Najdi forum

potapljanje

Lep pozdrav!
Ker se bliža poletje, ko se kar dosti potapljam s stisnjenim zrakom, me zanima, kako je s tem v nosečnosti. S fantom načrtujeva otroka in že delava na tem. Ali moram prekiniti s potapljanjem že sedaj ali šele potem, ko že izvem za nosečnost. Saj se mi sploh ni problem odpovedati potapljanju, a če to ni potrebno, bi to pač odložila, saj se prav lahko zgodi, da bom zanosila šele čez x mesecev. Kako lahko škodim otroku, če sem že noseča 2 ali 3 tedne in se med tem potapljam.
Hvala.

Draga Manja,

potapljanje z “akvalungami” v nosečnosti odsvetujemo. Prvič potapljanje ni nenevarno početje, saj so možna presenečenja v zvezi z oskrbo s kisikom, motnje zavesti, razni zapleti okrog kesonske bolezni ipd. pač odvisno od načina in vrste potapljanja. Drugič, nosečnost sama tudi marsikaj spremeni v načinu delovanja telesnih in psihičnih funkcij nosečnice, ne da bi se tega prav zavedala kot je npr. nižji krvni tlak od običajnega, povečana možnost strjevanja krvi v žilah, spremenjena zavest ipd. Kako ti dejavniki potapljanja in nosečnosti delujejo “skupaj” je težko predvideti, posebej v “drugačnih okoliščinah” ki se lahko pripetijo pod vodo (obvladovanje strahu, orientacija, ipd.). Ne vem, če sem vam odgovoril. torej odgovor velja za nosečnost, kaj boste počeli pred nosečnostjo pa je vseeno, na zanositev in “prve ure” nosečnosti se ne ozirajte.

New Report

Close