posvojitve pri sorodnikih
Pozdravljeni!
Sem mamica dveh otrok.Zaradi bolezni mamice, skrbim še za nečakinjo. Očeta nima.Za nečakinjo ne dobim staleža, ne morem jo vpisati v vrtec, ne moremo je peljati na dopust v tujino… Ampak ona je del družine, kot hčerka nama z možem, in sestrica mojim otrokom. Brez nje ne gremo nikamor.Mama od nečakinje je izrazila željo, zaradi svoje bolezni, da hčerko posvojimo. Na centru za socialno delo pa so rekli, da posvojitve pri tako ozkih sorodnikih niso možne. Še več, punčka gre na čakalno listo za posvojence v svojem kraju, midva pa na čakalno listo posvojiteljev v svojem kraju. In da bo nečakinjo posvojil nekdo drug???! Punčka pa je že dve leti pri nas, večino svojega življenja. Mi bi jo z veseljem posvojili.Pri nas se dobro počuti, nas je navajena. Vse to nam ni razumljivo! Prosim za komentarje!
Sestra
V kolikor je v korist otroka, boste vi postali (posvojiteljska) družina. Pravila so določena, vendar je tu potrebno upoštevati celotno situacijo.
Iz vašega opisa nisem dobro razumela, kdo vam je dal te informacije na centru za socialno delo? Ste spraševali konkretno za svojo situacijo, ali tako bolj informativno, na splošno.
Mislim, da v kolikor se boste srečali s strokovno delavko, ji predstavili situacijo, ona se bo srečala z mamo deklice, ne bi smelo biti nobenih težav. V kolikor bodo, nas obvestite, pa vam bomo nudili zagovorništvo.
Pišete lahko na
Skupaj z mamo nečakinje smo bili na Centru za socialno delo v kraju, kjer je materino stalno prebivališče. Spraševali smo za konkretni primer. Dobili smo takšen odgovor, kot sem ga navedla. Mi pa nočemo “razkirati”, da bi deklico posvojil kdo drug. Poleg tega je socialna delavka rekla, da bi se lahko čez leta morebiti izpodbijala materina želja po oddaji otroka v posvojitev, glede na to, da se zdravi na psihiatriji. Zaenkrat je mati podala izjavo, da otroka prepušča v vzgojo in varstvo nama, midva z možem pa, da jo sprejmeva. Kot neka oblika skrbništva. Naknadno bomo dorekli glede pravic, ki jih bomo imeli do dtroka, tako mamica, kot midva (obiski mame, odločanje o vrtecu ali šoli…). Še vedno pa mi ni razumljivo, da ne moreva posvojiti otroka. Mamica nečakinje je namreč razvezana. Oče nečakinje je prepustil vzgojo in varstvo hčere mamici. Niti enkrat ni prišel hčere pogledat, niti se ni zanimal zanjo, čeprav smo ga obvestili, ko se je punčka rodila. Mislim pa, da bi čez leto ali dve lahko sprožila posvojitev, če bo stanje mame nespremenjeno.
Jaz bi rekla da bi morali na csd mamici te punčke odvzeti roditeljsko pravico in jo dati v posvojitev. To se pa ve da v Sloveniji skoraj da ne delajo. Strah pred napačno odločitvijo je velik. Zato če obstaja minimalna možnost da se ta mamica še pozdravi dajo raje otroka v rejništvo, v tem primeru namreč obstaja pot nazaj.
V tem času je bilo o tem zelo veliko govora. Namreč prednost stalnega rejništva pred posvojitvijo.
Prepuščeni ste pa itak temu centru in drugi dejansko nimajo nekega vpliva.
Tako da ne vem kaj je to skrbništvo ki ga omenjate, vendar pri rejništvu ste opravičeni do denarja za otroka, mislim da okoli 70tisoč. Res pa je da ni možno dobiti bolniškega staleža. Vse ostale pravice o odločanju za otroka pa imate. Kje bo v šoli, dokumenti, v glavnem vse po vrsti. Razen v zelo redkih primerih hudih bolezni mora potrditi npr. operacijo tudi csd.
Tako da bi rekla da si vsaj to uredite, da postanete vi rejnica, kar pa imate kot sorodnica vso pravico in prednost!!!
Skrbništvo je posebna oblika družbenega varstva:
• mladoletnikov, za katere ne skrbijo starši
• polnoletnih oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, za svoje pravice in koristi
• oseb, ki nimajo možnosti same skrbeti za svoje pravice in koristi.
Mladoletno skrbništvo:
Kadar starši ne morejo, nočejo ali ne smejo izvrševati roditeljske pravice, se mladoletnik postavi pod skrbništvo. Skrbnik s skrbjo za življenje in zdravje, z vzgojo in izobrazbo, z usposabljanjem za samostojno življenje in delo vsestransko razvije osebnost varovanca, obenem pa se zavarujejo tudi njegove premoženjske pravice in interesi.
Več v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih:
http://www.sigov.si/mddsz/doc/zzzdr_upb.pdf?PHPSESSID=691185582bc29151d51c5906687716ef
Skrbniki so velikokrat sorodniki, vendar za to praviloma ne prejemajo posebnega plačila. Mislim pa, da prejemajo otroški dodatek.