Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Potrebujem nasvete pri izvidu refluksa in….

Potrebujem nasvete pri izvidu refluksa in….

Pozdravljeni,

Imam nekaj vprasanj glede prehranjevanja pri refluksu in kronicno vneti sluznici in zelodcni kislini. Se vedno cakam dokoncni rezultat iz gastroskopije, ker imam sum na celiakijo. Ze vec let imam tezave pri prehranjevanju, ker me je dolocena hrana napenjala, imela sem hude krce v trebuhu inp. Da ne bom vse nastevala. Ker se nisem govorila z osebno zdravnico, me zanima kako je s prehranjevanjem pri omenjenih tezavah. Za celiakijo vem, da je potrebno jesti le brezglutensko prehrano. Tako se tudi prehranjujem ze drugi teden in lahko recem, da nimam vec tezav. Sem tudi ze veliko let vegeterijanka zato prosim nasvet o prehrani temu primerno. Ne jem mesa, jajc in celo morsko hrano sem nehala jesti. Mogoce jo jem nekajkrat na leto, ampak mi ne odgovarja vec.
Hkrati imam tudi vprasanje glede hude bolecine v levem spodnjem delu, ki se giblje med crevesjem in levimi jajcniki. Ne znam tocno opredeliti. Pregledalo me je nekaj ginekologinj, naredili ultrazvok, dala sem pregledati krvi, vodo in vse kar spada zraven. Nic ni pokazalo posebnega. Moje bolecine pa so tako hude, da se zvijam in zelo tezko hodim. Obcutek imam kot, da mi nekaj pritiska navzdol. Moja ginekologinja ne ve vec kaj storiti oz.kam me poslati. Prejsnji mesec so bile bolecine tako hude, da sem morala nujno v bolnico na pregled. Ugotovili niso nicesar kljub mojim hudim bolecinam.
Zaradi tega imam tezave v sluzbi, ker sem veliko odsotna. Ne vem vec kaj storiti in na koga se obrniti.
Prosila bi za vase mnenje oz. nasvet.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Celiakija je alergija na gluten. Potrebujete brezglutensko prehrano. Gluten je osnovna sestavina večine žit, v mesu ga ni, je pa v mesnih izdelkih, ki so jim dodana žita in drugi dodatki. Zato pri celiakiji ni potrebna vegetarijanska dieta, ampak brezglutenska. Bolečine so najbrž ravno od tega.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spostovani,

Zahvaljujem se vam za odgovor,vendar imam se nekaj vprasanj.

Glede na to, da celiakija se ni potrjena , ampak le refluks in kronicno vnetje zelodcne sluznice me zanima ce se je potrebno tudi ob tej diagnozi prehranjevati brezglutensko? Glede vegeterijanstva pa sem razumela vase sporocilo. Sicer pa se tako prehranjujem ze veliko let in bo pri tem tudi ostalo.
Zanima me tudi zakaj pride do refluksa v telesu, je to prirojeno ali lahko do tega pride tudi kasneje, ko odrascamo?
Vnaprej se vam zahvaljujem za vse informacije.
Pozdrav

Spoštovani,

ne razumite me narpbe. Vegetarijanstvo je osebna odločitev, ki jo spoštujem. Povem vam samo, da je ravno med žiti precej takoh, ki vsebujejo gluten. Pripravljena hrana ga ima tudi, saj ga dodajajo vsepovsod. Diete ni treba upoštevati, če celiakije ne bodo dokazali.
GERB se razvije in pojavi zaradi načina življenja, ni anatomska najdba. Refluksna bolezen se razvije zaradi pogostejših refluksov, kot je običajno. Z zdravili zmanjšamo kislist vsebine, ki se vrača navzgor iz želodca v pšožiralnik, na pogostost refluksov pa ne znamo vplivati z zdravili, samo z življenjskim slogom.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close