Posvojitev otroka
Pozdravljeni!
S partnerjem sva skupaj že 10 let. Stara sva 27let in 29 let. Oba zdrava in brez problemov. Imava svoje stanovanje, službe,…Sicer nimava veliko denarja, a znava z njim v redu živeti.
Ker bo prišel počasi čas ko bo potrebno razmisliti o otrocih se o tem veliko pogovarjava.
Jaz imam že od malega fiksno idejo, da bi otroka posvojila. (dojenčka)
Je to sploh mogoče glede na to, da imava lahko svoje otroke?
Kakšni so postopki?
Sva iz Maribora.
Hvala za nasvete!
Verjetno mislita posvojit v tujini, ker v Sloveniji majhnih otrok(se pravi od dojenčkov do prb. petletnikov) za posvojitev praktično ni. Razmišljata o posvojitvi otroka s težavami v razvoju? Za te otroke se ponavadi težko najde posvojitelja, tako da verjetno ne komplicirajo, če že lahko imaš biološke otroke.
Mene še zanima, če lahko samski posameznik v Sloveniji posvoji otroka(recimo, da se gre že za malo večjega otroka, brez staršev, s katerim nisi v sorodstveni povezavi)? Obstajajo v Sloveniji tudi takšne posvojitve, morda primer, ko je samski moški posvojil otroka?
Pozdravljeni,
jaz imam pa eno vprašanje in sicer moj brat ima s svoji družini težave in kot kaže se bojim, da mu bodo vzeli otroke ali obstaja kakšna možnost, da jaz posvojim njegove otroke ali jih vzamem k sebi ne vem kako točno potekajo te zadeve ali morda kdo ve?
Namreč sem teta teh otrok in vse bi naredila za njih in vem, da jim pri meni ne bi nič manjkalo pa še veseli bi bili, ker me imajo zelo radi mislim da bi se tudi brat in njegova žena strinjala, da otroke vzamem jaz samo baje da postopek ni lahek?
Za vsak odgovor vam bom hvaležna na CSD sploh ne upam vprašati, ker so zelo arogantni v določenih primerih tudi zelo nečloveški.
Hvala in lep pozdrav,
Missyka
Razlika je bistvena. Če si posvojitelj, pomeni da starši nimajo roditeljske pravice (odvzem, odpoved, smrt, whatever), otrok je v novi družini in je tam kot njihov, ima pravico do dedovanja in vse ostalo, kot bi bil tam rojen. Pri rejništvu pa ima rejnik samo skrbništvo. Kot na primer ločena starša, kjer se včasih starša dogovorita, da ima samo eden skrbništvo. Otrok tu biva pri skrbniku, starša pa imata še vse pravice do stikov in ostalega (če seveda vzroki za odvzem niso tako hudi, da bi bili stiki v škodo otroku). Pogoji za rejnico:
– imeti stalno prebivaliöče v Republiki Sloveniji,
– imeti zaključeno vsaj poklicno oziroma strokovno izobrazbo,
– biti polnoletna.
To in nič drugega, ne rabiš bit poročen ali v zvezi in ostalo. Status si urediš na CSD kjer dobiš tudi več info.Kakšno izobraževanje ti ne uide.