Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Arhiv – Alternativa in zdravo življenje POST – OČIŠČENJE IN PRIPRAVA za DVIG ZAVESTI

POST – OČIŠČENJE IN PRIPRAVA za DVIG ZAVESTI

Dragi obiskovalci!

Zadnje čase se velikokrat sprašujete, kaj menimo o postu, kako naj se izvaja, kakšne so njegove prednosti in slabosti itd., itd.

Najprej moramo vedeti, da se grehov “prenažiranja” ne osvobodimo v treh dneh, kot tudi alkoholik s tridnevno abstinenco ne postane popoln abstinent, se pa, vsaj deloma, strezni. A kaj, ko četrti dan spet poseže po steklenici, kot mi po zrezku… Če želimo s postom karkoli doseči ( in ker se forum slučajno ukvarja z duhovnostjo, predpostavljam, da na duhovnem področju ), se moramo zavedati dejstva, da JEMO ZATO, DA ŽIVIMO IN NE ŽIVIMO ZATO, DA BI JEDLI!

Ko opazimo, da naše telo postaja vse bolj togo in misli vse počasnejše, je čas, da pomislimo, kako in s čim se hranimo. Nenehno vnašanje nepravih sestavin hrane, predvsem pa preveč hrane, nas dela lene, toge, počasne in prav take postajajo naše misli. In, ker so misli motor, ki nas poganja, ta motor prične kašljati in se na koncu, vedno, tudi ustavi. Najprej se moramo odločiti, da bomo, neko določeno obdobje, ki naj ne bo krajše od meseca ali dveh, jedli lažjo hrano, pravilno sestavljeno, v manjših količinah in drugače, kot doslej. Ni nujno, da postanemo vegetarijanci, čeprav je za dvig zavesti seveda neobhodno potrebno. Da pa spravimo naš motor v pogon, bo dovolj že, če iz jedilnika odstranimo večino maščob in ogljikovih hidratov, ki imajo zelo majhno vlogo pri našem prehranjevanju. Odločimo se, da bomo jedli le 3x na dan ( tudi prebavila morajo počivati, saj porabijo ogromno energije za svoje delo ) – sodobna medicina pravi sicer 5x na dan in po malem, ajurveda pa vztraja pri 3x dnevnem hranjenju.

Kot drugo si predstavljajmo piramido, ki jo sestavljajo potrebna živila za normalno delovanje našega organizma. Na osnovnici in v največjih količinah naj bo sadje in zelenjava ter balastne snovi, ki olajšajo prebavo. Na drugem mestu od spodaj naj bodo beljakovine. Beljakovine vsebujejo esencialne aminokisline, iz katerih naša kemična tovarna v črevesju ( 200 kv.m pri odraslem človeku je površina te kemične tovarne, cel prebavni trakt pa je dolg kar 12 – 14 m ) sestavlja, s pomočjo esencialnih mineralov, beljakovinske veriga za prehrano naših celic. Če je teh esencialnih aminokislin dovolj, se celica hitro obnavljajo, če jih je pa premalo, pa organizem celo črpa te sestavine iz obstoječe celične strukture in s tem deformira celico – posledično celice hitreje odmirajo, kot rastejo nove in začne se pospešeno staranje… Beljakovine so vsebovane predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, v jajcih in nekaterih stročnicah ( največ v soji ). Jasno so beljakovine tudi v mesu, vendar smo se odločili zmanjšati tudi zaužite maščobe – torej zmanjšamo porabo mesa in se odločimo le še za perutnino ( brez kože in še to, če gre, le belo meso ) in ribe. Tudi priprava te hrane ni več tako bogata, z omakicami ali ocvrta, temveč je le kuhana ali, če ne gre drugače, pečena na žaru brez dodajanja maščobe.

Na tretjem mestu od spodaj, kjer se piramida že močno zoži, so ogljikovi hidrati. To je škrob, ki ga naš organizem že v osnovi zelo težko prebavlja. Za prebavo škroba se mora v veliki meri angažirati pankreas s svojimi encimi, pa še vse več ljudi trpi za boleznijo, ki napade črevesne “dlačice” – celiakijo. Škrob oz. ogljikovi hidrati so tudi krivi, da se redimo, da se naše gibanje upočasni in z njim tudi misli. Ljubitelji makaronov, špagetov, sladkarij in kruha bodo tu najbolj prizadeti. Nadomeščajmo raje to vrsto hrane s proizvodi na nižji stopnji predelave vsaj – polnozrnat kruh, neoluščen riž, sojini špageti itd, če že ne moremo brez njih, namesto čokoladnih sladic, biskvitov, sladkorja, sladoleda itd. pa si raje privoščimo kakšno sadno sladico, ki je tudi zelo mikavna ( sadne ploščice, kompoti, sveže sadje ). Namesto sladkorja uporabljajmo javorjev sirup ali vsaj med.

Čisto na vrhu piramide, torej v neznatnih količinah, se nahaja maščoba oz. maščobne kisline. Odrecimo se živalskim maščobam, t.zv. skritim maščobam, ki jih je največ v rdečem mesu. To so nenasičene maščobe, kise nabirajo v teledu v obliki sala na najbolj nepriljubljenih mestih, jetra pa iz tega sama lužijo maščobe v krvi ( holesterol ), ki se nekontrolirano kopičijo, kot lepilo, na stenah našega ožilja in s tem ožijo njihovo pretočnost. Če že, potem jejmo nasičene maščobe, ki so v oljih rastlinskega izvora, vendar tudi te čim manj. Ne verjemite reklamam, da margarina zmanjšuje raven maščob v krvi in da je olivno olje odlično za raztapljanje žolčnih kamnov. Vse to je še vedno maščoba. Ne velja tudi ne pozabiti, da s segrevanjem maščobe spremenijo svojo strukturo. Oljčno olje pri temperaturi nad 75 stopinj ( odvisno od stopnje rafiniranosti in načina stiskanja ), bučno pa že pri 40 stopinjah Celzija izgubi dve valenci in tako postane dvakrat nenasičeno – torej slabše od vsake svinjske masti. Če že, uporabljajte olje le za osvežitev jedi ( n.pr. ribe po tem, ko ste jo odstranili iz žara ) ter za solate ( čeprav so mlečni dresingi vse bolj priljubljeni ).

Pri začetku takega čiščenja seveda pozabimo na alkohol in na gazirane pijače, ki naredijo veliko hudega našim prebavnim organom, medtem ko je alkohol bližnjica do energije – najlažje je prebavljiv, zato organizem seže po njemu (in po sladkorju ), vsa ostala hrana pa se počasi obeša na naša rebra in še kam…. Ne pozabimo tudi načina prehranjevanja – vsak grižljaj res dobro prežvečimo, ker prebavni trakt se začne v ustih, kjer živilo, dobro prežvečeno prepojimo s slino in s tem zelo olajšamo delo ostalemu prebavnemu traktu. Ajurveda pravi, da je vsak grižljaj potrebno 100x pregrizniti…. Ne jejte prepozno. Vsaj 4 – 5 ur pred spanjem ne jejte. Hrana vam ne bo obležala v želodcu ali celo napadala zapiralke na požiralniku, ampak bo že varno v naši kemični tovarni, ko bomo legli. Tako bo vaš sen mirnejši in krepilnejši, ne boste se potili med spanjem in zbudili se boste sveži ter lačni, ravno prav za glavni obrok dneva, ki naj postane zajtrk.

Šele, ko boste na ta način, vsaj deloma, očistili svoj organizem, torej po kakšnih dveh mesecih, ko vam brez rdečega mesa ne bo več težko in boste že izgubili nekaj kg, se splača poseči tudi po postu, kot metodo čiščenja toksinov iz telesa. Vendar pred postom priporočam čiščenje črevesja s slano vodo, da se odlepijo vsi zasušeni ostanki hrane na stenah črevesja, ki ga delajo neprožnega in lenega. Kogar bo to zanmalo, naj se pozanima za navodila v našem uredništvu in dobil bo link na stran, ki opisuje to čiščenje. Postite se redno 1x mesečno, vendar največ 3 dni. Vaše telo pač ni perpetum mobile in potrebuje hrano. Postenje, ki je daljše od 3 dni, bolj škodi, kot koristi ( razen pri nekaterih boleznih, kjer je potreben daljši post ) in zelo obremenjuje vaše notranje organe. Med postenjem res veliko pijte, da se vam ne zlepijo stene črevesja. To lahko privede do hude zapeke, ko se hrana enostavno ustavi v nekem delu črevesja in operacija je neizogibna. Seveda ob postu bolj dehidrirate, kot sicer, telo pa potrebuje tekočino.

Po takem postu boste, kot prerojeni, z novimi življenjskimi močmi. Za več, kot to pa boste đe nadaljnje morali spreminjati svoje prehrambene navade in se pričeti odpovedovati še tistemu preostalemu mesu. Pri dvigu zavest moramo namreč prenehati jesti trupla svojih sobitij na Zemlji, sicer nikdar ne uspemo. O tem prehodu pa kaj več naslednjič.

Postanite in ostanite zdravi!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close