Najdi forum

post z Madalbalom

Vsako leto se zaradi diete postim 10 dni z javorjevim sirupom Madalbal.
Teh 10 dni nic ne jem in pijem javorjev sirup, in ogromne tekocine nesladkanih cajev in vode.
Zanima me, kako ublaziti prehod med koncanjem posta in med normalnim prehranjevanjem( nekje v roku enega tedna po postu) In kaj jesti, da med postom izgubljenih kilogramov ne pridobiš nazaj?

Ursa,

Enkrat sem že odgovarjal v zvezi s tem Madalbalom. Sam nisem zagovornik takšnega hujšanja, saj je večina(2/3) na ta način izgubljene teže predstavlja izgubljeno mišično maso… le 1/3 pa maščobo. Najslabše kar lahko nekdo stori, kadar hujša je, da izgubi mišično maso… saj je prav ta največji porabnik kalorij v telesu. To je tudi vzrok, zakaj se tako kmalu povrnejo izgubljeni kilogrami.

Po hitrem hujšanju, izredno upočasniš metabolizem… izgubiš veliko mišične mase, ter sedaj v mirovanju porabljaš bistveno manj kalorij kot prej. Takoj, ko pričneš z normalno prehrano ustvariš presežek v kalorijah, ki se pretvori v odvečno maščobo… ta pa kasneje služi kot rezerva, za vnovično stradanje. Žal izgubljene mišične mase ne pridobiš nazaj, metabolizem po takšnem postu ostane počasen.

Edini način, da ublažiš takšno… po mojem prepričanju nezdravo hujšanje… je, da takoj po tistem postu, ko povečaš količino zaužite hrane… sočasno pričneš tudi z rednim treningom. Povečan vnos kalorij, je treba kompenzirati s treningom… sicer lahko pričakuješ, da boš izgubljene kilograme kmalu pridobila nazaj.

Še najbolje bi bilo, če se odločiš, da pridobiš nekaj mišične (ne tudi maščobne) mase nazaj… saj je ta dragocen porabnik kalorije, tudi ko miruješ. Idealna kombinacija bi bila trening z utežmi 2-3x tedensko in 3x tedensko aerobni tip treninga. Zavedam se, da se ne sliši rožnato… ampak z dieto ali stradanjem se ne da niti učvrstiti postave, niti oblikovati mišic oz. narediti želen mišičen tonus.

Lep pozdrav,
Goran

New Report

Close