Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povečana bezgavka, punkcija?

Povečana bezgavka, punkcija?

Pozdravljeni!

Stara sem 31 let in dober mesec nazaj sem pod ušesno mečico spredaj začutila povečano (trdo, nepremakljivo in nebolečo) bezgavko, ki mi je v tem času zrastla (sicer ne tako zelo, ampak malenkost pa se je povečala), najbolj je vidna, ko nagnem glavo vstran. Naj omenim, da imam na isti strani zadaj na vratu tudi povečano bezgavko, pod brado na drugi strani še večjo, ampak že par let, obe sta premakljivi, mehki in neboleči.

Takrat me je osebna zdravnica odpravila z antibiotiki, češ, da najverjetneje nekaj prebolevam in da sta tako ali tako mehki in premakljivi, ampak se tudi nisem kaj dosti sekirala, čeprav sta ostali povečani. Ker me za novo povečano (in največjo do zdaj povečano) bezgavko malo bolj skrbi, se namenoma nisem takoj odpravila zdravnici, ampak sem se naročila na samopolačniški ultrazvok vratu, med čakanjem na termin pa se naročila še na pregled pri njej.

Ultrazvok sem imela par dni nazaj, radiolog, ki je preiskavo opravljal, me je takoj pomiril, da je bezgavka videti popolnoma normalna (dolga je sicer 2,26cm, široka 0,73cm, če prav razberem iz slike UZ in izvida) in da zna biti povečana zaradi aken (jih imam kar nekaj in probleme z njimi že leta). Sicer je zraven odril še nekaj povečanih manjših bezgavk, ampak vse so videti okej.

Naslednji dan je sledil pregled pri zdr., in ne vem, če je trajal pol minute. Nahitro mi je pretipala vrat, vprašala, ali me bezgavka boli in rekla “bova dali na ultrazvok”. Nič drugega me ni vprašala, ali mi karkoli razložila. Dobila sem napotnico pod “hitro”, a vseeno me UZ čaka v začetku julija, torej skoraj dva meseca čakanja.

 

Naj omenim še to, da sem si dala samoplačniško pregledati tudi kri. Nekaj sem imela odstopanj in sicer:

K-Monociti % (ref. vr. 2.0 – 10.0) 14.4

K-Monociti 10⁹/L (ref. vr. 0.21 – 0.92) 1.20

K-Eritrociti (ref. vr. 3.80 – 4.80) 5.01

Sedaj pa; bezgavka mi nikakor ne da miru, bojim se, da je bil UZ videti “lažno v redu” in da bo tudi naslednji UZ videti enako, ali pa še hujše, da bo bezgavka videti maligno spremenjena in vsi vemo, kaj pri raku pomenita dva meseca reagiranja kasneje. Ja, priznam, sem malo panik, ampak res bi rada šla vsaj na punkcijo, kar pa seveda ni mogoče, dokler ne opravim UZ na napotnico, če bo izvid v redu, potem pa punkcija sploh odpade.

Zanima me, ali je punkcijo bezgavke mogoče opraviti samoplačniško in kje? Malo sem brskala po spletu in nikjer nisem našla nobenih koristnih informacij. Je že kdo bil v podobni situaciji? Ali sploh imam razlog za skrb?

Vesela bi bila kakršnekoli informacije ali nasveta! Hvala.

Pozdravljeni,

glede na opisano situacijo se strinjam, da opravite še citološko punkcijo povečane bezgavke, za kar potrebujete napotnico osebnega zdravnika.
Krvni izvid – v primeru, da ni drugih odstopov od normale kot ste napisala – je nezaskrbljujoč. Če v zadnjem času ne opažate nehotenega hujšanja, nočnega potenja, povišane telesne temperature ali hude utrujenosti, potem je malo verjetno, da bi povečane bezgavke pomenile limfom. Vendar je dobro tudi to izključiti, pri čemer bo citološka punkcija pomagala pri dilemi. Glede na to, da opisujete, da imate dlje časa akne, so povečane bezgavke lahko tudi posledica tega dogajanja.

Želim vam ugoden izvid punkcije in vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor! Se morda kaj javim, ko bo kaj novega oz. poročam, kako se bo zadeva razpletla.

Pozdravljeni,

v mesecu avgustu sem imela boleče grlo, zadebeljene boleče bezgalke,osebna zdravnica mi je dala preveriti kri zarada malih odstopanj je rekla da ne bi predpisala antibiotika, čes cca dva tedna se mi je na isto desni strani ponovno pojavila bolečina, praskanje v vrlu ob pogledu je bil vrat zadebeljen za dva krstno velikost, ker je bila osebna zdravnica odsotna me je sprejel nadomestni zdravnik ki je rekel da je krvna slika v redu in da gre zgleda na koncu dlesni za afte.

Pred parimi dnevi sem na istem mestu desno pod čeljustjo zatipala bulo ( prej se nisem opazovala in je nisem opazila) , na otip je neboleča, v ponedeljek sem klicala sem zdravnico, ki me je naročila šele v petek v svoji ambulanti,po pregledu me je takoj napotila na citološko punkcijo. Na punkciji sem zdravnici pokazala izrazito bulo na kar je rekla da imamo enako tudi na drugi strani ( na  id niti otip na drugi strani ni ničesar podobnrga,bula je izrazita, tudi pri tipanju sem poudaripa kje je, med tem me je po navodilih zdravnice otipala tudi prakrikantka, na kar dem ji povedala da to ni praco kjer me tipa da je to čeljust, zdravnica je rekla da če sem bila tudi na ultrazvoku, in da bo vseeno opravila punkcijo, ko je odvzela in pogledala kri pod mikroskopom, je rekla da kar gleda, vidi naj ne bi bila salivarna žleza, če sem si izraz prav zapomnila bi prostila za obrazložitev kaj to pomeni ? Ker mi je naredila punkcijo naj ne bi smela cca 2 tedna opraviti ultrazvok ker ne bo pravih rezultatov to drži kateri preventivni pregled potem lahko še opravim ?

Na mestu vboda punkcije sem isti dan in nasednji dan še čutila bolečino ob požiranju tako da tudi jest nisem mogla je to normalno ? Ko sem odstranila obliž sem tudi opazila da mesto vboda punkcije ni direktno bil v bulo tam kjer je ampak na izgled višje , gre motem igla navzdol ,notri ne direktno ker do mi otipali že narobe me skrbi če so odvzeli vzorec oz pravega mesta.

Po posegu sem bila slaba pa me zanima če je to normalno, kot zmatrana utrujena naslednji dan poleg bolečine, skelenja na vratu ,in ob požiranju me je še bolelo zadaj pa ramenih, hrbet mislila sem da je od nepravilnega položaja pri spanju, občasno sem imela tudi kot suh kašelj,tudi apetita nimam, lo naravi sem bolj zmrznjene že ko sem šla na pregled se nisem zadosti oblekla in me je kar zeblo, pozneje me je doma v včeraj začelo še tresti od mraza tudi koža se mi je kar naježila od mraza ko sem bila doma čez dan sem počivala, preležala počutila sem se utrujeno, sedaj me skrbi ker sem ponoči zelo prepotila zbudila premočena in me skrbi je znak bolezni ? Ko berem kaj me še bolj skrbi. Ker ne morem kot zdravnica pravi opraviti še ultra zvoka me zanima kaj mi svetujete kaj lahko še opravim v tej situaciji se mi zdi dva tedna zelo dolgo, še bolj me skrbi sedaj potenje ponoči, kaj naj storim?

Hvala vam za odgovor že vnaprej

 

Pozdravljeni,

če grem kar po vrsti po vprašanjih.

Najprej me zanima, kje ste opravila citološko punkcijo?

Salivarna žleza je po domače žleza slinavka, ki pomaga pri proizvajanju sline v ustih. Če se sumi, da je povečana slinavka – v ustno votlino se stekajo 3 pari izvodil žlez slinavk – 3 z leve in 3 z desne strani, potem je punktirala slinavko. Potem se pod mikroskopom pogleda, če je dobljenega tkiva dovolj in je vzorec dober za nadaljnje preiskave. Bezgavke pa se načeloma punktirajo pod takšnim kotom, da je največja verjetnost, da se dobi dovolj materiala in da se izogne pomembnim strukturam, ki so v bližini bezgavke (žile, živci). Zato ni nujno, da se punktira tik nad bezgavko, ampak je kot punkcije lahko tudi drugačen. Pomembno je le, da se dobi dovolj materiala za preiskave.

V primeru, da vas skrbi, kaj se dogaja z vami, ni nobene kontraindikacije, da ne bi opravila že ultrazvoka bezgavk. Punkcija na bezgavke ne vpliva do te mere, da bi bil UZ nesmiseln.

Glede na to, da ste utrujena, da ste imela vneto žrelo, je sicer možno, da se vam kuha viroza ali kakšna druga okužba – potrebno je pogledati celotno kri (hemogram, diferencialno krvno sliko, jetrne in ledvične teste, osnovno biokemijo, CRP, sedmentacijo in LDH) Morda bi bilo tudi smiselno preveriti železo in zaloge železa v krvi, glede na podatek o utrujenosti.

Simptomi, ki jih navajate, so sicer zelo značilni za limfom, vendar se lahko pojavijo tudi ob nekateri okužbah npr borelija, ipd.

Po pregledu krvne slike naj vas po potrebi zdravnica usmeri še na ultrazvok trebuha in na rentgen pljuč – seveda, če se s tem skladajo vaši izvidi, splošno počutje in izvid fizičnega pregleda.

Želim vam vse dobro in čimprejšnje okrevanje,

Jana Pahole

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

hvala za odgovor in vse izcrpnr informacije.

Punkcijo sem opravila ta petek  na Onkološkem institutu, se pravi lahko takoj opravim tudi UZ bezgalk ni treba čakati cca. Dva tedna kot je rekla zdravnica kot da je ona zdaj oduzela mi kri in da ne bodo rezultati še zaneslivi da moram pocakati ker je ona ze oduzela mi zdaj kri.

Bulica je kot zatrdlina pod celjustjo na moji desni strani od vsega tipanja nimam niti obcutka vec ali je enaka ali je vecja, zdi pa se mi kot da je se bolj trda na otip.Pozabila sem napisati da imam povecano scitnico, bi bilo lahko kaj povezano? Bulica za ravno zakljuci oz sega tja do scitmice ko je izboklina vzdolz vrata.

Zanima me tudi ko je zdravnica rekla po odvtemu krvi da ni salivarna žpeza, da je neko vnetje to pomeni da ni limfom ali ?

Je možno da bi vnetje trajalo toliko časa od avgusta in da imam to bulico, vske toliko tudi kihnem, zjutraj imam zbasan nos kar mislim da je od sinusov.

Požiranje malček težje sem vedno mislila da je od scitnice.

Nočno potenje pri limfomu je znacilno takšno potenje potem vsako noč ali ne ?

Je možna bolečina v hrbtenici, sklepih, ramenskem obriču da je nastala od samega poseba oz.po posegu ?

Hvala vam za odgovor že vnaprej

Se oproščam ker sem spregledala odgovor za salivarno žlezo, rekla je da ni žleza da gre verjetno za kakšno vnetje.  Glede na vse simptome mislite,da bi bil limfom lahko že v visoki stopni/ fazi? So značilni simptomi prisotni ves čas oz.se stopnjujejo ?

Pozdravljeni,

najbolje je počakati na izvid. Sekiranje in pretirana skrb lahko vse skupaj le še poslabšata. Vem, da je čas, ko se čaka na izvid lahko zelo težek, ampak poskušajte se zamotiti s kakšno dejavnostjo, ki jo radi počnete, morda berite knjigo, pojdite v naravo na sprehod, skratka počnite nekaj, da prebrodite ta čas do prejema izvidov.

Ko omenjate ščitnico – kdaj ste imeli nazadnje odvzeto kri za ščitnične hormone? Tudi nepravilno delovanje ščitnice ima lahko znake, kot jih opisujete – utrujenost, potenje, lahko tudi spremembe v telesni teži. Ultrazvok vratu zajame poleg bezgavk tudi ščitnico in se lahko pogleda ali je z njo vse v redu – vsaj glede na izgled na preiskavi.

Bolečine v skeletu, kot jih opisujete, niso povezane s punkcijo.

Potenje pri limfomu je prisotno večino noči v tednu, preobleči se je treba tudi 2 ali 3 ali še večkrat. Včasih pa potenje tudi ni prisotno.

Vam želim čimveč miru v tem času, da dobite izvide, za katere vam prav tako želim, da so ugodni.

Jana

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

hvala za vse odgovore in informacije.

Po prejetih izvidih punkcije, so me za vsak slučaj kot je rekla zdravnica poslali še na ultrazvok vratu . Na ultrazvoku mi je zdravnica rekla, da so mi punkcijo ” delali na pamet” kaj naj bi to v prevodu pomenilo ?! Opravili so mi punkcijo žleze slinovke kot ste tudi sami predvidevali na moj opis poteka punkcije, tega mi osebna zdravnica tudi ni omenila, ker gre za povečane bezgalke me zanima ali je potrebno opraviti mislite  punkcijo ponovno prav za bezgalke ali bi testi pokazali če bi bil linfom tudi na slinovki oz. ultrazvok? Glede na to da sem utrjena, se potim ponoči me skrbi. Ultrazvok : obušesni in podčeljustni slinakve primerne velikosti, simetrične, struktirno bp,patoloških formacij,vnetja ali sialolitijaze ni.

V regiji II na desni strani vratu 20,5 x 6 mm velika bezgalka z ehogenim hilusom, hipoehogeno skorjo in hilusno prekrvavitvijo.Podobno ki meri 20x 5 mm je tudi v regiji II levo. Bezgalke v ostalih regijah so podobne do 10mm velike.

Ščitnica je zmerno defuzno povečana, struktura, ehogenost in prekrvavitev žleze so normalne, v obeh lobusih je par solidnih izoehogenoh gomoljckov 6 in 8 mm je to nevarno?

Reaktivni,nesumljivi bezgalki R59.0.Povecana scitnica z majhnimi gomolji E 01.1.

Glede na izvid ultrazvoka menite, da bi bilo priporočljivo opraviti še kakšni pregled, so izidi v mejah normalnih parametrov ?

Hvala .

Pozdravljeni,

hvala za posredovane informacije. Torej, ni bila opravljena punkcija bezgavke, ampak žleze slinavke. To pomeni, da bi glede na opis vaših težav vseeno bilo dobro opraviti ultrazvočno vodeno punkcijo, kjer bi ob kontroli UZ punktirali točno določeno bezgavko. Bezgavka, ki jo opisujejo, ima sicer lastnosti nenevarne bezgavke, vendar če ste vi utrujena in se potite, bi bilo dobro pogledati, kaj se s to bezgavko dogaja. Še vedno gre lahko za dlje časa potekajočo okužbo, kjer telo odreagira s povačanimi bezgavkami in opisanimi težavami.

Bezgavke do 2 cm večinoma niso patološke, vaši dve opisani sta ravno na meji te velikosti.

Glede ščitnice se lahko brez skrbi, sploh če so vaši ščitnični hormoni v mejah normale.

Kot rečeno, če simptomi vztrajajo, bi vam svetovala ultrazvočno vodeno punkcijo mejno povečanih bezgavk.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

hvala za vse inforamcije in podane odgovore.

Nadomestni zdravnik me je poslal na ORL kjub temu, da sem povedala še enkrat za simptome.

Na predgledu niso opazili posebnosti, podali so mi kot ste rekla napotnico za vodeno  punkcijo vendar na UKC ju, kjer pa je čakala doba kar dolga mislila sem,da mi jo bodo opravili takoj,kot prvič na Onkološkem inštituti jih ne opravjajo tam ?

Bolečina v trebuhu je bila sprva sunkovita le v levem delu porem po celem trebuhu,težko sem šla na vodo ( kot vrečka z vodo,ki se ne izprazni do konca) voda ni bila pekoča, bolčina je popustila na vodo grem še vendo kar pogosto in včasih tudi kot da se megur ne izpatni do konca,je to lahko kako povezano?

Zadnje dni opažam tudi boleče stegna dimlje, zadnjo ložo zgoraj in spodaj na nogi meča.

Moja zdravnica je ta teden še odsotna,nadomesti zdravnik je mlad brez izkušen ob ultrazvoku ni vedel kaj naj in šel v dve sosedni ambulanti vprašati zdravnike kaj naj in me tako poslal na ORL,kaj mi svetujete naj počakam na drugi teden,ko se zdravnica vrača ali grem ponovno in prosim za hitro vodeno punkcijo ponovno?

Hvala.

 

Pozdravljeni,

ja, s čakalnimi dobami je lahko tako, kot ste opisala. Žal UZ vodeno punkcijo na Onkološkem inštitutu delajo samo za bolnike, ki se že obravnavajo tam, pa še za njih so čakalne dobe občasno precej dolge.

Glede na bolečino v trebuhu, ki jo opisujete, bi vam svetovala tudi UZ trebuha, da se vidi, kaj se dogaja tam. Lahko imate kakšen pesek ali droben kamenček v sistemu leve ledvice ali pa okužbo. V tem primeru so težave lahko takšne, kot opisujete. Ste oddala urin za preiskave?

Svetujem vam, da opravite pregled na ORL, za kar ste že dobila napotnico, potem pa  – če težave z mehurjem in uriniranjem še vztrajajo – oddate urin za pregled in opravite UZ trebuha.

Težave, ki jih tokrat opisujete v trebuhu, so lahko popolnoma ločene od težave z bezgavkami na vratu, tako da je dobro, da se ti dve diagnostiki prepletata, da se razvozla, za kaj gre.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

zahvalujem se za vse odgovore in informacije.

Opravila sem ORL : ustna sluznica roznata vlažna, dvo orofarinksu brez suspektnih sprememb,breh asimetrij, brez znakov vnetja zadnja stena žrela gladka.

Opravila sem tudi odvzem krvi in odvzem krvi za ščitnico in vodo,izvidi naj bi bila v redu, čeprav me vseeno skrbi glede na počutje samo sam izvidi krvi naj ne bi pokazali prisotnosi limfoma je tako? Zdravnica je rekla,če bi bilo tako da bi rezultati odstopali.

Mehur me je nehal boleti tudi na vodo grem sedej že skoraj normalno.

Zdravnica mi ne želi dati madalnih preiskav za MR in ostale stvari, MR,CR pa ne morem opraviti brez napotnice niti samoplačniško kaj mi svetujete, kar lahko bi sama še opravila od pregledov kot samoplačnik.

Glede na to da sem prebrala da naj bi bila normalna velikost bezgalk 9mm pri meni pa je iz ultrazvoka zabeleženo : reaktivni nesumljivi bezgalki v regijah 2 na vratu desno velika 20,5 x 6mm in 20×5 v regiji 2 levo bezgalke v ostalih regijah so podobne do 10mm, je to veliko preveč oz. ni v mejah normale? Ker tako dolgo vztraja se ne zmanjša je sploh možno,da je kaj drugega kot limfom ? Zdravnica je rekla da je napisano reaktivna in da je to super, da tako deluje dela le da je malo povečana, da piše da ni nič hujšega le malo povečana kot kaj še hočem da ona naredi da imam napisano, kaj bi reaktivna bezgalka lahko še pomenila mislite, da je zaneslivo oz. da opravim še samoplačniški ultrazvok?

Hvala

Pozdravljeni,

hvala za posredovane izvide.

V tem primeru, da so izvidi normalni, da so bezgavke reaktivne, vas lahko pomirim in se strinjam z vašo zdravnico glede mnenja o reaktivnih bezgavkah. Bezgavke, ki dobro delujejo, se ob vsakem dražljaju, ki bi nam lahko škodoval, povečajo. Nekatere potem tudi ostanejo blago povečane.

Tako da vam svetujem, da se čez 3-6 mesecev ponovno naročite na kontrolni ultrazvok vratu, da se vidi, kaj se dogaja z bezgavkami in ali so še povečane.

Velikost bezgavk je normalna pod 1 cm, vendar je veliko ljudi, ki so popolnoma zdravi pa imajo bezgavke večje kot 1 cm. To je posledica prebolelih okužb in drugih stanj, ki spodbudijo imunski sistem, del katerega so bezgavke.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za odgovore in informacije.

Že med prazniki me je v grlu začelo praskati najprej potem še boleti, zdravnica je bila odsotna,sestra pa mi je povedala da je čas prehladov in da je polno bolnih … po praskanju v grlu je nastopil še suh dražeč kašelj nekaj dni po tem pa še zeleni izpljunek, ko se mislila da se vse umirja,da bom boljše me je danes spet začelo po očeh kot ” pečti skeleti” kot tisti občutek pred prehladom pa še vedno tudi občašno smrkam,imam zabasan nos kašel je sedaj man pogost podnevi bolj zjutraj in pa ponoči, skrbi me ker se to ne zaključi kot da se vračam na začetek kljub krvni sliki,ki naj bi bila v redu prav tako ščitnični hormoni bi šlo lahko za limfom ali kakšno drugo obliko raka,tumorja?Res me skrbi, na vratu je še vedno bulica oz.bezgalka drbela zadebeljena, zdi se mi da ko jem je še večja boli me ne na levi pa tudi sedaj ob bolečinah v grlu se mi ni zdela večja niti tako izbočena kot desna, prejšnič ko sem zdravnici omenila da je bula še večja ko kaj pojem, grizem, pravi da je to žleza slinavka in da potem pri punkciji tudi niso nič zgrešili kakšno je vaše mnenje glede tega da se ob jedi še bolj” izbuli” kot ena žogica pritrjena na kožo potem se včasih spet nazaj zmanjša ne takoj bolj proti npr.večeru in če ne jem, ne žvečim ..

Hvala.

Pozdravljeni,

glede na celotno sliko, ki jo opisujete, gre najverjetneje za neko virusno okužbo, morda celo več njih, saj se z zaključkom ene viroze pojavi druga. Na vašem mestu bi poskrbela za imunski sistem, kar naredite z zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov, uživanjem čajev (ingverjev čaj z medom in limono je še posebno izvrsten) ter gibanjem na svežem zraku. Zagotovite svojemu telesu dovolj počitka in spanca. Predvsem pa je potrebno poskrbeti tudi za mentalno-čustveno higieno.  To pomeni, da se ukvarjate s seboj, da prevprašate svoje odnose, svoj način življenja, ali vas delo, ki ga opravljate veseli in navdihuje, kako se spoprijemate s stresom, itd. Tako kot smo si vajeni vsakodnevno umiti zobe, tako je potrebno tudi redno poskrbeti za svoja čustva in za svoj notranji svet. Naše telo samo odslikava to, kar se v nas dogaja. Tako da vas povabim, da prevprašate tudi ta del svojega življenja.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

v tem času bi morala imeti opravljeno punkcijo bezgalke, ob pregledu z ultrazvokom se za punkcijo niso odločili ker naj bi pridobili isti vzorec kot prvic ( sline zlezovke) in naj bi po besedah rafiologa naredili s punkcijo vec skode kot koristi, s cemer nisem razumela kaj je s tem mislim se bi lahko stanje ” bule” ali se cesa poslabsalo ?

Prejela sem izvid za  katerega bi vas lepo prosila za razlago : pri pregledu tipna rezistenca desno submandibularno predstavlja nekoliko povecana submandibularna slinavka, ki je tudi v primerjavi s parotidno zlezo in levo submandibularno slinavko hipoehogena ter hiperemicna. Omejenih formacij v slinavki ne vidim, tudi UZ znakov zastoja sline ni. Desno submandibularno ob slinavki sta vidni dve povečani, po UZ videzu pa tipična rraktivna bezgalka. Ostale velike žleze slinavke so UZ normale

Zaključek: UZ znaki sialadentista desne submandibularne slinavke, trenutno brez znakov zastoja, svetujem pa cimprejsni pregled pri otorinolaringologu, ker naj bi zleza slinavka pritiskala na bezgalko oz.za kaj do tega prihaja, da je treba odkriti ce imajo kaksno taksno napravo tako je rekel radiolog.

Zdravnica mi je na izvid podala napotnico za oromaksiloafacialni pregled kjer so mi dodelili datum sele prihodnje leto v mesecu aprilu .

V tem casu je bulica postala na vratu kjer naj bi bila bezgalka zelo trda trsa kot je bila in tudi vecja, ko jem ( naj zvecim samo na drugi strani pijem smotije rajsi ali lahko omilim z izborom  kaksne posebne hrane )  se se poveca kar me tudi ze moti ob poziranju, cutim tudi napihnjenost ne glede na vrsto zauzite hrane, tudi kot iz zelodca navzgor spahovanje. Mislite da se samo stanje slabsa in da gre za zlezo slinavko ali bezgalko nikjer mi nicesar 100% ne potrdijo bi samo delovanje nepravilno zleze slinavke stanje lahko poslabsalo zasledila sem da do tega lahko pride ( rak trebusne slinavke, to drzi ) celo pri ne pravilnem delovanju, glede na datum v aprilu in stanje bolecine v hrbtenici in trebuhu imam se prisotne ke zanima kaj mi svetujete vseeno pregled na ORL naj prosim zdravnico za napotnico, kaksen samoplacniski pregled da opravim?

Hvala, vam ze vnaprej

Pozdravljeni,

glede na to, da vse preiskave, ki ste jih opravila, govorijo v prid sialadenitisa, je najverjetneje to vzrok vaših težav. Sialadenitits pomeni, da se je cevka, ki iz žleze slinavke vodi slino v usta, nekoliko zamašila in zato vam ob vsakem žvečenju povzroča oteklino in bolečine. Ob tem ponavadi pride tudi do vnetja, zaradi česar se povečajo bezgavke. Cevka se zamaši zaradi različnih vzrokov, npr okužba, premajhen vnos tekočin (dehidracija), slaba ustna higiena, imunska oslabelost, itd.

Če imate bolečine v trebuhu, je potrebno opredeliti, kje so, kdaj se pojavijo, kaj jih zmanjša, kako imate razporejene obroke, kakšno hrano uživate, kako odvajate blato, itd. Glede na to se usmeri bodisi na ultrazvok trebuha, gastroskopijo ali kolonoskopijo.

Lep pozdrav,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

 

na vratu pod čeljustjo sem si zatipala bulico. Čez nekaj mesecev sem naročena na ORL pregled, zaradi bolečin v ušesu, na isti strani..ki trajajo že več kot pol leta, uho ni vneto.

 

Danes sem opravila samoplačniški ultrazvok vratu.

 

Ščitnica je primerne velikosti strukture in morfologija, brez prepričljivih fokalnih sprememb.

 

Obojestransko nekaj posameznih bezgavk, s primernim kontekstom in hilusom. Največja ob angulusu desno meri 29 mm. Prepričljive patološke vaskularizacije ni videti. V predelu žlez slinavk ni posebnosti.

 

MNENJE

 

Posamezne bezgavke, ki so strukturno in morfološko v mejah normale.

 

Prosila bi vas za mnenje..bi bilo potrebno opraviti še kakšno preiskavo, glede na povečano bezgavko..saj je kolikor berem kar velika..

 

Najlepša hvala za odgovor.

 

 

Pozdravljeni,

glede na velikost bezgavke, ki je 29 mm, bi bilo smiselno čez nekaj časa, npr 1-2 meseca ponoviti UZ vratu, da se preveri dinamiko bezgavke. Sicer je opisana kot normalna bezgavka (to opiše prisotnost hilusa in korteks), vendar v primeru, da vas skrbi, bi se lahko opravila tudi citološka punkcija. Če je bezgavka OK, potem bo na izvidu pisalo reaktivni limfadenitis ali pa normalno tkivo bezgavke, pa boste lahko mirna počakala na pregled pri ORL specialistu.

Bolečino v ušesu pa je dobro opredeliti, kje ima vzrok.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close