posvetovalnica ter pregled krvi
Dober dan!
Imam vprašanje glede posvetovalnice.Sem v enajstem tednu nosečnosti.Čez nekaj tednov sem naročena na posvetovalnici.Zanima me čemu točno je namenjena (ali gre le za spremljanje nosečnosti, ali je prisoten tudi partner, ter ali je to hkrati tudi že tečaj za porod, ki ga mora partner opraviti,če želi prisostvovati pri porodu).
Opravičujem se, ker sprašujem take stvari,ki jih večina ljudi samoumevno ve, vendar imam ginekologa, s katerim se ne morem veliko pogovoriti, ker imam občutek, da vse želi opraviti na hitro.
Zanima me tudi kdaj mora zdravnik dati nosečnico prvič na pregled krvi in urina, sama sem namreč že bila na UZ, na te preglede pa me še ni dal, in to me malo skrbi.
Najlepša hvala za vaš odgovor, čas in trud
Anita
Draga Anita,
če vaš ginekolog nima toliko časa, da ga vprašate osnovne stvari oziroma imate tako slab občutek, potem naredite tako, kot bi naredili, če bi se vam kaj takega začelo dogajati pri “frizerju”.
Posvetovalnica v nosečnosti je namenjena iskanju znakov ogroženosti nosečnice in/ali ploda ter načrtovanju ukrepanja v takem primeru. V prvih tednih je pametno narediti ultrazvok, da plodove preštejemo in določimo pričakovani datum poroda. Hkrati naredimo osnovne laboratorijske preiskave in serološke teste za ugotavljanje prisotnosti protiteles za infekcije, ki so lahko nevarne za nosečnico ali za plod. Določimo tudi krvno skupino in rh faktor. Vse te teste naredimo čimprej seveda po tem, ko se zdi, da bo nosečnost v redu oziroma ko je možnost za spontani splav že zelo majhna. To je vsekakor okrog 12. tedna nosečnosti. Do 32. tedna nosečnosti je običajno dovolj obisk na 4 tedne, potem v 34. in 36. tednu in nato do poroda vsak teden. Po pričakovanem dnevu poroda je lepo, če je obisk možen na 3-4 dni vendar tudi enkrat tedensko ni premalo, če ima nosečnica ustrezna navodila. Če imate materinsko knjižico je tej priložena tudi “bela knjižica”, ki je namenjena nosečnici. V njej piše marsikaj, zato vam priporočam, da jo podrobno preberete. Prav tako prelistajte modro knjižico in vanjo tudi sami lahko vpišete vse, kar razumete in znate (npr. pretekle bolezni, operacije, rizični dejavniki, ki so našteti….zdravila ki jih jemljete,…)
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Sedaj sem že bila na ultrazvoku, vendar pa me zdravnik nato ni napotil na pregled krvi in urina, temveč mi je rekel naj obiščem samo posvetovalnico(naročena sem čez 3 tedne). Me je morda pozabil dati na pregled krvi in vode, ali pa napotnico dobim na posvetovalnici?