Potrebujem pomoč
22. julija 2010 bo minilo eno leto odkar sem, po 17 letih kajenja, prenehala kadit. S tem, da kadim se nikoli nisem mogla sprijazniti in si že dlje časa želela te odvisnosti rešiti. Nikoli nisem dejansko prekinila s kajenjem, sem pa se s tem v mislih veliko ukvarjala in bila kljub želji nekje v sebi prepričana, da mi nikoli ne bo uspelo.
V lanskem letu pa me je odvisnost začela že močno obremenjevati. Ugotovila sem, da grem ne rada na obisk tja kjer se ne kadi, da me zgodaj zjutraj zbudi želja po cigareti… Odvisnost me je že močno obremenjevala. Ker sem menila, da bom telesni in čustveni odvisnosti hkrati težko kos, sem se odločila za pomoč v obliki tablet Champix.
Jesti sem jih začela iz obupa in še takrat nisem verjela, da bo šlo. Vendar sem hotela vsaj nekaj narediti. Ampak čudež – po 14 dneh jemanja tablet, mi kajenje enostavno ni več šlo. Okus cigarete mi je postal ogaben in s kajenjem sem prenehala drugi dan dopusta (vsi kadilci vedo, da je poraba cigaret med dopustom na višku). Ob tem naj povem, da je partner takrat in še vedno kadi (čeprav, vsaj v moji prisotnosti, veliko manj).
Seveda vse ni šlo tako gladko. Telesno odvisnost sem s Champixom nekako krotila in sem se lažje borila samo s čustveno odvisnostjo, ki je bila prav tako huda, pa sem nekako speljala. V bistvu me je najbolj motila slaba prebava, zaprtost in s tem napihnjenost. Jutranja cigareta je namreč najboljši stimulans. Sem si rekla: “ne bom samo zato kadila, da bom lažje s….”, pa se je počasi uredilo. Želja po nikotinu se je zopet močno povečala po prekinitvi terapije s Campixom. S terapijo sem prekinila predčasno, ker sem se že čutila dovolj močno, da bom zmogla in tudi sem. Sedaj pa k moji težavi, ki mi ne dovoli, da bi bila ob prvi obletnici zadovoljna. To je povečanje teže. Tukaj pa se srečam z drugo odvisnostjo in to je bulimija. S to odvisnostjo se enkrat bolj, drugič manj uspešno borim že 14 let (vmes sem imela tudi strokovno pomoč). Trenutno sem v hudi krizi prav zaradi povečanja teže.
Naj povem, da sem se nevarnosti povečanja teže zavedala od začetka prenehanja kajenja in tudi tega, da bo lahko tudi to razlog za ponovni začetek kajenja.. Že nekaj let se trudim, da sem športno aktivna. Pred prenehanjem kajenja sem veliko hodila in ob prenehanju prav s tem namenom začela s tekom. Pretečem od 30 do 40 km na teden (kar mi je bilo pred tem nepredstavljivo). Ne jem nič več, kvečjemu manj, kot pred prenehanjem kajenja in sem precej bolj športno aktivna. Ne jem krompirja, močnatih jedi, riža, sladkorja, prevelikih količin sadja…., razen ob izbruhu bolezni (takrat pa vse živo, itak gre ven). Jem predvsem zelenjavo, ribe, piščančje meso, ovsene kosmiče z zmletim lanenim semenom, rožičevo moko, bučna in sončnična semena, ter mandeljne. Vendar pa sem se v tem letu zredila za 3 kg 8sem manjše rasti). To je v meni povzroča hudo nezadovoljstvo in še hujši izbruh bulimije. 100% sem, da je povečanje teže posledica spremenjene presnove. Žal se, kljub prepričevanju, takšne kot sem sedaj ne morem sprejeti.
Premišljevala sem, da bi (kot alternativo kajenju) pričela z žvečenjem nikotinskih žvečilk. Ali menite, da bi nikotin v tej obliki lahko kaj vplival na presnovo? Jemanje tablet Champix se mi ne zdi smiselno, saj ne vsebujejo nikotina ampak snov, ki se veže na receptorje v možganih.
Prosim za pomoč in nasvet. Zelo bom vesela komentarjev, ki ne bodo v smislu:”kaj pa je to 3 kg – to ni nič”, “s kajenjem delaš telesu večjo škodo”….
Napisala sem malo več, ker sem vam želela stanje čim bolj podrobno predstaviti.
Lepo vas pozdravljam.
Vse uporabnike foruma podpiram pri njihovi odločitvi, da prenehajo kaditi in sem jim z nasveti vedno na razpolago.
Povsem razumem vaše težave. Pravilno ste se jih lotila povečano telesno aktivnostjo in različnimi dijetami. Morda bi poskusila še omejiti količino oziroma da na dan pojeste več manjših (ampak zares manjših) obrokov. Ob jedi, pri kosilu, večerji poskusite na polovici nekaj minut (5-10) počakati in šele po tem nadaljujte, če boste še lačni.
Glede pripravkov vam ne bi svetoval nikotinskih nadomestkov. Kljub vsemu, če se že odločite, bi bil boljši Champix. Pravilno ste ugotovili, da se veže na holinergične receptorje v možganih, ima pa dvojno vlogo: po eni strani blokira vezavo nikotina, po drugi pa delno poveča izločanje nevrotransmiterjev, katerih premajhna količina povzroča abstinenčne simptome. Zato bi tudi vam lahko pomagal. Vendar poskusite najprej brez tega samo s primernimi dietami. Predvsem pa vztrajajte!!! Držim pesti.