Najdi forum

Pozdravljeni,

Zadnje case doživljam stisko za katero ne najdem in ne vidim rešitve in bi nujno rabila pogovor. Prijateljev nimam, mož me ima pa že vrh glave. Odraščala sem v družini, kjer je bila kar naprej neka drama. Mami je zelo negativna oseba, v vsem vidi samo slabo, ima blažjo obliko depresije. Kot srednji otrok sem bila dostikrat spregledana. In vse kar sem si vedno želela je oditi stran od družine, kjer se nisem počutila ljubljeno in si ustvariti svojo. Spoznala sem čudovitega človeka, s katerim imava dva krasna otroka. Žal pa sem postala ravno to kar sem vedno sovražila in od česar sem bežala – negativna oseba, ki v vsem vidi slabo in se ne počuti ljubljeno in se nima rada niti sama. Če se ne bom spremenila, bom izgubila svojo družino, ki je edina stvar, ki me še drži pokonci. Če ne bi imela otrok, ne bi več videla smisla v življenju. Nujno rabim pomoč. Hvala.

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Slišim, da vas je strah pred izgubo družine vzpodbudil k iskanju pomoči. Kakšno obliko pogovora ste si zamislili? Ste razmišljali o psihoterapiji? V tem primeru imate kar nekaj možnosti, vendar bodite pozorni, da bo psihoterapevt/-ka, ki si ga/jo boste izbrali primerno usposobljen/a. Žal pri nas (še) ni zakona o psihoterapiji in zato lahko “opravlja” delo psihoterapevta vsak. Ravno zaradi tega je pomembno, da ste pozorni na usposobljenost psihoterapevta:
– teoretično izobraževanje iz ene izmed modalitet psihoterapij (npr. psihoanaliza, geštalt, globinska, integrativna itd.), ki traja vsaj 3 leta (+ vsaj 2 leti splošnih znanj: propedevtika, medicina, psihologija ali socialno delo)
– Osebna izkušnja – da je psihoterapevt v procesu (ali ga je opravil) svoje osebne psihoterapije in znaša vsaj 200 ur.
– da delo opravlja pod redno supervizijo ali intervizijo.

Sem vam odgovoril?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Fant ima resen problem. Ko se ga napije, ( zabave…) obuja samo slabe trenutke. Očita za stvari, ki so se zgodile pred 10- imi leti in grozi… Skratka-pripelje te do živčnega zloma… Udaril me še ni, vendar samo čakam kdaj bo prišlo tudi do tega. Ker sem mu rekla, da ga bom zapustila, je rekel, da je pripravljen iti k psihiatru.Kdo pozna res dobrega, ki bi mu lahko pomagal to težavo rešiti( celje z okolico). Hvala

Pozdravljeni,

verjetno imate v mislih psihoterapevta? Psihiater je zdravnik, ki predpisuje zdravila za blaženje simptomov. Vaš partner ima težave na področju, kjer takšna zdravila (verjetno) ne pridejo v poštev.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close