Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Darovanje spolnih celic Postopek z darovano žensko celico

Postopek z darovano žensko celico

Pozdravljeni. Na vas se obračam z vprašanjem glede prezgodnje odpovedi jajčnikov in postopka z darovano jajčno celico.

Za mano so trije neuspeli IVF poskusi. Pri prvemu smo pridobili eno jajčno celico, ki se je oplodila in dobro razvila, a je 11 dni po vstavitvi odšla svojo pot. V naslednjih dveh postopkih nismo pridobili nobene celice. Svetovali so nama postopek z darovano jajčno celico, v prihajajočih tednih bova obravnavana na konziliju.

Zanima me, kakšne so najine možnosti, da nama darovano celico potrdijo tudi na državni OBMP komisiji? Moj AMH trenutno znaša 0.12, FSH pa 11.0. V preteklosti so bile izmerjene nižje vrednosti AMH-ja (0.01), FSH pa je pred enim letom znašal 120 (potem pa se je postopoma zniževal). Zasledila sem, da vloge včasih zavrnejo, ker hormonski rezultati niso “dovolj slabi”?

V primeru odobritve postopka naj bi se potem lahko postavila v čakalno vrsto v Sloveniji. Ta naj bi bila zelo dolga, zato bova verjetno odšla v tujino. Zanima naju, če obstaja pravilo, koliko časa moraš biti v vrsti za darovano celico v Sloveniji, preden ti pripada sofinanciranje celice v tujini?

Če se odločiva za kliniko v tujini, naj bi ta poskrbela le za zdravila za darovalko. Zanima me, če sem v tem primeru v Sloveniji upravičena do teh zdravil in kontrolnih ultrazvokov (in da znesek krije zavarovalnica)?

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za vse odgovore in pojasnila.

Lep pozdrav

Spoštovani,

Iz vaših izvidov je razbrati, da je indikacija jasna in mislim, da bo DK za OBMP postopek z darovano jajčno celico odobrila.

Po odobritvi je prav, da se prijavite pri nas, ker tako potem vemo, kakšne so čakalne dobe. In potem lahko greste takoj tujino, ker so trenutno čakalne dobe predolge. Vse preiskave, tako laboratorij kot vse  UZ kontrole opravite samoplačniško pri njih ali pri nas, enako je z  zdravili, ki jih sami kupite pri njih ali pri nas na beli recept. Vse račune potem predložite ZZZS. Najbolje, da se po odločbi DK obrnete neposredno na ZZZS za podrobnješe informacije in navodila glede dokumentacije.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: ivf.koordinator@kclj.si Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Pozdravljeni.

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor in pojasnila. Porodili pa sta se mi še dve vprašanji.

Seznanili so naju s tem, da morava pred postopkom z darovano celico imeti posvet s psihologom/pravnikom/socialno delavko. Srečanje naj bi organizirali v centru za neplodnost, moje vprašanje pa je sledeče: Je ta srečanja potrebno opraviti preden se vloži prošnjo na DK za OBMP?

V času med postopki sem bila na terapiji Trisequens. Drugače imam redne menstruacije, terapijo smo uvedli zaradi tega, da bi lažje tempirali menstruacijo za postopke. Simptomov (pred)menopavze nimam – če odvzamemo prezgodnje popuščanje jajčnikov? Ali menite, da bi bilo smiselno nadaljevati s to terapijo do postopka z darovano celico? Je na trgu še kaj podobnega? Zdi se mi namreč, da teh zdravil ne prenašam najbolje (veliko bolje se počutim sedaj, ko jih ne jemljem). Seveda se bom o tem pogovorila s svojo zdravnico – zanima me le vaše mnenje.

Hvala za odgovore in pomoč.

Vse dobro

Rdečka

New Report

Close