Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Potek preiskav – GK Ljubljana

Potek preiskav – GK Ljubljana

S partnerjem sva se odločila za GK Ljubljana (Leonišče) brez da bi se prej kaj pozanimalo o čakalni dobi oz. trajanju vseh preiskav. Zdaj sem videla, da gre pri Rešu vse hitreje + UZ so zgodaj zjutraj, kar bi mi zelo ustrezalo zaradi službe. Kako je na GK z ultrazvoki, so sploh mogoče kje tudi popoldan? Je možno kakšno preiskavo opraviti samoplačniško in se tako izogniti čakanju? Kako je s konzilijem, res vse tako traja? No, vsaka dodatna informacija bi mi prišla prav 🙂

Pri nama je (zaenkrat) problem samo pri partnerju, ima slab spermiogram. Sama sem pri svoji ginekologinji opravila UZ pregled, ciklus imam na 28-30 dni, merim si pa tudi ovulacijo, ki je prisotna vsak mesec od 12-14 dneva. Skupaj sva na posvet prvič naročena julija, v tem času bo partner opravil še drugi spermiogram. Zanima me, kakšen je potek zdravljenja v takem primeru, te dajo tudi na GK hitro na ICSI oz. IVF?

Kakšnih preiskav sem potem deležna jaz? Najprej grem verjetno na hormonske preiskave, potem pa sklepam, da lahko ICSI opravim v spontanem ciklu?

Praviloma se na prvem posvetu pogledala že pridobljene izvide in se izda napotnice za nadaljnje preiskave. Pri ženski se praviloma dela osnovno hormonosko sliko (LH. PRL, FSH, AMH, TSH) in UZ, pri moškem pa dva spermiograma. Po potrebi se “odredi” tudi morebitno operacijo zaradi pregrade ali drugih anomalij maternice.

Drugi posvet je namenjen praviloma branju izvidov. Če je stvar zrela, se zbrano dokumentacijo uredi in pripravi za predložitev konziliju.

Če imaš že na prvem posvetu vse potrebne izvide, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi že takoj pripravili dokumentacijo za konzilij.

Konzilij praviloma zaseda vsak mesec oz. na vsaj na 6 tednov.

UZ-ji so res baje dopoldne in kot punce pravijo, se kar načakaš. Te izkušnje še nimam, me pa čaka prihodnji mesec.

IVF in ICSI se praviloma (na ZZZS stroške) ne dela v naravnem/spontanem ciklu, pač pa v stimuliranem ciklu. S hormonsko stimulacijo se doseže, da postane več jajčnih celic zrelih, zato je več materiala za oploditev in več možnosti za zarodek v fazi blastociste (ki jo sicer doseže 5. dan po punkciji).

To mi je pa zanimivo, ker je spontan cikel precej cenejši in glede na to, da gre na zavarovanje bi rekla, da bodo prej najprej poskušali s tem. No, imam tudi manjši odpor do injekcij oz. posledic tega “špikanja” in bi res raje spontano.

Te popolnoma razumem, tudi jaz sem na začetku te neplodnostne zgodbe razmišljala popolnoma enako. Definitivno je postopek cenejši, saj prišparajo pri hormonih. Vsekakor se pozanimaj na posvetu tudi glede te opcije in boš videla, kaj ti bodo svetovali.

Imajo vse ambulante za neplodnost tako stališče? Ker koliko sem brala, je možno tudi v spontanem ciklu, v primeru, da je z žensko vse OK. Je pa res, da so bile objave že kar stare in se stvari verjetno spreminjajo.

Še eno vprašanje, vem – čisto preveč jim imam 🙂 Glede na to, da imava julija prvi skupen posvet, je možno te osnovne hormonske preiskave opraviti kje samoplačniško in koliko bi to stalo?

osnovne hormonske preiskave opravlja skoraj vsak laboratorij. tsh, prog, lh, fsh, prolaktin pridejo samoplacnisko cca. 50 eur.

amh pa ni tako pogost, vem pa da ga na obmocju ljubljane opravlja klinika mccz, adrialab, medicare, cena pa je razlicna – mislim da od 30-50 eur.

A zna bit kak problem, če te preiskave opravim v drugi ustanovi in ne v UKC? Ali tudi tam opravljajo samoplačniške preiskave? Koliko časa ste ve čakale potem na preiskavo za hormone? Nekako se mi zdi brezveze čakati do julija pa potem verjetno spet par mesecev, če že zdaj vem na katere preiskave bom napotena in bi jih lahko opravila vmes.

naceloma se izvidi iz drugih laboratorijev upostevajo. poudarjam “naceloma”, ksjti ns koncu je vse odvisno od posameznega G.

mislim da cakalnih dob za krvne preiskave ni, treba pa oddati kri na “prave” dni v ciklu in pocakati na posvet, kjer se prebere izvife

Fino bi bilo vedeti, če potrebujem tudi AMH, vidim pa ga imajo tudi v Adria Labu v LJ. So vam to pregledovali?

Hmm, nisem prepreičana, če je preiskavo AMH sploh mogoče dobiti na ZZZS. Vsekakor pa jo je fajn imeti, ker ob upoštevanju števila antralnih foliklov (AF) daje dokaj dobro sliko o tvoji jajčni rezervi, to pa pomaga G prid določitvi primerne doze hormonske stimulacije.

Živjo, malo pozen odgovor pa vendar. V Dravljah so postopki OBMP samo še samoplačniško. Koncesijo pa ima za ambulantno dejavnost (analiza spermiograma, UZ, prvi pregled ipd.). Tam te napotijo na hormonske preiskave v Medicare plus, če ti to kaj pomaga. Jaz sem se prestavila v GK Ljubljana po tem, ko sva izvedela, da tam nimajo več koncesije in bom predložila izvide iz tega laboratorija. Mislim, da ne bi smel biti problem, če bi hormonske preiskave naredila prej samoplačniško. Le da se je potrebno pozanimati kdaj – ti svetujejo v laboratoriju.

New Report

Close