Najdi forum

post-dieta 15-letnice-pomoč

Hčerka bo kmalu dopolnila 16 let. Že dalj časa govori, da je debela. Zavedam se, da je v obdobju pubertete, vendar se meni ne zdi debela in hkrati se mi dozdeva, da s tem močno pretirava. Pri velikosti 176 cm ima cca. 65 kg (oz. je imela pred dieto)- točno ne vem, ker ona svoje kg skriva, mi jih ne zaupa. Zdi se mi ravno pravih oblin, kar se pa tiče malce “oblogic” na trebuščku in ritki, pa bi po moje veliko bolj učinkovito uredila z obroki 5 x/dan in ukvarjanjem s kakšnim športom (ne ukvarja se z nobeno športno aktivnostjo, pa tudi sladkarije ji gredo pekomerno v slast.
Bistvo kar me pravzaprav teži pa je, da se je odločila za post, in sicer najprej kar 14 dnevnim, nato pa za eden teden. Na internetnih straneh je prebrala o postu in hujšanjem s pomočjo pitja sokov – zelenjavnih+sadnih – in to tudi počne. Vsak dan spije cca. 1 l soka in vodo. To je vse. Danes ima zadnji dan “svojega posto” (sama pravi, da je to zdravo, da sploh ne vem kaj govorim).Povedala in razložila sem ji, da se s tem ne strinjam, da lahko to zanjo potegne posledice, saj se sedaj najbolj razvija, vendar me žal ne posluša. Že na začetku mi je dejala, da bo 7-dnevni “post” izpeljala do konca, pa kakorkoli, ker se je ona tako odločila. do danes je shujšala 6 kg, vendar se bojim, da bo imela te manije s hujšanjem še v bodoče. Meni se to pri njenih letih ne zdi prav in normalno.
Prosim za vaše mnenje in pomoč.
Hvala!

Pozdravljeni,

vaša hčerka je imela že pred dieto običajno telesno težo. Če vas prav razumem naj bi sedaj shujšala za dodatnih 6 kg in to v enem tednu? Če sem vas prav razumela – je takšen način hujšanja res neprimeren. Ne samo, da bo to težo hitreje dobila nazaj, ko bo zopet začela jesti redne obroke, lahko se zgodi, da jih bo še nekaj pridobila. Zanima vas kaj lahko storite, da se to ne bi ponovilo ali celo stopnjevalo? Za začetek vam predlagam, da ji poskušajte predlagati v branje dve knjigi in sicer Proč z namišljeno debelostjo (žal se ne spomnim avtorja) in Prehrana (Anita Naik jo je napisala). Strinjam se z vami, da je za zdravo rast potrebnih 5 obrokov na dan in tudi gibanje. Vi to veste. Prav imate. raje zmanjšati sladkarije, imeti redne obroke in vsak dan nekaj gibanja.

Vprašanje je kaj se dogaja z vašo hčerko – od kje potreba po hujšanju? Skušajte se z njo pogovoriti – kako dobro jo poznate, vam zaupa, se lahko pogovarjate?
Včasih potrebo po hujšanju sproži kakšna pripomba prijateljice, ali pa hujšajo skupaj, čeprav jim ni treba, lahko do tega pride tudi zaradi zavrnitve s starni nasprotnega spola – razlogi so različni in še bi lahko naštevali. Dodatno je odvisno od samopodobe posameznika – ali si zaupa, verjame vase, kako sebe vidi, je usmerjena v izredno natančnost, želi biti najboljša, prehiteti druge, ali se bolj zapira vase, izogiba družbi, je “Nevidna”? Vse to vpliva na samopodobo odraščajočega človeka. Lahko poskusite tudi z vključitvijo v kakšne delavnice za izboljšanje samopodobe (tudi mi izvajamo takšno delavnico – več o tem si lahko preberete na vrhu spiska sporočil).

Pomembno je, da že sedaj postavite jasne meje. Če je sedaj izgubila cca.6 kg jih ima okoli 60 na svojo višino 176? To je meja, ki jo mora obdržati. Jasno ji povejte, da vam je pomembna in da ne boste stali križem rok, če ugotovite, da še hujša ali je pretirano nezadovoljna s svojim videzom – pa ni vzroka za to. Ne usmerite sedaj vse pozornosti le na hujšanje, vendar ji jasno povejte, da če ne bo prenehala in ji bo teža padla kakšno kg dol pod 60 boste šli z njo h kakšnemu psihiatru, psihologu na pogovor ali v kakšno svetovalnico (lahko tudi k nam, če presodite, da bo to potrebno). Ni še vsako hujšanje motnje hranjenja, vendar zna biti včasih meja res tanka.

Skušajte ji stati ob strani, če vam zaupa, da se pogovarjate z njo o tem kaj jo bremeni, če ne ji predlagajte, da lahko pokliče tudi kakšno linijo za pomoč mladostnikom – razne tel. št. obstajajo na internetu (klic v stiski), kar je bolje kot da tišči v sebi. Pri tem pa ne pozabite, da je ona tudi vse kaj drugega kot vaša hči, ki hujša. Podpotro potrebuje na različnih področjih.

Želim vam vso srečo.

Lep pozdrav,

Tatjana

New Report

Close