Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Potenje

Potenje

Živijo!
Prosim za nasvet. Že precej let (vsj kakšnih 6) imam težave s prekomernim potenjem. Drugače sem zdrava, stara 35 let, 60 kg, rodila sem pred 12 leti. Občasno imam težave z delovanjem ščitnice (se mi poveča in pritiska na sapnik in težko diham), bila sem kar nejakrat na pregledu (nuklearna medicina, kri, voda, RTG, hormoni…). Vedno mi je bilo rečeno, da povečanje ščitnice ni tako močno, da bi bil to vzrok. Zelo se potim pod pazduho, najhuje pa je na podplatih. Noge imam cel dan popolnoma mokre, ne glede na obutev (copati, usnje….). Zato precej čevljem zmečem smeti, ker so prepojeni… Po naravi sem precej “živčko”, a sem opazila, da se spotrim, ne da bi se razburila. Ko zjutraj obujem čevlje in se odpeljem v službo, imam že po nekaj minutaj čisto mokre podplate.
(Hvala Bogu za deodorante in kristalni kamen!) To mi uničuje živce, ne upam si nikamor na obisk, ker se bo treba sezuti… Od vse te vlage, se mi vname prostor med prsti…
Naj povem, da izredno skrbim za higieno, uporabljam pudre, kreme, menjavam usnjene čevlje…
Morda je s tem povezano tudi prekomerno izpadanje las. Bila sem na vseh možnih priskavah, a vzroka niso našli (tudi hormonskih). Na koncu vseh teh neupešnih preiskav, so mi zdravniki dejali, da bo pač vzrok ščitnica. Zdravnik za ščitnico pa pravi, da le-ta ni tako povečana (tudi hormoni so v redu), da bi bil to vzrok.
Vrtim se v začaranem krogu (in z menoj zdravniki).

Kakšno je vaše mnenje, nasveti…..
Hvala in lep dan!

Spoštovana M2!

Na izločanje znoja vplivajo hormoni in t.i. vegetativni živčni sistem, ki deluje neodvisno od naše volje. Načeloma je postopek tak, da je treba najprej preveriti t.i. organske vzroke (morebitno bolezen), če pa teh ne najdemo, gre verjetno za psihično pogojeno težavo. Priporočam vam, da se o težavi in morebitnih drugih boleznih temeljito pogovorite z osebnim zdravnikom. Ta vam bo tudi priporočil, na koga se lahko še obrnete. Verjetno ne gre za težavo, ki bi sodila na področje dermatologije.

New Report

Close