Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? povečana bezgavka

povečana bezgavka

Pozdravljeni!
Rada bi vas vprašala za mnenje za zadevo,ki me zelo skrbi.
Pred enim letom sem zatipala v podpazduhu povečano bezgavko(vsaj mislim,da je bezgavka), velika kot lešnik.Zatipam jo,če dvignem roko.Vidi se izboklina.
Zadnjič pa sem ugotovila,da jo imam še zmeraj,ne vem pa,ali je kaj večja.
V knjigi sem prebrala,da je povečana bezgavka lahko prvi znak raka.
Imam 30 let in v zadnjih dveh letih sem prestala hude strese.Moram priznati,da si zadnje dve leti nisem pregledovala dojk.Imela sem preveč drugih zdravstvenih težav.
Po praznikih nameravam k splošnemu zdravniku.
Kam in na kakšen pregled me bo poslal?
Moja teta je pri 60-ih umrla za rakom na dojki.
Ni imela otrok,meni pa je na porodu otrok umrl,tako,da sem imela dojke polne mleka in zelo vnete.Tako,da tudi jaz nima otrok. Zaradi hormonskih neravnovesij sem jemala Cyclo Progynova.
Prosim za mnenje,ker sem zaradi strahu čisto blokirana.
Hvala.

Draga Tina!

Če je bezgavka tipna že eno leto, pa se ni nič spremenila, gre morda za vnetno brazgotino. Sami pravite, da ste imeli tudi vnetje dojk. Morda je takrat nastala trša bezgavka. To samo po sebi ni nič nevarnega. Zdravnik vam je to najverjetneje že povedal. Tukaj smo o tej težavi že veliko pisali:

Nikar se ne vdajajte neutemeljenemu strahu. Pri mladih ženskah je rak dojk zelo redek. Redkejši je pri tistih, ki so rodile. Ker imate raka dojke v družini, je vaše tveganje zanj nekoliko povišano, a to še ne pomeni, da boste zagotovo zboleli. Priporočam še dodatno branje:

Strokovnjaki so razmišljali tudi o kemopreventivi raka dojke, o tem je objavljen pregleden članek v društveni reviji Okno:

Vendar se kemopreventiva za zdaj ni izkazala za koristno. Največ boste storili zase, če se boste izogibali kajenju, na vašem krožniku naj bo veliko sadja in zelenjave, strese, ki jih doživljate, pa boste učinkovito ublažili s kakšnim športom in sprostitvijo v krogu družine. Upam, da vam bo strah pred boleznijo uspelo ukrotiti!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close