Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Darovanje spolnih celic postopek pri darovalkah

postopek pri darovalkah

jaz sem zamudila prispevek na radiu in ne vem kaj dosti ze nasplosno o tem. mi je pa to krasna stvar, vendar mi je bil prvi problem dobiti prosto v sluzbi. zdaj ko sem prebrala o teh vasih “opravicilih” mi je stvar bolj dostopna.
zanima me kaksen je poseg odvzema pri darovalkah. koliko obiskov je potrebnih? ali boli? 😉 v kaksnih razmakih to poteka? kaksne so predhodne raziskave za ustreznost darovalcev?
pa se nasplosno- kako ste zadovoljni z odzivi ljudi v zadnjem casu?

Hvala za odgovore in veliko uspeha pri nadaljnem delu vam želim.
Katarina

Spoštovani!

Darovalci oz. darovalke se najprej po telefonu (01-522-6074) običajno z v.m.s. Alenko Hribernik dogovorijo za termin za posvet pri nas. Na posvetu (darovalci se običajno posvetujejo z dr. Drobničem, darovalke pa z mano) pojasnimo postopek in potek darovanja, pogovorimo se o vseh zdravstveno pomembnih dejavnikih, pregledamo seznam genetskih bolezni ter po potrebi opravimo zdravniški pregled. Pri darovalkah opravimo ginekološki pregled (tudi z odvzemom brisa PAP, če darovalka nima s sabo izvida) in pregled rodil z ultrazvokom (UZ). Potem darovalec/ka odda kri za krvne preiskave (za krvno skupino in teste na spolno prenosljive bolezni (SPB), ki se lahko prenašajo s spolnimi celicami).

Ob drugem obisku pred ciklusom, v katerem bi ženska darovala jajčeca, nekaj dni pred pričakovano menstruacijo, opravimo vse “papirne” formalnosti za vstop v ciklus stimulacije. Drugi dan menstruacije zjutraj začne darovalka dobivati zdravila (ena podkožna injekcija na dan), pri nas ali pri svojem zdravniku, lahko pa si injekcije daje tudi sama. Sedmi dan menstruacijskega ciklusa (6. dan dobivanja injekcij) zjutraj se oglasi pri nas na UZ pregled, ki ga nato običajno ponovimo na en do dva dni še v naslednjih štirih do petih dneh, dokler na UZ ne ocenimo, da so jajčni meščički dovolj veliki. Ob tem darovalka vsak dan dobiva injekcije za dozorevanja jajčec.

Dva dni po zadnjem UZ sledi punkcija jajčnih mešičkov skozi nožnico. Takrat darovalka zjutraj pride na kliniko, v UZ vodenem postopku, ki je podoben UZ pregledu rodil, po predhodni lokalni injekciji proti bolečinam (darovalka ob tem ne spi), punktiramo jajčnike. Punkcija je malo boleč poseg, nekatere ženske boli bolj, kot so pričakovale, druge pa manj. S punkcijo jajčnikov je neposredni postopek darovanja končan. Sledi le še kontrola krvi na SPB čez šest mesecev, da lahko potem zarodke (po oploditvi jajčec) prenesemo v maternico prejemnice.

Skupaj to nanese v povprečju 10 obiskov pri nas, za katere vsakič dobite bolniški stalež in pavšalno povračilo potnih stroškov (6.000 sit na obisk).

Odziv darovalcev je kar dober – vendar še ne zadosten, odziv darovalk pa ja žal slab, verjetno zato, ker je postopek darovanja bolj zapleten. Kljub vsemu upamo, da bomo z majhnimi koraki uspeli privabiti dovolj darovalcev in darovalk.

Hvala za vaše dobre misli in lep pozdrav!

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Dober vecer. Prosim Vas za pomoc ,kje se naredijo krvne preizkave in teste na spolno prenosljive bolezni(SPB) (hiv,sifilis,hepatitis B in C),kot samoplacnik.Hvala za odgovor.

Spotšovbani,

vse preiskave lahko V Ljubljani naredite na Zavodu RS za transfuzijsko medicino na Šlajmerjevi ulici 6, zraven porodnišnice Ljubljana.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

New Report

Close