Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Potrebujem nekaj, karkoli – tašča z rakom

Potrebujem nekaj, karkoli – tašča z rakom

Pozdravljeni vsi sodelujoči.

Velikokrat sodelujem na tem forumu, ampak tokrat namenoma ne s svojim imenom, ker gre še za posebej osebno zadevo.

Tašča je bolna že nekaj časa, vmes je bilo boljše in zdaj par mesecev konstantno in počasi slabše. Baje so s sistemskim zdravljenjem končali, ker ni učinka in bo, dokler bo. No, v preteklih nekaj mesecih se ji stanje kljub vsemu ni tako poslabšalo kot so napovedali zdravniki.

Torej, sprejeli smo njeno bolezen, smo ji v vsem pomagali, iskali rešitve, iskali veze, ampak ona je bila bolj ali manj v vsem pasivna, ker bo itak umrla. Če smo dvignili roke pa je zagnala vik in krik, ker si itak želimo, da bi čim prej umrla.

Ima enega sina, za katerega praktično ni skrbela, ker je bolj “svobodne” narave, tudi za mene in njenega edinega vnuka ji praktično ni mar.

Ko smo zvedeli za napredovanje bolezni sva se s partnerjem ljub vsemu odločila, da bova skrbela za njo do konca. Tašča je sicer zaradi posebnih potreb nastanjena v domu ostarelih, vendar sva vsak dan na obisku, včasih celo 2x, ji nosiva domačo hrano, kupujeva potrebne dodatke, kreme, vzglavnike,…….., skratka vse za njeno čim večje udobje.

Ampak ne veva kaj naj narediva oziroma kako naj se obnašava. Namreč tašča je izredna manipulatorka, bila že prej, ampak zdaj je očitno še napredovala. Nam in svojemu bratu in svakinji laže o svojem stanju. Kliče ponoči, zgodaj zjutraj in tuli v telefon, da umira in naj takoj pridemo. Če rečeš da ne gre, vrže slušalko dol in naslednjič ko prideš te ignorira ali celo nažene iz sobe. Če prideš pa se mirno pogovarja ali celo spi in reče, da je napad mimo. Hlini dušenje, kar je potrdila tudi zdravnica, ampak ona se ne da in najde drugo stvar. Kar ji prinesemo skritizira, če ji ne prinesemo ničesar, je spet problem. Ko smo šli na morje, je vsake dva dni tulila, da umira in naj se takoj vrnemo. Danes zjutraj je spet klicala že ob šestih, da umira. Sploh ji ni mar, da ima tamali počitnice in da zjutraj spi ali da gremo na kak izlet. Ne, ker moramo biti non stop pri njej. Če nismo, pa so spet telefonski klici in njeno tuljenje, s katerim praktično ljudi prisili, da pridejo k njej.
Ok, saj kdaj jo ignoriramo, ampak še vedno imaš v mislih, kaj pa če je res. Vseeno pa mi postane kar slabo ko zaslišim telefon in vidim, da kliče ona.
Pogovoriti se z njo ne da, ker nam je velikokrat povedala, da je ne zanima kako se počutimo mi, ampak ji je pomembno kako se počuti ona.
Tako sestre v domu kot zdravnica in hospicove prostovoljke, ki hodijo k njej, so nam predlagale, da začnemo hoditik njej bolj poredko in se bo mogoče spremenila. Ampak kako naj grem k njej le 1x tedensko. Zagotovo bo vprašala zakaj spremembna. Kaj ji naj rečem? Če rečem, da zaradi njenega obnašanja, vem kaj bo odgovorila, če rečem da so mi tako svetovali drugi, pa so v domu tisti, ki jo poskušajo ubiti, ker imajo z njo preveč dela.
Tudi nam laže oziroma vsakemu govori svoje. Zadnjič se je nekaj drla namen in me napodila iz sobe, partnerju je rekla, da ni nič od tega res in sem samo preobčutljiva. Svakinji je hkrati rekla, da jo skrbi kaj je z menoj, ker nisem bila pri njej že cel mesec, pa sem bila tam vsaki dan. Meni je obirala svakinjo, ker je po telefonu več sploh ne pokliče, pa jo je klicala, ampak ji je metala slušalko dol in je več ne kliče.
Zdravnica ji je predpisala Apaurin, ampak ga ne jemlje in ga meče proč, kar zdravnica ve. Ko ji je poslala psihiatra, ga je poslala ven iz sobe, ker je normalna.

Kja naj naredim/-o? Dolgo tako ne bo šlo ker nas bo psihično uničila.

S partnerjem sva nekako mislila, da jo bo bolezen streznila do te meere, da bo pripravljena vzpostaviti nek odnos s sinom in nami in da bo nekako umrla pomirjeno. Tako pa s svojim obnašanjem povzroča, da si vsi želimo le stran in samo še z veliko težavo hodimo k njej na obiske.

Vsak nasvet, vaša izkušnja ali vsaj drug pogled na stvar bo zelo dobrodošel.

Hvala

Moja pokojna babica je lep del svojega življenja hlinila take in drugačne napade. Če ji ni bilo kaj prav je omedlela, srce ji je začelo razbijat….. Potem pa je ob enem takem izpadu moja mama enostavno poklicala reševalce in so jo odpeljali v bolnico. Kaj naj ti svetujem, ko te naslednjič kliče ob 6h zjutraj ensotavno reci da ima v domu zvonec, naj pokliče zdravnika in ji bo pomagal. Če ne poje hrane ali jo kritizira enostavno ne nosi več od doma saj dobi v domu hrano. To ji na lep način tudi poveš. Na obisk pojdite ko vi želite, če vas ignorira recite da ji očitn ni do obiska in se na vljuden način poslovite. Povejte ji tudi, da veste da je bolna apak da boste na ta način zboleli tudi vsi ostali in kdo bo potem skrbel zanjo.

New Report

Close