Posvojitev
Na žalost ne. V naši družbi se še vedno smatra, da je kakršenkoli par boljši vzgojitelj od samske ženske ali moškega. Tudi neplodni samski ženski se ne pomaga z OBMP, da zanosi. Pri vsem tem pa je najbolj žalostno to, da pare, ki gredo na postopek OBMP nihče ne preverja – vem za primer para, ki sta izkoristila postopke OBMP : ona je totalno neurejena ženska, on pa alkoholik brez službe – na srečo, ni noben postopek ni uspel.
Po svetu je polno otrok, ki živijo v strašni revščini. Jaz bi komot lahko vzgojila enega ali dva. Materialno jim ne bi prav nič manjkalo, pa tudi zvrhan koš ljubezni bi jim dala in urejeno življenje. Pa mi vse to krati družba, ki smatra, da sem nesposobna že samo zato, ker nisem poročena. Skratka: vsaka ženska je bolj primerna za mamo od mene, pa tudi če je butasta, ima doma alkoholika, je neurejena, zanemarja otroke in še bi lahko naštevala, samo zato, ker je poročena.
Imam dve kolegici, ki sta že malo v letih rodili otroka, obe sta samohranilki. Otroka sta lepo vzgojena in one vzorne mame. Pa še vedno kdaj dobijo pod nos, da so nezakonski … Po možnosti od kakšnega brezveznika …
Torej tako je v naši prelepi deželici na sončni strani Alp. Kakšnega klošarja bo potrebno domov privlečt, pa bomo primerne.
LP, Lar@
Hvala za nasvet. Razmišljala sem, da bi postala botra otroku iz doma Malči Beličeve, pa sem se odločila, da bom raje pomagala dvema otrokoma moje sorodnice. So finančno na dnu, pa jima včasih kaj kupim: majico, čevlje,… Tudi na morju sta že bila z menoj.
Pa prijateljicam, ki so same z otroki, včasih priskočim na pomoč kot varuška. Ampak to itak nič ne šteje: Kljub temu, da gre od moje plače kar velik delež za davke in prispevke (iz katerih se financira šolstvo, izobraževanje, zdravstvo,…), se še vedno najde kakšen bumbar, ki mi očita, da me bodo na stara leta njegovi otroci živeli. Po navadi kakšen takšen, ki visi na sociali s celo familijo vred…
Me pa zanima, zakaj pari, ki so brez otrok, ne najdejo uteho v tem, da komu pomagajo? Dejstvo je, da je neplodnih parov čedalje več, otrok pa v Sloveniji ni tako veliko za posvojitev – tako da vsi pač otroka najbrž ne bodo mogli dobiti. Zakaj ga ne vzamejo recimo v rejo? Tako pa se mi včasih zdi, da bi otroke najraje kar izpulil iz rok mamam, ki zaradi stiske ne morejo skrbeti za njih. Zakaj ne bi kakšen par takšni mamici raje pomagal, kot pa da se bori za to, da se njenega otročka da v posvojitev.
LP. Nik@
Nik@ napisal:
> Me pa zanima, zakaj pari, ki so brez otrok, ne najdejo uteho v
> tem, da komu pomagajo? Dejstvo je, da je neplodnih parov
> čedalje več, otrok pa v Sloveniji ni tako veliko za posvojitev
> – tako da vsi pač otroka najbrž ne bodo mogli dobiti. Zakaj ga
> ne vzamejo recimo v rejo? Tako pa se mi včasih zdi, da bi
> otroke najraje kar izpulil iz rok mamam, ki zaradi stiske ne
> morejo skrbeti za njih. Zakaj ne bi kakšen par takšni mamici
> raje pomagal, kot pa da se bori za to, da se njenega otročka da
> v posvojitev.
>
> LP. Nik@
Kdo puli komu otroke??? oh Nika dej no.
Rejništvo in posvojitev so dve povsem različni stvari in ni prav da se jih primerja, čeprav to počnemo vsi.
Kjer je stiska trenutna je prav podpirat rejništvo in pomagat staršem da uredijo družinske razmere in zaživijo skupaj.
Prav je pa da gredo v posvojitev tisti otroci ki danes ostajajo v rejništvu celih 18 let. Tej otroci si zaslužijo več.
In to so navadno družine ki imajo več otrok, vsi so v rejništvu in za njih se niti najmanj ne zanimajo.
In teh otrok je zaštrašujoča številka.
Zakaj bi pa konec koncev družinam po 18 let živela otroke država?
Otrok za posvojitev je pa več kot dovolj, na žalost.
In res je ja, vsaj zame. Raje pomagam tem otročkom. Mamice so polnoletne in veliko lažje poskrbijo zase kot en dojenček. Se ti ne zdi?
Zakaj pa ti ne vzameš kakšnega v rejništvo, očitno ti je ta oblika zelo všeč?
Kitty, to obliko pomoči otrokom (rejništvo) si mi ti sama predlagala. Obe veva, da rejništvo in posvojitev še zdaleč nista isti stvari. Zakaj torej vidva z možem ne vzameta otroka v rejo?
Pa še nekaj: S tem ko pomagaš mamici, ki je v stiski, pomagaš tudi otročku. V končni fazi, zakaj plačevati stroške reje otroka, če pa ta denar lahko namenimo mamici, da bo lahko skrbela zanj. Govorim izključno o mamicah, ki zaradi denarne ali druge stiske ne morejo skrbeti za otročka, pa bi rade. Drugo je, če ženska otroka zanemarja, zlorablja,…
Pa še nekaj: se spomniš primera mamice v Mariboru, ki so ji kmalu po porodu odvzeli hčerkico. Ženska je bila sicer na metadonu, ampak če za svojega otroka lahko normalno skrbi in ga ima rada, zakaj ji ne bi to pustili. Namesto tega pa so otroka dali kao v “rejo”, v bistvu so pa rejniki otroku že kar takoj spremenili ime!!!!! z vednostjo socilane službe, ki jim je celo obljubljala deklico za posvojitev. Se ti ne zdi to malo kruto? V bistvu ne vem, kako se je ta štorija končala, je pa sigurno zelo travmatična za otroka in za njegovo mater.
LP, Nik@
Nika v prvem postu zgoraj si napisala:
“
Skratka: vsaka ženska je bolj primerna za mamo od mene, pa tudi če je butasta, ima doma alkoholika, je neurejena, zanemarja otroke in še bi lahko naštevala, samo zato, ker je poročena.
Imam dve kolegici, ki sta že malo v letih rodili otroka, obe sta samohranilki. Otroka sta lepo vzgojena in one vzorne mame. Pa še vedno kdaj dobijo pod nos, da so nezakonski … Po možnosti od kakšnega brezveznika …
Torej tako je v naši prelepi deželici na sončni strani Alp. Kakšnega klošarja bo potrebno domov privlečt, pa bomo primerne.
“
Moram priznati, da me kar boli, ko razmišljam, da bi tako visokointeligentna dama, s takim razmišljanjem (butasta ženska, brezveznik, klošar), ja lahko bi rekli z izredno negativnim pogledom na moški svet, vzgajala otroka.
Po drugi strani pa, zakaj pa bi država ženski, ki je sposobna imeti otroke omogočila posvojitev?
Govori pa kar hočeš, otrok rabi oba starša… ne mislim, da bo slabši človek, če bo odraščal sam z enim od staršev, kljub temu pa niti oče niti mama ne moreta nadomestiti drugega, pa če se še tako trudita… verjemi vem o čem govorim… tudi sama sem odraščala le z mamo in to v času ko je bil nezakonski otrok tudi s “pankrtom” zmerjan… nič mi ni manjkalo, očeta pa sem kljub temu pogrešala…
Ja jaz sem ti jo predlagala ker dejansko druge možnosti kot samska ženska nimaš. Čisto dobronameren nasvet.
Sem ti tudi napisala da se strinjam z rejništvom otrok katerih starši so v trenutni stiski. Ne podpiram pa takega načina kadar staršev očitno ne zanima izboljšanje družinskih zadev. V takih primerih naj gre otrok v posvojitev.
Slovenija trenutno rešuje brezposelnost z rejništvom. Kar je narobe, brez debate.
Na prvo mesto je treba postavit otroka in to kaj je za njega najboljše, ne za mamico ne za tete in ne za državo. Edino otrok je tisti, ki si sam ne more pomagat.
Mamica na metadonu vsekakor ni primerna mati, jaz primera ne poznam vendar če je prišlo do odvzema otroka sem prepričana da je bilo kaj močno narobe. Ker otroka staršem ne odvzamejo ravno z lahkoto. Tako da poznat je treba celoto in to iz obeh plati, ne samo ene. Se pa strinjam ,da se ta mati pozdravi, gre v komuno za določen čas in se ji otroka vrne. V kolikor so pa mamila pomebnejša od otroka pa najbrž ni treba dolgo premišljevat kaj je boljše za otroka.
Jaz bom otroka posvojila. To je moja prva želja ne glede na vse ostalo. O rejništvu pa še razmišljam kajti vsega naenkrat ne zmorem. Ko bom prvi del zaključila bom najverjetneje dala vlogo tudi za to. Ampak posvojitev je meni osebno na prvem mestu.
jagoda jaz se ne strinjam povsem s tabo. Ja za otroka je idealno da ima mamico in očeta in po možnosti še babico in dedka in vsi se imajo radi in nikoli se ne skregajo.
Vendar govorimo o posvojitvah. Torej otrocih, ki te idealne družine nimajo in so sami na svetu po možnosti v kakšni sirotišnici.
Vedno se otroku poiskuša najti idealno družino vendar po svetu je teh otrok toliko, da to nikoli ne bo možno. Jaz sem prepričana da bi tem otrokom bilo lepše pri samski mamici kot v sirotišnici brez prihodnosti.
Če je pa seveda možno najti zgoraj opisano družinico je prav da otroka posvoji par.
Nikjer nisem napisala, da lahko imam otroke in tudi nimam nekega odklonilnega odnosa do moških, da se razumemo. V bistvu sem sedaj v fazi, ko sem brez partnerja, ker sem raje sama kot da bi živela v slabi zvezi. Drugače so mi pa moški zelo všeč, da se razumemo. Z njimi se daleč bolje razumem kot z ženskami, mogoče je pa to narobe? :-)))
LP, Nik@
Kitty,
se oproščam. Mogoče sem bila malo preostra. V bistvu mi je ideja z rejništvom zelo všeč, ampak mislim, da je primerna za družine, ki že imajo svoje otroke. Zakaj? Ker bi se na otroka ZELO ZELO navezala, potem bi pa po kakšnem letu, dveh, treh,… moral oditi. Mislim, da to lažje preživi nekdo, ki ima tudi svoje otroke, tako da se na rejenca ne naveže tako zelo. Jaz bi rejenca vsekakor vzela za svojega, tudi skrbela bi zanj tako, kot bi bil moj.
Pa še nekaj bi dodala: navadno se otroku še najbolje pomaga tako, da se pomaga njegovi mamici. Je pač tako. Mislim da, če je interes mamice da skrbi za otroka, ji je vsekakor potrebno pomagati. Drugo pa so otroci, ki so zapuščeni – ti so primerni za posvojitve.
Drugače ti pa želim vse najbolje in upam, da boš kmalu dobila otročka, ki si ga zelo želiš.
Lep pozdrav,
Nik@
kitty, mislila sem samo glede razmer v Sloveniji… če pa gledava širše in obe veva koliko na svetu je ubogih otrok zapuščenih otrok v sirotišnicah, da le te kar pokajo po šivih, pa ne da bi bile v teh primerih samo samske ženske dobra “družina”, tudi marsikateri samski moški ;-))
samo na žalost nam slovenčkom ta možnost ni dana… mislim, da bi marsikateri par veliko raje posvojil otroka, kot pa se izpostavljal vsem tem tretmajem OBMP, a kaj ko je pri nas še vedno večja možnost da ti rata na “epruvetki” kot pa da boš posvojil otroka… poleg tega pa se v končni fazi tudi iz bede otrok in stiske parov velikokrat dela velik posel… :-((
samo toliko sem želela napisati, da me ne bi kdo narobe razumel… sem ti hvaležna draga kitty, da si me malce “okrcala”…
Nika,
zelo mi je všeč tvopj način razmišljanja. Ko bi le bilo več takih ljudi, ki so pripravljeni še za druge, zlasti otroke kaj narediti.
Poznaš posvojitev na daljavo, ki jo organizira koperska karitas?
Če imaš kak popoldan čas in si iz Lj lahko pelješ na sprehod (in tudi sladoled) kakega otroka iz Kriznega centra za mlade. Slišala sem, da jih osebje ne pelje ven. Verjetno bi ti morali zaupati, da otroka ne boš kam odpeljala…. Na takih mestih je veliko otrok, ki se jim ne godi prav dobro na tem svetu.
Jaz imam sicer več otrok in ravno zato mislim, da bi morali kot družba narediti več, da bi imeli vsi otroci ljubeče okolje in dober start v življenju. Plačujemo pa tudi za šolanje fanta v Afriki – to je neke vrste posvojitev na daljavo.
Veliko se da narediti, če le človek hoče.
Glede posvojitev pa se strinjam, da je otrok dovolj, le naš sistem je napačen. Tukaj bi se morali vsi, ki nam gre za dobro (ne le svojih!) otrok stopiti skupaj in narediti več zanje.
Kaj pa možnost odprtih posvojitev? Ali pri nas starši vedo h kateremu paru gre otrok?
Morda bi dobili več otrok, če bi vzpostavili zvezo med neželenimi nosečnostmi in posvojitelji!? Težko bi sicer nosečo žensko prepričali, da donosi otroka a morda bi kdaj le uspeli.
Na tem področju ni še nič storjenega!
Vita, pozdravljena!
Kot sem že napisala zgoraj, pomagam otrokom moje sorodnice, ki se komaj preživlja. Ima fantka, ki je zelo bister, ampak zaradi slabega finančnega položaja njegove družine, odrinjen na rob, nesamozavesten,… Večkrat ga vzamem seboj, ko grem na kakšen piknik ali obisk – tam so navadno otroci iz premožnejših družin – ne morete verjeti, kakšna razlika je med njim in ostalimi otroci. Rada bi, da bi prišel do spoznanja, da je enakovreden ostalim, ne glede na to, da je slabše oblečen,… Vidim, da postaja vse bolj samozavesten, pa tudi v šoli je učiteljica opazila, kako je bister in ga zelo spodbuja. Zaenkrat raje pomagam njemu in njegovemu bratcu, mogoče bom pa kdaj tudi še komu drugemu.
Bi pa apelirala tudi na druge pare, ki ne morejo imeti svojih otrok: morda bi bil pa kakšen otrok iz vaše okolice vesel, če ga odpeljete na sprehod, izlet, piknik, če se igrate z njim,… Poznam starejši zakonski par brez otrok, ki je vsako leto vzel na morje vse svoje nečake, pa žensko ki ni mogla imeti otrok pa je šla delat v vrtec,… Saj je veliko možnosti… To pa tudi ne izključuje, da boste kdaj v prihodnosti posvojili kakšnega, samo lažje ga boste dočakali. Verjemite, tudi življenje brez otrok je lahko lepo življenje – tega pa si lahko ustvarite samo vi sami.
LP, Nik@
Ze veckrat sem na tem forumu napisala, da zakon ne prepoveduje posvojitve samskim osebam. V praksi pa je zelo majhna moznost, da bi socialna sluzba dala otroka v posvojitev samski osebi, glede na to, da je veliko cakajocih parov. Naredijo pa to, kadar gre za sorodnico osirotelega otroka. Se manjso moznost za posvojitev ima samski moski, vendar v primeru sorodstva verjetno tudi to izvedejo,
Kitajska je ena od dezel, ki dovoljuje posvojitev tudi samskim zenskam (pod pogojem, da niso istospolno usmerjene), vendar posvojitve med Slovenijo in Kitajsko se niso vzpostavljene.