Pozdravljeni,
pišem vam, saj imam en problem. Stara sem 22 let. Pred 2 mescema se mi je po zaužiti hrani pojavila slabost in driska. Trajalo je 10 dni brez izboljšanja. Osebna zdravnica me je poslala na preiskave h gastroenterologu, ki je ugotovil da imam blagi gastritis. Predpisali so mi terapijo s Controlocom 20mg 2×1 en teden, potem pa še 3 tedne 1tbl zjutraj. Od takrat sem tudi na ulkusni dieti. Po prenehanju terapije s controlocom se mi je slabost še vedno pojavljala. Osebna zdravnica mi je nato predpisala še Ultop. Tudi ta mi ni pomagal. Težave še vedno ostajajo, karkoli pojem povzroča neprijeten občutek v želodcu saj me napihne kot “balon”. Ta teden v ponedeljek sem bila na laboratorijskih preiskavah. Rezultati so naslednji (navajam odstopanja):
SR 26 (0-15)
K-Lkci 3,1 (4,0-10,0)
MCHC 309 (310-355)
MPV 12,7 (7,4-11,0)
Nevtr.levkociti # 0,9 (1,6-7,5)
Nevtr. levkociti 30,8 % (40,0-75,0%)
Limfociti 51,2 % (20,0-50,0%)
Monociti 16,3% (2,0-14,2%)
naknadno sem opravila tudi preiskave S-bilirubin cel, S-bilirubin dir.reakc., S-AST, S-ALT, S-gama-GT ter S-Monotest, ki pa so bile vse v mejah normale.
opravljen je bil tudi ultrazvok sečil in prebavil, ki pa je v mejah normale.
Zanima me predvsem, kaj pomenijo ti krvni testi? Ter kaj bi lahko bilo narobe? Osebna zdravnica je brez idej, na pregled pri gastroenterologu pa še čakam.
Naj omenim še to da sem v tem času shujšala za 7-8 kg.
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
LP, Janja
Pozdravljeni!
Stranski učinek zaviralcev protonske črpalke je žal napihnjenost. Ta se pojavlja tudi pri nekaterih boleznih kot je celiakija, intoleranca za fruktozo in laktozo. Pri omenjenih boleznih oz motnjah so pogoste driske, ni pa nujno. Včasih je slabost in napihnjenost funkcionalne narave-v tem primeru pomagajo prokinetiki in ne zaviralci protonske črpalke.
Laboratorijsko vam ugotavljajo levkopenijo (znižano število levkocitov, v diferencialni krvni sliki so povišane vrednosti limfocitov in monocitov-ste preboleli virozo?). Izvidi hepatograma (jetrnih encimov) so v mejah normale, ne vem kaj je to monotest. Ščitnica?
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Z monotestom so me pregledali za infekcijsko mononukleozo ki pa je bil na srečo negativen.
Imela bi pa še eno vprašanje. Že od nekdaj imam grozno paniko pred gastrosopijo. Do sedaj so mi jo uspeli narediti samo enkrat in ko se spomnem me kar zvije….Danes sem bila pri gastroenterologu zaradi zgoraj naštetih težav. Dejal je, da bo potrebno ponoviti gastroskopijo saj sumi na celiakijo. Žal mi je niso uspeli narediti ker me je zgrabila panika. Naročena sem čez 14 dni. Povedal mi je, da so se odločili narediti gastroskopijo v blagi sedaciji. Kaj to pomeni?
LP, Janja
Pozdravljeni,
včeraj sem bila na gastroskopiji kjer so mi hoteli vzeti vzorec za celiakijo in intoleranco na laktozo vendar so me ponovno živci izdali….kjub 2mg Dormicuma. Celo noč prej nisem mogla spati od strahu in pričakovanj, nekaj ur prej sem imela celo drisko. Sedaj mi nočejo več narediti gastroskopije, rekli so samo naj se izogibam hrani in mleku če mi ne paše. Tako sem razočarana nad seboj saj bi rada vedela kaj je narobe z mano. Vem da sem kar se tiče gastroskopije težka pacientka vendar imam enostavno že od otroštva nekakšno fobijo pred to preiskavo 🙁 Mama, ki živi v Avstriji, mi je povedala, da so njo uspavali tako da ni vedla nič kaj se dogaja….ali je to možno narditi tudi kje pri nas? Pripravljena sem tudi plačat če je treba samo da se rešim težav….
Skrbi me precej to, da kilogrami na tehtnici kar kopnijo. Danes sem preverila in jih imam 56,5 pred začetkom težav sem jih imela 66,9. Pogosto se mi zvečer, ko poskušam zaspati, pojavi tak občutek vročine v zgornjem delu trebuha, imam tudi gnojne izpljunke ki pa so taki kiselkasti in pekoči. Velikokrat me zjutraj grlo peče.
Imela bi pa še vprašanje glede Dormicuma….včeraj ko sem šla domov sem imela potem še cel dan tak tesnobni občutek, bila sem živčna, čustvena….jokala bi se….zvečer ko sem se odpravila spat me je vsak šum prestrašil tako da mi je srce kar podivjalo in zaradi tega nisem mogla zaspati….ali so lahko to stranski učinki?
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
LP, Janja
Pozdravljeni!
Pri nas v splošni anesteziji opravljajo gastroskopije le pediatri-gastroenterologi pri otrocih. V veliki večini držav Z Evrope pred preiskavo uporabijo Dormicum 5 mg iv. V večini primerov uspemo opraviti poseg, vendar se lahko zgodi, da so nekateri bolniki po aplikaciji zdravila še bolj agitirani. Teh bolnikov je zelo malo, očitno vi sodite v to skupino.
Nikjer nisem zasledila podatka o seroloških preiskavah za celiakijo. Ravno tako ni podatka o vrednosti ščitničnih hormonov, saj so simptomi, ki jih navajate, pogosti pri prekomernem delovanju ščitnice (hujšanje, nespečnost, hitro bitje srca, nervoznost).
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za odgovor. Kaj storite, če bolniku kljub sedaciji ne morate opraviti pregleda? Za celiakijo mi niso naredili nobenih preiskav saj gastroskopija ni uspela…ali je to možno ugotoviti tudi kako drugače? Prejšnji teden so opravili tudi laboratorijske preiskave za ščitnične hormone vendar so bili rezultati v mejah normale. Imam pa še vedno levkopenijo…vzroka še tudi niso ugotovili.
Laboratorijske preiskave:
S-TSH 1,47 (0,35-5,50)
S-Prosti T3 5,00 (3,50-6,50)
S-Prosti T4 19,18 (11,50-22.50)
K-Lkci 3,3 (4,0-10,0)
Nevtr.levkociti # 0,9 (1,6-7,5)
Nevtr.levkociti 27,8% (40,0-75,0%)
Limfociti 58,1% (20,0-50,0%)
Tudi kostna masa mi upada. Bila sem na brezplačnih meritvah, ki so pokazale naslednje rezultate. Minimum glede na mojo težo in starost je 2,6
21.5 2,3
1.10 2,2
11.10 2,2
28.10 2,1
V sredo bom sprejeta v bolnišnico v Celju, na gastroenterološki oddelek. Strah me je gastroskopije saj me skrbi, da je spet ne bom mogla opraviti 🙁 ali so možne še kakšne druge preiskave za ugotovitev celiakije in intolerance na mleko?
Spoštovani!
Čeprav vam je doslej odgovarjala dr.Smrekarjeva, vam bi odgovorila samo na zadnje vprašanje. Ne skrbite, na celiakijo se dela serološke teste iz krvi, intoleranco za laktozo se tudi dokazuje s testi, ni potrebna gastroskopija. Vaša ščitnica glede na izvide dela normalno, kaj pomenijo te vrednosti za kostno gostoto, ne znam komentirati. Meritev se opravi 1x, in to z denzitometrijo DXA, rezultat se izrazi kot odstopanje od norme za starost. V tem trenutku to ni tako aktualno, pomembno je, da se ne sekirate zaradi gastroskopije. Želim vam kar najmanj težav pri pregledih.
Lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič