Posvojitev iz Rusije – pomoč (nasvet)
Ja, Kitty, točno to. Mislim, da se še nedolgo tega nisi strinjala z individualnimi posvojitvami, kar posvojitve v Rusiji so. Ampak nazadnje je to edini način, da posvojimo otroka (v tujini). Res je, da so nekateri posvojili tudi v Ukrajini, nekateri v Makedoniji,ampak zadnje čase je edino posvojitev v Rusiji uspešna.
Pikipoki jaz se še danes ne strinjam z individualnimi posvojitvami 🙂 Ampak to nima nikakršne veze s tem sporočilom. Zagovarjam le to, da bi morala obstajati organizacija, ki bi pare pripravila in pospremila zato, da bi posvojitve bile bolj enostavne in da bi pari točno vedeli kaj jih čaka. Skratka sistem kot ga imajo vse evropske države in k čemur se je tudi Slovenija obvezala s podpisom haške konvencije in jo danes v celoti krši.
Ker tega v Sloveniji ni se logično vsak znajde po svoje in posvoji otroka v eni od držav, ki samostojne posvojitve še dovoljuje. Večinoma Rusija, Ukrajina, Makedonija.
To pa ne pomeni, da bi potem bile posvojitve zastonj. Ravno tako bi par pokril vse stroške, ki so povezane s sodnim postopkom in pripravo birokracije. Tako je po celem svetu in zato me tako pisanje kot je gor razjezi. Če torej jaz v Sloveniji dosežem pravico na sodišču, zato plačam odvetnika sem si to pravico kupila? Malo hecno razmišljanje.
Drugače povedano. Moje kritike čez posvojitve, ki se občasno znajdejo v medijih so v celoti kritika države in nikoli kritika parov. Žal mi je, da to včasih razumete drugače. Sem vesela za vsakega, ki mu posvojitev uspe in pari, ki se obrnejo name vedo, da jim svetujem točno to. Da če si želijo posvojiti v Rusiji, da kontaktirajo nekoga od vas, ki ste že posvojli saj bodo tako dobili najboljše informacije in posvojitev uspešno izpeljali.
Mogoče se res nisem dobro izrazila. Vem, da obstajajo posvojitve iz Makedonije, toda teh je malo. Poznam namreč pare, ki še vedno čakajo na klic iz Makedonije, poznam pa tudi pare, ki jim je uspelo. Samo čestitam vam lahko in želim vse lepo, da vam je uspelo. V Rusiji gre namreč hitreje, je pa res, da je dražje in da je dokumentacija bolj zakomplicirana. No, v zadnjih štirih letih je prišlo v slovenijo že 15 otrok in posvojitve še potekajo, zato menim, da je Rusija zaenkrat edina država, kjer se da dokaj hitro posvojiti otroka. Priznam, da točnih podatkov za Makedonijo nimam, ampak po postih po forumih in nekaterih izjav bodočih posvojiteljev, zadeva le ni tako preprosta. Vem pa tudi, da se da v Makedoniji posvojiti samo enega otroka, v Rusijo greš lahko tudi po drugega …
Se opravičujem, če sem vas prizadela. Ker sem prav za vsak par vesela, če mu uspe in ima potem doma malega sončka. Konec koncev samo to šteje.
LP
Pozabila si upoštevati število vlog slovenskih parov v Makedoniji in v Rusiji. Logično jih veliko več čaka saj je tudi vlog neprimerno več.
Kar jaz poznam pare pa večinoma čakajo in čakajo tisti, ki sami nič ne naredijo. Če pripraviš dokumente, jih pošlješ na ministrstvo in čakaš…potem pač čakaš. Je potrebno poiskat kakšen kontakt, redno klicat in spraševat, se informirat in na splošno dat občutek, da si posvojitve res želiš.Ponavadi spada sem še izlet v Makedonijo zato, da vidijo par. V takem primeru bo tudi posvojitev v Makediniji uspešna in kar hitra.
Pari, ki so se odločili za posvojitev v Ukrajini so tudi posvojili. Pa še nekaj držav je kjer posvojitve potekajo. Te tretje države so večinoma pari, ki jih vzhodna Evropa ne privlači.
Žal je pa za večino parov Rusija finančno nedosegljiva. Država pa spet sanja in sanja.