Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija postavitev diagnoze

postavitev diagnoze

Prosim vas za pomoč, ker ne vem več, kam naj se obrnem. Stara sem 43 let.Že 5 let se mi stalno pojavlja povišana telesna temperatura in slabo počutje. Približno toliko časa je tudi, odkar imam bolečine v kosteh na zadnjici, predvsem med vožnjo z avtomobilom in na prstnih členkih na roki ter v zapestju. Pred tremi leti so me prvič napotili na pregled v Bolnico Petra Držaja, vendar so mi rekli, da je to normalen pojav staranja oz.osteoartroze. Poleti 2006 sem se na dopustu na Pašmanu prehranjevala en teden samo vegansko in po tem so se mi začele driske, tako da sem dobivala tudi infuzijo.V diagnostičnem centru na Bledu so mi v alergološki ambulanti delali teste za alergije na hrano, tja še hodim, alergije pa se kar množijo in tako sem zdaj alergična skoraj na vse. Imam tudi težave z želodcem, refluks, trikrat sem že bila na gastroskopiji. Zaradi novih bolečin v kosteh sem bila letos januarja spet na pregledu v bolnici Petra Držaja z napotno diagnozo fibromialgija, vendar so mi samo slikali kolke, naredili UZ kolkov in na izvidu je bilo kalcinacija kolkov.
Ves pregled je trajal pri zdravniku 15 minut, ne pa 45, tako kot sem slišala v oddaji Polnočni klub. Ker pa moram v kratkem tudi na pregled črevesja (koloskopijo), mi je dr.Tomšič rekel, naj mu potem pošljem ta izvid. Trenutno se počutim zelo slabo, bolijo me kosti v rokah in nogah in nimam nobene energije. Ali mi lahko pomagate, kaj naj rečem svoji osebni zdravnici, kam me še lahko napoti?

Lep pozdrav!
Irena

Spoštovana Irena,

popolnoma razumem kako se počutite. Saj sem tudi sama skoraj vse to dala skozi. Mogoče je, da so vaše diagnoze povezane, vendar je prav tako mogoče, da gre za več ločenih in neodvisnih diagnoz. Zanima me, ali so vam takrat, ko ste šli v bolnišnico z napotno diagnozo fibromialgije, pregledali tudi fibromialgične točke, ki so občutljive na pritisk? Ali ste obiskali infektologa, revmatologa ter endokrinologa? Domnevam, da ste že naredili osnovne krvne preiskave in da so izvidi bili v mejah normale, kajti, že iz osnovnih krvnih preiskav se da marsikaj ugotoviti.
Za vaše težave je lahko veliko različnih razlogov in je težko tako napamet govoriti kaj je narobe, mislim pa, da ste na dobri poti in da boste v sodelovanju z vašo zdravnico (katera ima vpogled v vse vaše dosedanje izvide) našli rešitev in se odločili kako naprej.

Vse dobro vam želim,

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni!
Ko sem bila na pregledu v bolnici Petra Držaja (v januarju), mi niso
pregledali nobenih točk.To je bil torej moj obisk pri revmatologu, pri infektologu in endokrinologu pa še nisem bila, so mi pa že večkrat pogledali ščitnični hormon in ti izvidi so v mejah normale.
Lp Irena

Čeprav velja, da je temperatura do 37,5 še v mejah “normale”, bi jo lahko ignorirali, če bi se ob tem tudi počutili relativno “normalno”. Ker pa se ne, vam svetujem, da temperaturo določeno obdobje sistematično spremljate in jo z a p i s u j e t e, tako da jo boste merili vsak dan ob istem času (morda zjutraj in zvečer – jutranja temperatura je praviloma nekoliko nižja od večerne).Pomembno je tudi obdobje menstrualnega ciklusa – v drugi polovici je povišana temperatura normalna.Telesna temperatura se poviša pri kroničnih vnetnih boleznih, po nekaterih prebolelih virusnih okužbah pa lahko ostane mejno povišana še dolgo, včasih tudi nekaj let (!).
Verjetno bi bil smiseln pregled na Infekcijski kliniki, ki ima že v svojem imenu opredeljeno, da obravnava t.i. vročinska stanja:
Nekaj pa še tukaj:

Lepo pozdravljeni in vse dobro!

New Report

Close