postenje…res pomaga?
prav lep pozdrav vsem, ki se trudite vreči cigarete stran. tudi sama se mučim….ko berem poste od iztoka, se počutim, kot da bi bila jaz avtor njegovega pisanja… zdaj pa vprašanje -brala sem, da post precej pomaga pri prenehanju kajenja. da telo po približno tednu dni postenja začne izgubljati “vzorce”, ki jih je imelo prej.ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Spoštovana!
Spremeba načina življenja, v katero spada tudi post, je vedno dobrodošla pri opuščanju različnih odvisnosti in razvad. Vsekakor lahko pskusite tudi na ta način. Zagotovo določenim pomaga. Verjetno pa boste morali spoznati, kaj je tisto, kar pomaga vam samim najbolj. Post gotovo spremeni fokus razmišljanja in kadilka/kadilec se manj posvečata razmišljanju o kajenju.To vse vodi v spremebo načina obnašanja, kar je izredno pomebno pri prenehovanju. Zelo pogosto je lažje,kot da se poskušamo rešiti posamezne odvisnosti/razvade, da spremenimo način življenja in se usmerimo v nek drug, bolj zdrav način življenja. Karkoli nam pri tem pomaga, je dobrodošlo. Tako začnemo spreminjati vedenjske “vzorce” in to je prava pot. Zato kar pogumno poskusite in veliko poguma, volje in moči Vam želim.
ufff, moje kajenje-nekajenje se vleče že lep čas….lani sem nehala, pa po dveh mesecih spet začela, zdaj se pa že par mesecev trudim, pa mi ne uspeva ravno najbolje. mislim, da bo pri meni tako, kot pri alkoholikih- ko bom enkrat nehala, ne bom smela nikoli več prižgati, ker bom potem spet “not” in na začetku. zdaj je tako, da že po dveh treh dneh najdem vzrok (si ga skreiram), da prižgem- ali me kaj razjezi, ali …..bla bla, sej vem, da je to psiha… trenutno se pripravljam na post, zadnje dva dni jem le zelenjavo in sadje, jutri mislim da bom začela. in upam, da bo to res kaj pomagalo tudi pri željah po cigareti… stara sem pa 42 let.
Spoštovana!
Mislim, da ne velja samo za vas, ampak za vsakega bivšega kadilca, da je bolje, da ne prižge več nobene cigarete po tistem, ko je prenehal. Zato se tega le držite in vztrajajte. Ne se bat te spremembe, predvsem pa ne iskat izgovorov. Izgovor se vedno najde, zato se odločite, spremenite način življenja in prepričan sem, da vam bo uspelo. Predvsem pa odstranite vse kadilske pripomočke iz svoje okolice in spremenite okloje, ki vas asocira na kajenje, kolikor se le da. Naredite nekaj zase: poleg posta pojdite še na sprehod (posebej, če vas kaj pojezi), spremenite si stanovanje, pojdite k zobozdravniku, da vam očisti zobe in k frizerju, da vam spremeni frizuro – za vse to uporabite denar, ki vam je ostal, ker niste kupili cigaret. Navrgel sem samo nekaj idej, sami pa jih boste gotovo našli še več.
Veliko uspeha in