo “povečanje”. Poleg dimelj so takšni predeli tudi na vratu, pa v zatilju, pod pazduho…
Izjemno redko so povečane bezgavke povezane z rakavim obolenjem – v tem primeru VEDNO rastejo, so pogosto trše, nepremakljive, spremlja jih tudi slabo počutje otroka. In VEDNO so prisotne tudi spremembe v krvni sliki.
Pri vašem fantu mi prav nič ne kaže na takšno zloveščo diagnozo – zato kar zaupajte svoji pediatrinji (opravljene preiskave so ob takšnih variacijah velikosti bezgavk več kot dovolj) in uživajte njegovo odraščanje.
Pozdrav,
Spoštovani, najprej najlepša hvala za odgovor.
Sinu se je sedaj na hrbtu pojavila ena rumena bunkica, ki je s strani dermatologa diagnosticirana kot juvenilni ksantogranulom. Dermatolog svetuje pregled pri okulistu, za primer, ce bi se te tvorbe pojavile na ocesnem zrklu. Prav tako je omenil, da se ta tvorba pojavlja pri levkemiji in nevrofibromatozi. Popolnoma sem iz sebe, tako me skrbi, da gre pri mojemu fantku za katero izmed teh dveh bolezni.
Ali mi lahko kaj več poveste o tej tvorbi v povezavi s tema boleznima? Krvna slika je bp – torej je levkemija izključena?
Kaj pa nevrofibromatoza? Ali bi imel še kakšne druge simptome? Kavnih madežev nima.
Trenutno sem v 18. tednu nosečnosti, ali omenim to stanje ginekologu, se nevrofibromatozo da prenatalno testirati?
Hvala za vaš odgovor, lep dan!
Ker koža ni ravno moje ožje področje, sem tudi sama malo pobrkljala po medmrežju. V razliko od vas pa sem uporabila normalne filtre in nisem vključila samo tiste podatke, ki so zaskrbljujoči (in lahko tudi zavajajoči).
Za praktično razlago mi je bila najbolj všeč tale: https://www.bbdermatologija.si/juvenilni-ksantogranulom#:~:text=Juvenilni%20ksanotogranulom%20je%20ko%C5%BEna%20sprememba,pojavi%20tudi%20v%20odrasli%20dobi. Upam, da se avtorji ne bodo jezili zaradi “po-objave”.
Glede na prebrano (tudi v tuji, strokovni literaturi) ne vidim povezave te benigne in časovno omejene kožne spremembe ne z levkemijo in ne z nevrofibromatozo. Za obe bolezni obstoja kup testov (tudi prenatalnih, genetskih), ki pa so v vašem primeru resnično povsem nepotrebni.
Uživajte v nosečnosti, spremembo na sinovi koži pa zgolj opazujte. In morda tu in tam pofotkajte, pomerite – je pričakovano, da bo rasla skupaj z njim, ali pa bo ostala enaka – in počasi izginjala.
Pozdrav,