Najdi forum

potlačena napetost?

Pozdravljeni!

na forumu psihiatrija sem našla problem, ki ga imam tudi sama. Namreč, neka mama je pisala, da ima njena 9-letna hčerka probleme s cufanjem kožice na prstih, okol nohtov. Psihiater je odgovoril, da je to prikrita napetost, da je hčerka verjetno preobremenjena zaradi lastnih ambicij, svetoval pa ji je obisk v svetovalnem centru.

Sama imam 19 let in to delam že odkar pomnim. Imam vlažilno kremo, s katero si to namažem, ampak se tako ne more pozdraviti, ker to delam vseskozi. Kar naprej. Večkrat se tega početja niti ne zavedam. Skoraj vseskozi sem napeta zaradi šole. Ampak tudi sedaj, ko so počitnice, to počenjam. Skrbi me, ali bom sprejeta na željeno fakuleto ali ne. skrbi me, če bom imela dovolj točk. Imam kar visoke ambicije. Strah me je, da mi v življenju ne bo enostavno.

Koža okoli nohtov je grda, rascufana. vendar je tako samo pri palcu in kazalcu. ostali prsti so v redu. Mislim, da mi nobena krema ne more pomagati, da bi bilo v tem primeru potrrebno pozdraviti simptome. Tisto, kar povzroča, da si to delam. V družbi me je sram kazati roke. Večina vrstnic ima lepe, urejene…koža okoli nohtov je lepa. moja pa takšna, da bi najraje kar skrivala roke. včasih si “rascufam” tudi do krvi.

Tega osebni zdravnici še nisem pokazala in ona za to ne ve. Namreč, sram me je, da si to počenjam ::(((

zdaj pa, ko sem to prebrala na onem forumu…. da si naj ona poišče pomoč…. sem se pa zamislila….. Ali naj zdravnici to pokažem? Mogoče mi bo pa znala pomagat? Še vedno bi si pa raje sama pomagala, a enostavno ne vem, kako. že kot oseba sem takšna nesproščena, nervozna….

lep pozdrav

That s me!:)

Pozdravljeni,

Na vsa vprašanja ste si kar sama odgovorila in menim, da se boste slej, ko prej morala soočiti s to težavo. Seveda ne bi škodilo, da pokažete roke svoji zdravnici. Sram je gotovo odveč, saj poznam kar nekaj ljudi s podobno težavo. Pomembno je, da se je zaveste in da si želite, da bi bilo stanje drugačno. Mogoče bi bilo dobro, da se naučite tehnik sproščanja, se vključite v kakšen šport, ki vas bi razbremenil (hoja v naravi, tek, joga,…)
Če pa čutite, da potrebujete pogovor, pa nas lahko pokličete na tel 01/ 43 82 760.

Lep pozdrav, Tanja

Hvala za odgovor….

torej, bila sem pri zdravnici in ji pokazala roke. ona pa je samo rekla: ja, samokontrola. pa kakšna vitaminska krema… 🙁

dobro, sj mažem se skor vsak večer po prstih… sam kaj, ko ne pomaga… če bi to nehala delat, bi se tk samo zacelilo… ful me je sram, ko se s kom dobim, pa pol vidi:( k zgleda kr obupno…

samokontrola vrjetno je možna… ampak js to delam že tko… čist podzavestno…sploh se ne zavedam več tega početja… sicer, ko opazim, kaj delam, hitro neham pa preusmerim pozornost na kj drugega…ampak sj pravim, to opazim šele po nekaj časa…

verjetno bi se res bilo dobro naučit tehnik sproščanja.. danes sem vzela v roko knjigo o jogi..v upanju, da bom našla kake dobre dihalne vaje… sicer so, ampak opisane pa tak, da ne znam po tem delat:( tak zapleteno…

kr je pa tut to, da nekak “ne znam dihat”… diham nekak na hitr, neumirjeno… tk da včas že morm prov zajet sapo, k jo prej tk po malem… kako bi se naučila “pravilnega” dihanja?

lp
Mateja

That s me!:)

Oj

Izvajajo starši glede šole nate pritisk?

Glede samokontrole in dihanja pa poskusi z vajo.

Vsedi se na stol in najprej počasi in globoko dihaj. Vdihneš in izdihneš. Tako dihaj kakšno minuto, dve da dobiš ritem in se privadiš na ritem dihanja. Potem začni od nog proti glavi stiskat mišice ob tem pa ne pozabi na dihanje. Najprej napni mišice na stopalih potem na mečih nadaljuješ z mišicami na stegnih, riti, trebušnimi, prsnimi, nadlahti, podlahti, stisneš pesti, in nazadnje še usta ter oči in s tem tudi obrazne mišice. V tem stanju dži vse mišice napete nekaj sekund ter še vedno dihaj kot si na začetku, potem pa jih začni popuščati. Od glave proti stopalom, obratni vrstni red kot ob začetku. Ko spostiš ša zadnjo mišico se vstani s stola in odtresi roke in noge ter še vedno pazi na dihanje!

To ponovi kadar se boš zalotila, da si se spravila nad kožico na nohtih. In po končanem postopku še vedno pazi na dihanje. Ravnotako, ko se zalotiš, da dihaš plitko in hitro se ustavi, zažimi ter mirno, počasi in globoko zadihaj ter skušaj obdržat ta ritem, dihanja naprej.

LP, Dejan

New Report

Close