Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost postopek IVF

postopek IVF

Živjo!
Glede na to, da sem nova, bi vas prosila, če lahko opišete IVF od 22. dne M napej.
Sem že marsikaj prebrala in sedaj imam celo zmedo.
Kdaj začneš z UZ, a takoj od 22. dne dalje ali v naslednjem ciklosu?
Kje oz. kdo daje inekcije superacta ali pergonala??

Hvala vam.

Draga Taja

Z UZ. začneštako 22. dan tvojega ciklusa. Začneš z Pergonalom ali Gonalom odvisno kaj ti bo predpisal tvoj ginekolog. Potem pa dobivaš vsak dan po tri ampule skupaj (pikajo te samo 1x na dan.) Tako boš dobivala približno eden teden in potem ponovno UZ, da vidi kako ti folikli napredujejo. Morajo pa biti veliki od 22, do 25mm za oploditev. Nato G. bo videl koliko veliki so folikli in tako te bo naročil na UZ. lahko vsak dan lahko pa tudi vsak drugi dan odvisno od foliklov oz. velikosti. Lahko si sama daješ Pergonal ali Gonal seveda, če to želiš, če pa ne pa moraš vsak dan v Z.D. da dobiješ injekcije. O tem se lahko zmeniš na kliniki.
Aja pa še to. Prvo injekcijo pa dobiješ že takoj na kliniki 22. dan od M.nato ti dajo za domov še ostale ampule, kolikor pač ti je G. predpisal.
Razložila sem ti bolj po domače. Saj razumeš a ne ?
Želim ti naj naj pa oglasi se kaj…………..

LP, Doroteja

Prvi dan te pregleda gin. najprej na “klasični” način, potem pa še počakaš na UZ. Dali ti bodo injekcije Suprefacta, ki ga boš dobivala vsak dan (daješ si jih lahko sama, ali pa hodiš na urgenco v ZD) do M. Pričakuj zeloooooo močno in doooolgo M, ker ti bo Pergonal vse spucal in pripravil maternico na vgnezditev.
Potem boš šla spet na pregled z UZ (ti že ob prvem pregledu povedo datum kdaj moraš priti). Na drugem pregledu ti bodo dali ali Pergonal ali Gonal F, kot ti je že povedala Doroteja. In te bodo spet naročili na UZ, s katerim bodo začeli meriti folikle. Pred vsakim UZ pregledom ti vzamejo kri za estradiol. No, na UZ merjenje foliklov in odvzem krvi za estradiol boš hodila toliko časa, dokler folikli ne bodo dovolj veliki za punkcijo. Lahko se zgodi, da boš šla samo parkrat, lahko boš pa tam visela vsak dan…. Ko boš slišala čarobno besedo STOP, potem je samo še par dni do velikega dogodka. STOP injekcijo dobiš (kolikor se spomnim) en dan pred punkcijo, okrog polnoči. Isto si jo lahko daš sama, ali pa greš v ZD.
Na dan punkcije morata biti na GK oba z možem. Tebe sprejmejo, preoblečeš se v haljo in greš v sobo. Tvoj mož čaka zunaj v čakalnici dokler tebe ne spunktirajo in pregledajo “kvaliteto” foliklov in koliko jih ima jedro oz. celico. Takrat dobi lonček in ga zaprejo v “rdečo sobo”, kjer opravi svoje.
Po punkciji ti malo odležiš v sobi, potem pa domov. Po 5. dneh greš spet tja, na Embrio Transfer, po svoje ljubčke. Če se jih oplodi več, ti vstavijo 2, ostale pa zamrznejo, da ti naslednjič ni več treba na punkcijo.
Jaz osebno – iz svojih izkušenj – ti priporočam, da po ET-ju počivaš, počivaš in počivaš vsaj prvi teden – z nogami “u luft”!!!! Drugi teden pa z nogami vodoravno!
Pripravi si veliiiiko knjig in video kaset, časopisov, križank, ročnega dela, ker teh 15 dni je dooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooolgih!!!

15. dan po ET-ju, če nisi vmes dobila M, greš na GK na odvzem krvi za potrditev nosečnosti. Kri oddaš zjutraj, izvidi so po 13. uri. In verjemi mi, tistih 5 ur, od odvzema krvi ob 8-h do izvidov ob 13-h . Tooo se šele vleče! Tistih 15 dni ni nič proti tem uram!

Veliko, veliko sreče in da bi bilo leto 2003 tvoje leto!

Nataša

Taja,
vecino postopka sta ti opisali ze moji predhodnici, ceprav menim, da je pri vsaki posameznici malce drugacen (za seboj imam 3 IVF, 1x “zamrznjencke” in stiri spontane cikluse). Uspelo mi je po tretjem IVF poskusu in sedaj imam za seboj 11 tednov nosecnosti. Rada pa bi dodala le to: po IVF pocivaj in se pusti razvajati prve tri dni, nikakor pa ne dviguj tezkih bremen, ne pretiravaj s pospravljanjem, skratka pocni samo stvari, ki niso obremenjujoce zate. Sama nikoli nisem drzala nogi v “luft” in tudi tokrat nisem lezala vseh 14 dni. Zivela sem pac normalno, predvsem sem se izogibala stresnim situacijam in fizicnim naporom.
Veliko srece!

Punce!
Hvala, hvala in še enkrat hvala.
Upam, da bo tudi meni uspelo! Leto 2003 je oz. bo srečno leto.
Danes grem za en teden na dopust in se bom malce sprostila, da bom napolnila baterije za naslednje podvige.

Hvala vsem in lepo praznujte!!!

Sečno

Taja

New Report

Close