Potrebujem pregled?
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 26 let in me zanima, ali mi svetujete dodatni pregled srca / žil.
Zadeva je sledeča: sem zdrava (sicer nedonošena), le občasno me špika v srcu in imam motnje ritma (neenakomerno bitje srca). Pritisk imam nizek (100/60) in običajno tudi nizek srčni utrip (50).
Stara starša po eni strani sta oba umrla zaradi srčne kapi oziroma angine pektoris. Babi po drugi strani je imela srčno popuščanje.
Glede na genske dejavnike in glede mojega pritiska in sicer rahlih težav me zanima, ali mi priporočate obisk osebnega zdravnika, da me napoti naprej na nadaljne preventivne preglede?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Medicina je v zadnjih desetletjih tako močno napredovala,da v sodobno opremljenih kliničnih ustanovah ohranijo pri življenju visok odstotek nedonošenčkov, ki se, po začetnih težavah, normalno razvijejo. Napisali ste, da ste nedonošena, niste pa napisali če so pri vas zdravniki kdaj ugotovili kakšno srčno napako. Izgleda, da imate zdravo srce. Ko obravnavamo preiskovance zaradi bolečin pri srcu zelo ločimo obliko bolečin. Zbadanje (špikanje) pri srcu ni nikdar simptom organske bolezni srca. Zbadanje pri srcu je značilen živčno pogojen pojav. Zato, zaradi tega ste lahko brez skrbi. Nizek tlak je zelo pogosto stanje. V večini primerov je konstitucijska značilnost, ki je ne zdravimo. Bolniki z nizkim tlakom so lahko povsem zdravi in brez težav, lahko pa s pogostimi nastopi utrujenosti, slabše energije. Glede družinske anamneze (srčne bolezni) ne morem odgovoriti kaj vas čaka.To boste izvedeli v naslednjih letih. Zaradi počasnega bitja srca vam priporočam, da ob priliki opravite EKG-pregled, da zdravniki ugotovijo ali je potrebno zdravljenje.s pregledom se ne mudi.