Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Potencialna operacija vratne hrbtenice

Potencialna operacija vratne hrbtenice

Pozdravljeni,

pred 4 meseci sem imel tezavo z bolecinami v vratu, ki so sevale skozi lopatico pa tudi v levo roko. Star sem 35 let, zelo aktiven in drugace zdrav. Po nekaj casa je bil narejen MRI in je odkril hernijo med c4-c5 z obseznimi kostnimi naplastitvami ter utesnitvijo spinalnega kanala; protruzijo c5-c6 ki tudi povzroca utesnitev spinalnega kanala, naj pa bi tudi pritiskala na samo hrbtenjaco. Ter protruzija c6-c7 tudi z utesnitvijo spinalnega kanala. Po nekja fizioterapije je bolecina povsem izginila, nato sem se odlocil se za manualno terapijo, ki je resila tudi mravljincenje v levo roko ter odrvenel kazalec. Moc se je v roko povsem vrnila. Prav tako sem samoplacnisko sel na posvet v zasebno nevrokirursko ambulanto, kjer je doktor zavrnil kompresijo hrbtenjace. Tezave sumim, da so posledica dveh pretresov ki so posledica padca na glavo pri kolesarjenju. Prvi je bil se posebej mocan.

Od nekje proti koncu oktobra sem brez bolecin – razen obcanega minimalnega zboda v vratu. Od novembra pa sem tudi brez mravljincev. Verjetno v prihotnosti operaciji ne zbezim in glede na opis, me verjetno caka na treh nivojih kjer v ta namen pride odstranitev diskov. Standard naj bi bil se vedno fuzija sem pra prebral mnogo praks glede zamenjave medvretencne ploscice z prostetiko, ki naj bi bila dovoljena na dveh nivojih. Tudi nove generacije prostetike naj bi bile bistveno boljse od prejsnjih. Zanima me, ali v Sloveniji taknse posege opravljajo in/ali ima kdo kaksne tovrstne izkusnje. Kateri doktor bi bil najbolj kompetenten za taksne posege? Pri mojih letih bi fuzija pomenila precej slabo prihodnost, se psoebej ker je na vec nivojih. Znano je da se s casom mocno poveca obraba diskov nad in pod fuzijo in pride do t.i. domino efekta, ko odpovedujejo preostali diski.

Ima kdo vec izkusenj s tovrstno situacijo? Vsak nasvet ali izkusnja bi bila dobrodosla.

Spoštovani!
Sam z protetičnimi medvretenčnimi ploščicami nimam izkušenj, ker tudi ne operiram hrbtenice. Svetujem vam pa dr.Vengusta (ortoped) ali dr.Voršiča (nevrokirurg) za posvet glede možnostih operativnega zdravljenja.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close