Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje postne posiljke iz tujine-carina in davek

postne posiljke iz tujine-carina in davek

Zivjo,
od jeze sem se komaj spravila do racunalnika. Iz Anglije sem narovcila preko neta en poster. Cena je 19 funtov + 5 funtov postnine, to je skupaj cca. 8800 tolarjev. Placala sem s kartico. In grem jaz vsa navdusena (zadevo so mi poslali v dveh dneh!!!) to dvignit na posto in me skoraj zadane kap, ko mi postarica rece, da moram placat se 4486 tolarjev. Zakaj? Ja, carina in davek. Ampak ne samo to: 10% carine, 20% davka, neka taksa in se strosek posredovalnine (???). Vse skupaj je zneslo skoraj dodatnih 50%. Seveda me je po prepiranju pac napotila na carino in ne nanjo. Saj ima prav, ona ni nic kriva. Sicer sem zadevo placala in sla (je pac v Angliji ze placana, je ne moem vrnit). Ampak nameravam iti do konca s to stvarjo. Ali mi zna kdo od vas odgovoriti na vprasanja? Ali ni v EU zdaj blago brez carine? Ce gres cez mejo, lahko neobdavceno prineses do vrednosti 70 evrov, tukaj so mi pa nabili davek za pol nizji znesek. Ali mi lahko carinijo in obdavcijo tudi storitev (postnina v Angliji). Ker so mi vse carine in davke in takse nabili na skupno ceno posterja in postnine.
Ne me jemat kot eno, ki bi rada vse zastonj, ampak vedno placam kar je potrebno, vse davke, dohodnine… ampak tukaj se mi pa res zdi, da nekaj ni v redu. Madona, cez 6 mesecev gremo v EU, obnasamo se pa se vedno kot Balkanci. Ne vem, verjetno je potrebno drzavi v tega pol leta fino napolnit blagajno.

Prosim za vsak nasvet ali karkoli, samo da bom vedela zakaj sem morala odsteti ta denar.

Nimaš kaj, tko je, so idioti, ki nam pobirajo denar, za brezveze, kakšen ddv pa carina tolk denarja. Saj nisi ne vem kaj naročila.

LP

Se mi ne da na dolgo razlagat (na kratko ne gre), ampak prav imajo. ONI, ne ti. Dajatve so ti obračunali po trenutno popolnoma veljavnih zakonih. Tko pač je. Prej se pozanimaj, kako je s takimi stvarmi. Pa bomo tudi špediterji imeli več živcev, da nam jih ne bodo več uničevale take stranke. Ki nimajo pojma, vprašajo ne (bog ne daj, to zgleda boli), potem pa kolnejo balkance ipd. Eh, saj ni vredno.

Teh zakonov ne poznam, mi pa nekaj ni logično.

1. Če bi šla sama v Anglijo in kupila ta poster, ter ga prinesla v našo državo, ne bi plačala NIČ. Je res? Zakaj je potem potrebno plačati, če ti to dostavi pošta?

2. Če dobim kako pošiljko (brez računa – pismo…), ki ima plačano poštnino v državi pošiljatelja, potem ne plačam ne carine ne davka na to poštnino. Je res?

3. Če kupim v tujini karkoli, ki ima nižjo vrednost kot 70 EUR, ne plačam carine, sploh. Je res?

A, če pa vse to združim: poštna pošiljka, s plačano poštnino v tujini, ki ne presega omejenega limita, potem pa je potrebno plačati davek in carino?

No ja, za davek bi še razumela, za carino pa….? (Kaj ne uvažajo celo avtomobilov brez carine?!)

Lep pozdrav

V EU Je res blago brez carine, ampak TI malce prehitevaš. MI še ne sodimo tja.

Preveri, ali so v Angliji vračunali prometni davek. V tem primeru ga menda pri nas ne smejo — to naj bi že veljalo.

Relika, to pri nas še ne velja.

LP

No, se nekaj. Danes je fant dobil iz Amerike od prijatelja paket z zimskimi skornji. Prijatelj je na paket napisal, da je vrednost 29 dolarjev. In je fant dobil paket domov in ni placal NIC!!! Pa je iz Amerike, za kar naj bi veljala carina. Jaz pa placujem carino za stvari iz EU. Res sicer se nismo uradno v EU, ampak kolikor vem, se je zdaj par let carinska stopnja zmanjsevala in od lani je ni vec. Brezveze… bom sla jutri na carinski urad, ker zahtevam to videti crno na belem.

Nina,

te popolnoma razumem.

Glavni problem, ki je povzrocil tvojo slabo voljo, so kretenski in idiotski slovenski predpisi. A zal teh sama ne mores spremeniti, lahko le poskusas v prihodnje ravnati tako, da se ti take neprijetnosti vec ne bodo dogajale.

Lahko ti cisto kratko navedem lastni primer star kakih 5 let, ki mi je takrat dvignil pritisk verjetno se bolj kot zdaj tebi:

Tudi iz UK sem narocil nekaj strokovnih knjig v skupni vrednosti pribl. 100 GBP. Na LJ carinski posti so zahtevali placilo takrat se prometnega davka (carine ne, ker je za knjige ni) in sicer v visini okoli 20 %. Ko sem jim rekel, da je ta davek za strokovne knjige le 5 %, mi je carinik zelo freh odgovoril, da mu moram pac dokazati, da gre res za strokovne knjige (ker so bile knjige kemijske in polne formul, je bilo vsakemu laiku jasno, za kaj gre, le njemu ne) in je hotel pisno izjavo Ministrstva za znanost in tehnologijo s podpisom ministra!! V vsem besu sem res odsel na ministrstvo, zatezil in izjavo tudi dobil.

Ampak – nevredno takih komplikacij, izgubljanja zivcev in kreganja s polpismenimi arogantnezi.

Od takrat naprej vso tako robo nosim cez mejo v kovckih, pa se v precej visjih vrednostih od 100 GBP. Ce pa ze moras narocati zadevo po posti, si jo naroci postno lezece na kaksno bliznjo avstrijsko ali italijansko posto, pojdi tja iskat z avtom in prepelji v SLO.

Tako torej do 2. maja 2004….

Takšno informacijo sem dobila zadnjič od carinika na meji. Če izkoristim vračilo t.im ive, moram plačati davek tu, sicer ne.

Ne, ni res, da bo tako do 02.05.2004. Tako bo, dokler bomo volivci dopuščali, da nas imajo za budale, ki lahko le plačujemo.

Meni so pa zadnjič iz amerike poslali očala z Fedex pošto. Dobila sem jih v 5 dneh in nič plačala, niti na carino mi ni bilo treba. Ne vem kaj so v ameriki na paket napisali, da je šlo tako brez problema. Paket so mi dostavili celo na dom.

Nina
ni odločilna samo vrednost pošiljke, merodajalno je to, da je pošiljatelj k pošiljki dal račun, se pravi, da je bila narava pošiljke napačna. Poster so ti poslali kot v tujino plačljivo pošiljko. Poslati bi ti pa jo morali kot normalni paket.
Predvidevam, da na računu ni bilo navedene izjave o poreklu, zaradi česar si morala plačati tudi 10 % carine.
Ker si dobila pošiljko plačljivo v tujino, si morala plačati tudi ddv.
Na žalost so predpisi in zakonodaja trenutno taki.
V prihodnje, ko boš naročala, opozori firmo, da ti naj pošljejo stvar kot navadni paket.
Obrni se na kakega špediterja in ga povprašaj.
Mislim pa tudi, da bi zadostovalo, če bi se ob sprejemu pošilka sklicevala na kak člen Carinskega zakona, ki ti omogoča oprostitev plačila carine in ddv-ja (vem da obstaja, vendar ne vem na pamet kateri)

Želodka, prosim povej mi, koliko je dajatev, če kupim parfum v USA. Če npr. stane parfum s poštnino vred 10.000 sit – koliko bi me potem vse skupaj stalo? Da ne bom naredila kakšne neumnosti in plačala 5x toliko kot tukaj.

New Report

Close