pospešen srčni utrip
Pozdravljeni!
Imam podobne tezave kot jih opisuje gospa Milena pod temo:”napadi panike”.
Stara sem 27 let, jemljem kontracepcijske tablete Logest. Ze 3 mesece imam probleme s pospešenim srčnim utripom, ki se mi spreminja od 90/min pa do 100/min. Občasno dobim tudi napade, ko mi srcni utrip naraste do 160, začnem se tresti, obliva me vročina in spremlja me občutek izgube zavesti. Ti napadi trajajo od 30min. do 1ure. Tudi kadar se mi utrip poveča 100/min občutim nervozo in strah. Opazila sem, da se mi je lažji napad pojavil tudi po hrani. Ko se najem se mi utrip poveča na 130/min, zraven občutim rahlo slabost v želodcu in ko vzamem repurut se mi utrip umiri. Včasih pa se mi utrip poveča med spanjem.
Opravila sem test za ščitnico: TSH 5,057, T4: 15,47, T3:5,34 in EKG je tudi bil v mejah normale.
Zdravnica je zaključila, da je to posledica stresa. Vendar jaz nisem pod stresom, bila sem pred 8 meseci ampak le kratko obdobje. Skrbi me, da je lahko kaj resno narobe z mojim srcem.
Kaj si ob vsem tem mislite vi?
Se zahvaljujem za odgovor.
LP,
Maja
Zelo verjetno so pri vas “napadi” hitrega bitja srca funkcionalne narave. Kontracepcijske tablete Logest ne povzročajo pospešenega bitja srca in vrednosti ščitničnih hormonov so v mejah normale.
Domnevam, da ste že konzultirali kardiologa in da ni ugotovil nobene bolezni, ki bi lahko bila vzrok za napade hitrega bitja srca, ki jih lahko spremlja občutek izgube zavesti pri povsem zdravem srcu. Morda so sedanji napadi še vedno blaga oblika “napadov panike”.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Draga Maya,
jaz sem imela pred enim letom podobne tezave in so mi na osnovi protiteles odkrili Hashimoto tiroidizem (poleg TSH, t3 in t4, merijo tudi protitelesa, ce so povisana, imas lahko kronicno vnetje). Meni so se simptomi pojavili ze pri TSH=3.9. Ker sem bila v tujini, so mi takoj predlagali zdravljenje, obstajajo namrec razlicna mnenja, kje je meja za TSH (pri nas je 5.5, v Ameriki predlagajo okrog 3, ker veliko pacientov cuti simptome ze prej).
Predlagam, da preveris stanje protiteles in ce imas povisana gres morda samoplacnisko k tirologu (uradno si namrec v mejah normale, neuradno pa imas tezave). Lahko pa da je problem tudi kje drugje, ampak kot si opisala, bi lahko rekla, da so simptomi dokaj tipicni.
lp Pika