Postrvi iz pečice
Pozdravljeni!
Prosila bi za en nasvet, eno mnenje. Ali ima slučajno kdo kakšne izkušnje s tem – pri nas bi kupili en pekač, ki je nalašč namenjen za peko rib. Spodaj je pekač, nekaj centimetrov nad njim pa je mrežica, kamor se menda položijo ribe, se da v pečico, da se speče. Ali ima kdo izkušnje s tem? Je to vredu? Na kakšen način pa se sploh pripravijo ribe za peko?
Pri nas smo zdaj najprej malo posolili in pomokali, potem pa spekli na olju, kar na plinu (ne v pečici).
Hvala že vnaprej za nasvete in izkušnje!
Lp
Sem ti malo prej odgovorila na forumu prehrana, ampak mogoče boš prej pogledala sem, zato kopiram še sem.
Pa prej še tole: 90 pogledov tvojega posta, pa niti enega odgovora? Hm, ali to pomeni, da folk ne zna kuhati, ali pa le raje deli nasvete v zvezi z otroki, denarjem, samomori, sanjami… pač v zvezi z neeksaktnimi stvarmi, kjer je lahko biti pameten.
No zdaj pa k ribam.
Jaz jih pečem kar v navadnem pekaču. Radodarno ga namažem z oljem (pol olivnega, pol navadnega) in nanj položim ribe. Ribe solim, od znotraj natrem s česnom, znotraj in po vrhu nadrobim malce rožmarina in na vsako ribo dam dve tanki rezini limone. Slabe pol ure peke pri 180 stopinjah zadostuje za orado, ki je praviloma malo večja od postrvi, torej bi moralo zadostovat tudi za postrv.
Kar se tiče mene, se mi zdi, da je “poseben” pekač za ribe samo še en trgovski trik, da bi nam izpulili denar za nekaj, kar v bistvu že imamo (navaden pleh). Ampak vsak po svoje.
Naj se ti ribe lepo spečejo, pa v katerem koli plehu že 🙂
Težava pri pečenju rib v pečici je ta, da težko ribo na hitro zacvreš in se ti posledično zadeva razpade in sprime s pekačem, da je ne moreš dobit ven….
Veliko bolje je, da jo spečeš na vročem žaru-ltž plošči (z malo olja) kot pa da zadevo pacač v pečici.
On_
le redko se mi je zgodilo, da se je sprijela s pekačem. Pa še takrat sem jo ponavadi čisto uspešno rešila ven nerazpadlo – tako da sem podnjo previdno potisnila lopatico, jo malo privzdignila in nagnila pekač, da je olje pricurljalo spod in jo tako “odlepilo”. Ne vem, če je to standardni postopek, ampak delovalo je.
Razpade pa samo, če je bila prej zmrznjena. Zato kupujem samo sveže ribe. In tudi limono dam gor zato – da ne bi razpadla. Ker limonin sok ribo meso potegne skupaj.
Če je temp. dovolj visoka se nekako zadeva obdrži skupaj, če se pa segreva bolj počasi in se niti ne zacvre, zapeče “koža”oz meso se ponavadi razpade, razkuha. V pečici pa težko vzdržuješ tolikšno temp., da bi se to zgodilo in posledično imaš ribo v koščkih namesto v kosu. Seveda se jo da speč tudi v pečici le nekaj več spretnosti/inovativnosti rabiš, je pa meni bolj enostavno prikurit plinski/električni žar in si v nekaj minutah gotov, kot pa gret pečico.
Nisem noben strokovnjak, ampak- postrv povaljam v gresu in v trebušček česen,peteršilj in sol.V pečici spečem na pomaščenem pekaču. Nič ne obračaš.Kožica hrusta.Pečem v normalno veliki pečici na nizkem protvanu,ki je priložen pečici.
Kotlete palamine( ribiči so mi rekli da je podobna tunu) povaljam v malo olja in v zdrobljenih pistacijah in malo koriandra-ni pa nujno Pa sol in poper po okusu. Moj pekač je porcelanast,ker mi samo ta gre v malo Hoferjevo pečico. Nič ne obračam, pečem pa 20 min-25 min na 170-180st. Čas in temperatura sta odvisna od debeline kotleta.
Po moje ni prav nič važen nek specialni pekač. Vsaka riba zahteva svoj način priprave. Palamino pečt sem se učila celo zimo, pa sta šele zadnja dva kotleta bila vrhunska-riba je bila dolga 80cm. Vztrajala sem pa zato ker me je jezilo, da sem v gostilni vedno jedla slabe ribe.
Odlično, tako je pravilno. Ko se jih položi v pečico, jih je potrebno malo premakniti z lopatico sem in tja po pekaču, da pride pod njih vroče olje; tako se ne sprimejo s pekačem. To je dobro ponoviti med peko še nekajkrat.
Riba, ki je sveža, (ima bistre oči) in ki ni bila zamrznjena, nikoli ne razpade med peko. Tista, ki je razpadla med peko, je bila predhodno zamrznjena ali pa ni bila več sveža.
Odlično, tako je pravilno. Ko se jih položi v pečico, jih je potrebno malo premakniti z lopatico sem in tja po pekaču, da pride pod njih vroče olje; tako se ne sprimejo s pekačem. To je dobro ponoviti med peko še nekajkrat.
Riba, ki je sveža, (ima bistre oči) in ki ni bila zamrznjena, nikoli ne razpade med peko. Tista, ki je razpadla med peko, je bila predhodno zamrznjena ali pa ni bila več sveža.[/quote]
…, že cvrčijo:-).