Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povečana bezgavka, punkcija?

Povečana bezgavka, punkcija?

Pozdravljeni!

Dober mesec nazaj sem pod ušesno mečico spredaj začutila povečano (trdo, nepremakljivo in nebolečo) bezgavko, ki mi je v tem času zrastla (sicer ne tako zelo, ampak malenkost pa se je povečala), najbolj je vidna, ko nagnem glavo vstran. Naj omenim, da imam na isti strani zadaj na vratu tudi povečano bezgavko, pod brado na drugi strani še večjo, ampak že par let, obe sta premakljivi, mehki in neboleči.

Takrat me je osebna zdravnica odpravila z antibiotiki, češ, da najverjetneje nekaj prebolevam in da sta tako ali tako mehki in premakljivi, ampak se tudi nisem kaj dosti sekirala, čeprav sta ostali povečani. Ker me za novo povečano (in največjo do zdaj povečano) bezgavko malo bolj skrbi, se namenoma nisem takoj odpravila zdravnici, ampak sem se naročila na samopolačniški ultrazvok vratu, med čakanjem na termin pa se naročila še na pregled pri njej.

Ultrazvok sem imela par dni nazaj, radiolog, ki je preiskavo opravljal, me je takoj pomiril, da je bezgavka videti popolnoma normalna (dolga je sicer 2,26cm, široka 0,73cm, če prav razberem iz slike UZ in izvida) in da zna biti povečana zaradi aken (jih imam kar nekaj in probleme z njimi že leta). Sicer je zraven odkril še nekaj povečanih manjših bezgavk, ampak vse so videti okej.

Naslednji dan je sledil pregled pri zdr., in ne vem, če je trajal pol minute. Nahitro mi je pretipala vrat, vprašala, ali me bezgavka boli in rekla “bova dali na ultrazvok”. Nič drugega me ni vprašala, ali mi karkoli razložila. Dobila sem napotnico pod “hitro”, a vseeno me UZ čaka v začetku julija, torej skoraj dva meseca čakanja.

Naj omenim še to, da sem si dala samoplačniško pregledati tudi kri. Nekaj sem imela odstopanj in sicer:

K-Monociti % (ref. vr. 2.0 – 10.0) 14.4

K-Monociti 10⁹/L (ref. vr. 0.21 – 0.92) 1.20

K-Eritrociti (ref. vr. 3.80 – 4.80) 5.01

Sedaj pa; bezgavka mi nikakor ne da miru, bojim se, da je bil UZ videti “lažno v redu” in da bo tudi naslednji UZ videti enako, ali pa še hujše, da bo bezgavka videti maligno spremenjena in vsi vemo, kaj pri raku pomenita dva meseca reagiranja kasneje. Ja, priznam, sem malo panik, ampak res bi rada šla vsaj na punkcijo, kar pa seveda ni mogoče, dokler ne opravim UZ na napotnico, če bo izvid v redu, potem pa punkcija sploh odpade.

Zanima me, ali je punkcijo bezgavke mogoče opraviti samoplačniško in kje? Malo sem brskala po spletu in nikjer nisem našla nobenih koristnih informacij. Je že kdo bil v podobni situaciji? Ali sploh imam razlog za skrb?

Vesela bi bila kakršnekoli informacije ali nasveta! Hvala.

New Report

Close