Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija pospešen utrip srca

pospešen utrip srca

Pozdravljeni!
Kljub temu, da je vaš odgovor vsaj delno predvidljiv, vas tudi jaz prosim za nasvet.

Moje težave so se začele pred dvema letoma. Približno ob 3h zjutraj me je prebudila močna, krču podobna bolečina v levem predelu prsnega koša oz za prsnico. Bolečina je takoj popustila. Takrat, pa mi je začelo srce divje utripat, vsaj 180 udarcev na minuto. Srce se je počasi umirilo, toda v prsih je ostal zoprn občutek tesnobe in tiščanja. Postalo mi je slabo in mi je šlo na bruhanje, zato me je oče peljal v zdravstveni dom. Približno dve uri po napadu so mi zdravstvenem domu posneli EKG, ki je bil b.p.. Naslednji dan sem bil popolnoma brez moči in ves bled v obraz, v prsih me je tiščalo, počutil sem se zelo slabo. Osebni zdravnik me poslal na internistični pregled, kjer niso odkrili nič.
Pogosto sem se ponoči zbujal, v ušesih mi je šumelo, bilo mi je vroče, naslednji trenutek me je že zeblo. Ker so se mi težave ponavljale in me je pogosto tiščalo v prsih sem večkrat obiskal osebnega zdravnika, ki me je prepričeval, da so te težave psihičnega vzroka. Za pomiritev srca mi je predpisal ¼ tablete Bloksan po potrebi oz pred spanjem. Ker se stanje po treh mesecih ni izboljšalo me je napotil k specialistu kardiologu. Ko sem pol leta po napadu prišel na vrsto pri kardiologu so se moje težave res že nekoliko umirile. Kardiolog mi je pregledal srce z ultrazvokom ter posnel EKG. Ugotovil ni nič posebnega. Predpisal mi je Bloksan po potrebi, ter mi svetoval postopno nabiraje kondicije. Po enem letu se je vse skupaj nekako umirilo. Zadnje poletje sem pridno hodil v hribe. Nikoli več pa se nisem tako gnal, kot pred pojavom težav, razbijanja srca me je namreč postalo kar malo strah.
Konec Novembra pa so se težave nepričakovano ponovile. Ko sem zvečer legel v posteljo mi je začelo postajati vedno bolj vroče, srce mi začelo vedno hitreje biti do 180 na minuto. Vzel sem Bloksan. Srce se je počasi umirilo, začelo me je zebsti in ves sem se tresel. Naslednji dan sem se počutil zelo slabo, imel sem tudi vročino, zato sem obiskal zdravnika. Posnel mi je EKG, ker se mu ni zdel čisto vredu me je še enkrat napotil k specialistu. Predpisal mi je tudi Heleks. To pomirjevalo mi je kar precej pomagalo, da sem se počutil bolje. Po tem bi sklepal, da so težave res psihičnega izvora. Trenutno je moj edini »psihični« problem moje srce. Kaj je torej vzrok in kaj je posledica? V prsih me večkrat nenadoma zbode pri določenem gibu oz položaju telesa. Pri drugem obisku mi je kardiolog posnel le EKG in rekel, da je vse o.k., predpisal mi je Bloksan po potrebi.
Slabo počutje (občutek šibkosti oz izguba moči), zbadanje v prsih, glasno razbijanje srca. Vse te težave so postale že kar ustaljene in se periodično ponavljajo približno na 14 dni. Zvečer ko ležem v posteljo mi začne srce glasno razbijati. Bolj ko sem čez dan fizično aktiven bolj mi zvečer razbija srce. Čez dan ponavadi nimam večjih težav razen tiščanja v levem predelu prsnega koša. Dopoldan v pisarni mi srce utriplje s 60 do 70 udarci na minuto. Zvečer v postelji pa utrip naraste, zato včasih že kar preventivno vzamem ¼ Bloksan. Pogosto se zbudim okrog 2h ponoči zelo mi je vroče, srce pa mi utriplje 90 do 100 na minuto.
Ali je lahko vzrok težav Borelizoa? Ker sem večkrat v gozdu, so piki klopov kar pogosti. Do sedaj sem se že dvakrat zdravil proti tej bolezni, ker sem opazil značilen izpuščaj na telesu. Morda pa sem ga kdaj tudi spregledal. Zakaj mi začne srce glasno razbijati in hitreje utripati skoraj izključno v postelji? Ali je možno, da pride v ležečem položaju do pritiska na kak živec? Ali se bodo kdaj te težave končale? Prosim vas za kakršen koli nasvet.
Star sem 30 let. Visok sem 181cm, tehtam 79 kg. Krvni tlak: 120/80mm. Skupni holesterol 2,9 (premalo!?). Večino delovnega časa preživim v pisarni za računalnikom. Ker se zavedam pomembnosti fizične aktivnosti za zdravje se rekreativno ukvarjam s športom (kolesarjenje, hribi, …) enkrat do dvakrat na teden po 1 do 2 uri.

Zgornji sestavek sem napisal pred enim letom v forum: Družinski zdravnik. Odgovor je bil tedaj pričakovan in meni prav nič pomiril (psihične težave). Na srečo so težave postopoma umirile in popolnoma prenehale. Če zimo sem hodil v hribe (manj zahtevne) tako, da sem skoraj pozabil na težave s srcem. Prejšnji mesec pa me je zopet sredi noči zbudila enaka bolečina, (krč za prsnico) tokrat brez ostalih posledic (pospešen utrip). To se mi je potem zgodilo še dvakrat. Vedno ko se mi to zgodi se zbudim na trebuhu. Ležanje na trebuhu mi je bilo že od nekdaj neugodno zato zmeraj zaspim na hrbtu. Odkar se je to ponovilo zopet občasno občutim zbadanje v levem delu prsnega koša. Včasih je to povečano z fizičnim naporom, toda ne vedno. Vso zadevo sedaj precej lažje prenašam kot prvič, toda kljub temu mi je neprijetno in nisem sproščen.

Najbolj me moti to, da me včasih zaboli ob določenem gibu in to v trenutku ko sploh ne mislim na svoje srce. To mi vedno vsiljuje misel, da bolečina ni psihičnega izvora ampak ima neko fizično osnovo. Zoprna je misel, da s srcem nekaj ni vredu.
Kaj mi svetujete? K sovjemu zdravniku ne grem več, ker me ne jemlje resno in me je pred letom skoraj proglasil za norega.

Lep pozdrav

Po podatkih navedenih v dopisu, bi sklepal, da gre zelo verjetno za napade supraventrikularne tahikardije (SVPT) pri povsem zdravem srcu. Za dokončno mnenje o vzrokih in vrsti napadov je potrebnih več izvidov: EKG opravljeni ob napadih, izvid obremenitvenega testa srca, izvid funkcije ščitnice, mnenje infektologa, podatek glede uživanja kave, alkohola pred napadi, nenazadnje podatek o razpoloženju in psihičnih ter fizičnih obremenitvah.
Preseneča ugotovitev, da niste omenili poskusov prekinitve napadov z enkratnimi posegi (masiranje desne vratne žile, iztiskanje zraka iz pljuč pri zaprtih ustih in nosu, pitje ledeno mrzle vode, kašljanje itd.).
Trenutno bi se pridružil mnenju zdravnikov, ki so vas do sedaj opazovali, da ne gre za organsko pogojene motnje. Zato priporočam redno zdravljenje z zdravili (Bloxan in slična zdravila in po potrebi pomirjevala), redno aerobno vadbo, zdravo prehrano in ritem življenja, ustrezne duševne in telesne obremenitve na delovnem mestu in v domačem okolju.
V primeru, da se težave nikakor ne bi umirile, bodo prišle v poštev elektrofiziološke preiskave srca in morebitna katetrska ablacija nenormalne prevodne poti v srcu.
Na koncu sestavka sprašujete ali kaže nizka vrednost celokupnega holesterola (2,9 mmol/l) na kakšno bolezen. Menim, da navedena vrednost celokupnega holesterola je premalo povedna za kakršnikoli odgovor.
Potrebni so še podatki o vrednostih HDL holesterola, LDL holesterola, trigliceridov, »jetrnih testov« in morda še drugih.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni
Star sem 75let. pred desetimi leti mi je bil zaradi težav vstavljen STENT.. Ugotovljena mi je bila že takrat angina pectoros, zato jemljem redno zdravilaBloxsan ,Irumed, Atoris,, in Aspirin protekt.Vsa ta zdravila jemlje točno po navodilih svojega zdravnika. Vsakodnevno hodim približno 1/h.Drugih problemov nimam, samo desna roka mi mrtviči je mravljinčasta posebno konci prstov desne roke, to pa tekom dneva počasi poneha. . To jutranje mravljinčanje, oz. mrtvičenje roke me zelo moti, me zanima alo bi se dala ta nadloga kako odpraviti.
Lep pozdrav Janez Ravnikar

Napisali ste, da vas moti mravljinčavost in mrtvinčenje desne roke, ki je izraženo v jutranjih urah (?) in izgine v teku dopoldneva (?). To kaže na vpliv lege telesa v času ležanja, kar naj bi bilo posledica starostno pogojenih sprememb v vratni rbtenici. Morda bi koristila sprememba lege telesa med spanjem. Izključiti je treba tudi prekrvitvene motnje zaradi zoženih arterij. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close