Potreben nasvet-kontrola pljuč-rak
Pred kratkim sem končal zdravljenje po raku na ledvici,
sedaj pa sem v postopku kontrole-vsake tri mesece,
( kri, UZ, rentgen)
Pred cca mesecem dni sem v pljučih pričel opažati nenavadno bolečino in tak občutekv pljučih, kot je bil, ko sem v mladih letih zvečer tekel v mrzlem zraku
potem me je pa na koncu srbelo z rahlo bolečino, ki jo je seveda spremljal kašelj,
Tak občutek in že kar bolečina se mi sedaj kar stalno pojavlja.
Po štirih tednih se je občasna lokalna bolečina v različnih delih pljuč frekventno povečala, mesto pa selilo od zgornjega dela navzdol, vse to je spremljalo tiščanje v prsih, (kar je mogoče psihičnega izvora)
Seveda sem šel k osebnemu zdravniku, zadevo razložil, pa mi je rahlo
odmahnil, češ zadeva ne more biti rak, ob omembi kontrole z rentgenom
pa mi je rekel, da tako ali tako ni v redu način za ugotavljanje raka, potem pa vseeno poslal na rentgen( še ni izvidov)
Sam seveda prebiram vso mogočo literaturo, ki omenja
kot znake spremenjen kašelj, bolečino v pljučih,
rentgensko slikanje pljuč, CT, ko se pa kaj najde, pa ugotavljanje narave motnje
VPRAŠANJE: Ker sem seveda ob takih znakih zaskrbljen in negotov za kaj se gre,
predvsem zaskrbljen ob potencialni ponovne bolezni, zato bi Vas prosil za nasvet,
kako metodo ( zdravnik je omenjal nekaj v zvezi z flouroscentnim…),
ki mi bo dala jasen odgovor, predvsem pa pravočasno diagnozo za uspešno zdravljenje
LP
Dragi zaskrbljen!
O svoji bolezni bi morali vedeti veliko več, da bi bila vaša pričakovanja bolj realna in se ne bi izgubljali v samoopazovanjih, ki vam prinašajo še več strahu. Kakšne podatke morate vedeti, si podrobno preberite tukaj:
Glede na to, katerega raka na ledvici ste imeli (ime vrste raka), koliko ste stari, kakšen je bil stadij vaše bolezni, kakšno je vaše zdravstveno stanje itd. lahko sklepamo, kolikšna je možnost, da se rak ponovi ali se pojavijo zasevki. Prav nič ne opisujete, kakšno zdravljenje ste končali (so vam odstranili ledvico popolnoma? eno? dve? ste imeli kemoterapijo? obsevanje?), videti pa je, da zaradi strahu zelo trpite.
Torej je treba vaše prebiranje literature nekoliko usmeriti – v pravo smer, ne pa v tisto, kjer ste zdaj. Zapluli ste namreč v bojazni, ki nimajo trdnih temeljev, to pa vam ni prav nič v korist, zlasti pa slabo vpliva na vaše okrevanje. V skladu z vsemi omenjenimi podatki bo treba tolmačiti tudi rentgenski posnetek in se odločiti za morebitne nadaljne preiskave (morda je zdravnik omenil kontrastno slikanje).
Prav mogoče pa je, da gre v vaših pljučih za astmatično (alergično) reakcijo, morda na katerega izmed pelodov, ki jih je v tem času polno v ozračju. Vsekakor bi bilo dobro, da bi se psihično nekoliko pomirili. Zaupajte se kakšnemu prijatelju, zdravniku pa pokažite pripravljenost skupnega soodločanja in načrtovanja vašega zdravljanja. To je boljše kot nezaupljivost in prestrašenost, saj boste na ta način bolje informirani o tem, kaj se dogaja.
Lepo vas pozdravljam!
Irena