Najdi forum

posvojitev leta 1974

Mene zanima kakšni zakoni so bili leta1974 glede posvojitve.Kolikor vem,da so bile popolne in nepopolne posvojitve.In kaj je pomenilo nepopolna posvojitev.Bila je enostrana posvojitev.Za odgovore se vam zahvaljujem.

Po Temeljnem zakonu o posvojitvi se je sklenila posebna pogodba o posvojitvi med posvojitelji in biološkimi starši posvojenca. Bistvene razlike med današnjo in t.i. nepopolno posvojitvijo:
– S posvojitvijo ne nastane med posvojencem in sorodniki
posvojitelja sorodstveno razmerje in tudi ne nastanejo pravice in
dolžnosti, ki izvirajo iz tega razmerja (danes: s posvojitvijo nastanejo med posvojencem in njegovimi potomci ter posvojiteljem in njegovimi sorodniki enaka razmerja kot med sorodniki)
– Posvojitev ne vpliva na pravice posvojenca do njegovih staršev in
drugih sorodnikov, kakor tudi ne na njegove dolžnosti do njih (danes: Pri posvojitvi prenehajo pravice in dolžnosti posvojenca do njegovih staršev in drugih sorodnikov ter pravice in dolžnosti staršev in sorodnikov do njega.
– Posvojitev se lahko razveže po sporazumu med posvojiteljem in
posvojencem po predpisih, ki veljajo za posvojitveno pogodbo (danes: Posvojitev se ne more razvezati.

Podrobneje: Temeljni zakon o posvojitvi, Uradni list SRS, št. 30/1947; veljaven do 31.21.1976

Lp,
Katarina

Oj.

Danes me je presenetilo nekaj, kar mi ne da miru. Pravzaprav se sprašujem, da ne poznam sploh svojih pravih sorodnikov pri skoraj svojih 40 letih starosti, morda ni več nihče živ.

Ugotovili smo, da je bil oče posvojen leta 1959, toda mi smo vseskozi obiskovali, se srečevali z pravimi biološkimi starši, nazadnje le z mamo očeta (moja stara mama). Nikoli nisem spoznala drugih ljudi, čeprav je bil moj oče posvojen čisto pri drugih ljudeh. Na rojstem listu očeta je zaznamek, da je posvojen po pogodbi od 1959 leta, takrat je bil star 11 let.

Ko sem šla gledat v detajle in po pogovoru, sta ga posvojila stara mama in stari oče.

Gledam zdajšni zakon, ki pravi, da je posvojitev neveljavna, če gre za sorodstvo v ravni vrsti.

Kakšen pa je zakon veljal v tem letu, 1959, pa ne vem, ali je bil isti? In če je bil isti, ali in kako se lahko to razveljavi.

Lep pozdrav.

New Report

Close