Najdi forum

Posojilo za brezposelne za šolnino

Že eno leto sem na zavodu za zaposlovanje in dobivam le podporo. Ker še ni videti, da bom kmalu dobila službo, bi se rada vpisala na podiplomca. Problem pa je seveda denar.
Zanima me ali je kjerkoli možno dobiti posojilo, če nimaš plače in nimaš statusa študenta? Vrednostnih papirjev, nepremičnin, avta… nimam.
Za študentska posojila je potrebno imeti status. Problem pa je v tem, da statusa ne morem dobiti, dokler ne plačam prvega obroka šolnine.
Ali je kjerkoli možno dobiti neko kratkoročno posojilo? Rabim cca. 60.000 SIT, vrnila pa bi recimo v dveh mesecih. Mogoče kakšna možnost posojila s porokom?
Drugega mi ne pade na misel kot zastavljalnice. Ne vem pa kaj bi sploh lahko zastavila. Mogoče nakit. Povrh tega pa so zastavljalnice menda zelo oderuške? Pa še nobene ni blizu.

Čakaj no Manja, sedaj te pa ne razumem več…..

Odpiraš že tretjič enako temo – kako priti do denarja. Do vsaj 60 jurjev. Praviš da dobivaš samo podporo, zato jih nimaš. Ker razmišljaš o podiplomcu to pomeni, da si še mlada. In ne mi reči, da pri teh letih res NIKJER ne moreš dobiti kakega dela. Preko študentske napotnice recimo – ker je sama nimaš, si pa pri kakem znancu sposodi njegovo. Kot veliko drugih. Za tisti prvi mesec, da sama dobiš status. Oba moja otroka sta med počitnicami delala preko študenta, možnih ponudb je bilo pa toliko, da sta si izbrala samo najboljše. Nasploh pri ženskah je bilo to poletje tolikšno povpraševanje za trgovkami, da res ne vidim razloga, zakaj nisi nekje delala. Študentsko delo JE, ampak najdejo ga pa samo tisti, ki ga resnično iščejo. In pri tebi se mi zdi, da nisi preveč aktivno bitje. Kar neki sprašuješ o zlatarjih, o zastavljalnicah – veš, če bi imela resničen interes, bi si vzela tistih 15 minut in sama stopila k njim, ter izvedela iz prve roke, ne pa brala ugibanja nekih tujih ljudi. To samo kaže tvoj odnos do stvari in po moje je tudi glavni razlog, zakaj si še vedno brez vsega. Morda pa je že čas, da se vzameš v roke? Sorry če sem grob, ampak tako to je………………

Ti bi pa kredit? Res? S čim ga boš pa odplačevala, če ničesar nimaš (razen stroškov) ? Zbudi se, Manja……. In veliko sreče.

pozanimaj se na zavodu, če je kakšna možnost, da ti on plačjo. vem, da nekatere stopnje oni plačujejo, predvsem za 5., kako je pa s podiplomcem, pa nisem prepričana.

veliko uspeha!

hja, roman, ne vem, če je tako preprosto, kot si ti predstavljaš.

ja, študentskega dela je veliko, samo če nimaš statusa, ga pač ne moreš opravljati.
delati na tujo napotnico? ja, včasih je bilo to zelo enostavno, kar preveč – in sedaj so tako zaostrili, da je tveganje ob tem kar vredno razmisleka.

sedaj je uradno celo tako: delodajalec mora VNAPREJ prijaviti, kdo bo delal pri njemu in koliko ur, na delovno mesto lahko pride inšpektor in preveri ali tam dela res ta oseba, ki je prijavljena. ne vem, če je povsod tako, a moj kolega, ki dela preko napotnic legalno, je to moral početi.

davkarija je zavohala, koliko ljudi goljufa, kar je v končni fazi res. eni so skoraj že za stalno zaposleni na te napotnice – in s tem se ne odpirajo redna delovna mesta. ker hočejo vsi šparat. tudi jaz sem iskala delo in sem bila celo na ministrstvu zavrnjena, ker bojo pač raje študenta vzeli. ko sem rekla, če lahko delam na tujo napotnico, so gladko rekli ne.

tako da ni tako na easy tole, kot ti praviš.

Res je, prek študentskih servisev je dela veliko, samo glede napotnic so pa poostrili. Moj sin med počitnicami vsako leto dela in prej so lahko mutili z napotnicami (jaz tebi napotnico – ti meni kakšen % provizije), z novim zakonom pa tega ni več. (Mislim da od lani ali predlani?? – dohodnina in ostalo…)

Prek študenta pa lahko dela le tisti, ki ima status (dijak/študent) – tukaj je manjin hakelc. Tudi moj sin je moral (ravno včeraj) prinest potrdilo o vpisu, da so mu podaljšali status, ki velja do naslednjega leta – do 31. avgusta. Tako lahko dela tudi med letom.

Manja je na zavodu, ker ima končano šolo in diplomo v žepu. Rada bi študirala dalje, za tak študij (podiplomski), pa moraš sam plačat. Spet hakelc :)) In ker nima denarja, se ne more vpisat v šolo, brez tega pa ni statusa. Čim si enkrat v šoli, pa imaš status. Ja, to je začaran krog!

@ manja*

Manja, povprašaj na Zavodu kako je s tem, če ti lahko pomagajo finančno vsaj pri vpisu. Kolikor vem, Zavod določena šolanja plača (ne vem pa kako je s podiplomci), vendar jim moraš prinest potem spričevalo ali neko dokazilo, da si šolo uspešno naredila, drugače moraš vse stroške povrniti.
Saj je s štipendijo enako.

Pa je firbec tudi mene matral in sem šla malo brskat. Našla!!

Ti si pa vzemi čas, poklikaj vse linke, dobro preberi, potem se pojdi pa pozanimat na Zavod. Pa naj te ne prestraši tisti prvi tekst v rumenem okvirju. Vedno se najde kakšna špranja, če že luknje ni. 😉
Lahko pa greš delat in študiraš ob delu.

tale posojila so tudi omejena.

Prvič jih dodeljujejo samo za mlajše od 26 let.

Za posojilo lahko zaprosijo brezposelne osebe, vključene v program za pridobitev višje oziroma visoke strokovne izobrazbe ali univerzitetne izobrazbe.
Mislim, da podiplomci tu odpadejo.

Poleg tega si ne delaj utvar, da boš z magisterijem in brez delovnih izkušenj lažje prišla do zaposlitve. Kvečjemu kakšno leto boš vrgla proč in zapravila dosti denarja.

Manja!

Takole čisto mimogrede!

Tale fourmu prebere mnogo ljudi. Morda bi se celo našlo delo … vendar kako do tebe?

Kaj, ko bi si za začetek odprla kakšen brezplačen e-mail predal …

Roman,
BREZ STATUSA NI ŠTUDENTSKEGA DELA!!!!
Povrh tega pa sem doma tudi v takem delu Slovenije, kjer nihče ne zbira najboljšega dela. Vsak vzame kar pač dobi. To ponavadi pomeni delo za 500 SIT/h. Tako, da ne govoriti kako je enostavno.
Druga stvar. Zakaj bi že prej hodila okrog raznih posojilnic, če pa lahko na netu zvem marsikaj. Naj ti povem, da imam do najbližjega mesta 18 km. Drugače povedano do prve banke, trgovine… imam 18km. Tudi to so stroški.
Tretjič: kako bi odplačevala? POtem bi imela status, kar pomeni štipendijo in napotnice za delo preko študenta?
Še kaj razjasnim?

Novinka, LadyL,
zavod ne plača nič, ko imaš enkrat diplomo. Sem spraševala svetovalko, potem še svetovalko ne ne-matičnem uradu. Vse so rekle ne. Sem poslala tudi mail pa sploh ne odgovorijo.

Ariadne,
stara sem sicer manj kot 26, ampak spet je ta diploma tu…
Glede podiplomca pa je tako, da si to smer želim delati. Obenem pa je ta smer bolj perspektivna kot to kar imam sedaj. Vem pa da je res da magistri še težje dobijo službo. Leta pa vseeno ne bom vrgla stran, ker bom vseeno iskala redno službo. Vsekakor bolje, da študiram kot pa še vedno doma čepim in iščem razpise pa razne naslove…
Mogoče pa mi bo prek študenta uspelo dobiti delo iz moje smeri…

Kuki,
sem že brskala tudi po forumu o delu pa slabo kaže. Zdaj želim le resno delo.

Kuku, tisto z neresnim delom sem napisala zato, ker sem že kar precej stikov z domnevnimi delodajalci navezala. Pa se je potem izkazalo, da gre za prodajo kakih sesalcev, kozmetike (ki jo moraš prej seveda plačati), raznih zvarkov za hujšanje… Tako, da sem sedaj malce manj zaupljiva.

Jaz novinka? Kje?

Manja

– 500 Sit na uro je VELIIIIKO za nekoga ki nima denarja, ga pa krvavo potrebuje…..

– 18km je razdalja, ki jo najraje prehodim peš, če le imam čas. Za kaj več uporabim bicikel, če le imam čas. Sem 20 let starejši od tebe in imam žal zelo malo časa. Ti ga, kot praviš, imaš veliko……. Kako, da je zate 18km veliko? Aja, še to. V tvojih letih sem ogromno štopal………

– brez statusa uradno ni študentskega dela. Statistika pa pravi, da je študentskega dela brez statusa v Sloveniji še vedno katastrofalno veliko. Po najnovejših omejitvah (100.000 Sit) ga je v nekaterih segmentih dela še več, kot ga je bilo poprej. Še vedno sem mnenja, da je en mesec takega dela (toliko ga potrebuješ in nič več) še vedno boljša varianta od najema kredita, ki ga nimaš s čim odplačevati. In ne mi s tem, da se to ne dela nikjer več. Poznam 60 letnega možakarja, ki še vedno dela preko študenta……..

Sicer ne mislim nadaljevati teme, sem se pa oglasil le zato, ker sem dobil občutek, da se preveč pasivno lotevaš zadev. Življenje na kredit nima smisla, če ne obstaja nek vir za poplačilo teh kreditov. Ampak tvoje življenje je le tvoje in sama najbolje veš, kaj boš storila z njim……….

LadyL,
nisem mislila, da si ti novinka. Odgovarjala sem le tebi in Novinki naenkrat.

Roman,
Nikjer nisem napisala, da ne bi delala za 500 SIT. Delala bi še za manj. NApisala sem le, da se pri nas ne izbira kaj bo kdo delal (razen tisti, ki imajo veze), ker si toliko pisal kako tvoja dva izbirata le boljša dela.
Pa ti veš koliko časa se potrebuje za prehoditi 36 km (2×18)? Se mi zdi, da to še nisi preskusil. Jaz sem že. Za hojo v SŠ. Kar se kolesa tiče: pri nas je makadam, blato… in precej višinske razlike. Sem se že tudi s kolesom vozila v službo in vem kakšen je bil rezultat.
Od štopanja pri nas dobiš prej dolgo sivo brado kot pa kak štop.

Veš kaj je zame zanimivo pri tebi? V eni temi pred nekaj dnevi si pisal levite eni, ki je spraševala ali se ji splača poročiti ali ne. njej si očital goljufanje, meni pa svetuješ goljufijo. Delo prek tuje napotnice je namreč ravno to. Pranje denarja.
Da ne govorim kako so v zadnjem času poostrili tako delo. Povrh tega pa ni ravno lahko dobiti napotnice od drugega. Le kdo bi jo dal in tvegal. In kateri pošten delodajalec bi to tvegal?
Mene so že večkrat prosili za napotnico pa je nisem nikoli dala. In veš zakaj ne? Ker bi bila s tem sama na zgubi. Dobila bi manj otroških dodatkov, na ta račun pa bi nekdo služil prek študenta. To je še en razlog zakaj ne bi nekoga prosila za napotnico. Povrh tega pa napotnice nihče ne tala okrog. Ne poznam nikogar, ki bi jo bil pripravljen dati drugemu.
Verjetno je res še nekaj takega dela, ampak presneto premisli, kdo si lahko to privošči. Ponavadi le še taki, ki imajo že tako dovolj vsega pa potem še na ta način vlečejo denar.

Roman,
pa še nekaj, da ne boš spet napisal, da sem pasivna. Zadnje mesece se trudim poiskati delo na črno (vem, da tudi to ni dovoljeno, je pa bistveno manjši prekršek kot tisto z napotnicami in težje preverljiv, ker gre denar na roko). In zdaj se mi bo mogoče nasmehnila sreča za pobiranje lešnikov. Nabirala jih bom za 350 na uro in se potem še dobro uro peljala domov s kolesom (v klanec). Ampak še vedno je ČE. Pri nas ni tako, da bi se dela izbirala. Tudi za slabo plačana dela rabiš veze.

Res sem rekel, da zaključujem temo, ampak ker si ti iz teme skrenila in začela analizirati mene (čeprav se ne spomnim, da bi jaz odprl temo), vseeno še enkrat odgovarjam.

Drago dekle, jaz absolutno ločim med preračunljivostjo, ali se poroka finančno splača ali ne in nujo po preživetju človeka. Omenjani post je pisala ženska, ki ne bo imela problemov s preživetjem – dobila bo zaposlenega partnerja, doklade itd. Ti pa pišeš da si brez vsega in da ne vidiš rešitve. Ja! In v takem primeru je zame sprejemljiva tudi take vrste “goljufija”. Obenem pa sem 2x napisal, da gre samo za trenutno premostitev, dokler ne pridobiš statusa. Omenjal sem rok največ en mesec. V “poročnem” primeru bi bila država direktno oškodovana. V tvojem primeru pa ne. Ker je delodajalcu popolnoma vseeno, ali zaposli Filipčič Lojzko ali pa Novakovo Tončko. Za obe bo imel enake stroške, država pa bo v vsakem primeru dobila svoje, za obe enako. Gre torej samo za menjavo priimkov, vse ostalo je enako. Goljufija v finančnem smislu je, če delodajalec zaposluje ljudi preko napotnic z jasnim namenom prihranka pri dajatvah za zaposlene, v resnici pa bi moral redno zaposliti človeka. Ampak v tem primeru je pravi goljuf on, ne pa ti. Se tebi zdita oba primera torej enaka in primerljiva? Meni vsekakor ne.

Ko sem omenil moja otroka sem jih zato, ker imam v sorodstvu še nekaj otrok podobne starosti, ki “nikakor ne morejo dobiti nobene zaposlitve” preko počitnic in to že nekaj let zapovrstjo. Lepo gredo sem pa tja na študentski servis in ker tam ni ničesar uporabnega, so s tem zadovoljni. Starši pa očitno tudi. Jaz na tak način ne pristajam, zato sta moja iskala službe direktno v firmah in trgovinah. Sama. In jih našla toliko, da sta lahko izbirala. Kako pa ti iščeš delo, če se ti zdi napraviti 18km do mesta skoraj nemogoče? Pri nas ni v navadi, da bi delodajalci trkali na vrata in iskali… in vse bolj se mi dozdeva, da imajo tudi vaši podobne navade :)))

36km narediš s kolesom v dveh urah. Eno uro v vsako smer. Za občasen obisk mesta in pri tvojih letih krasna športna tura, ki ti jo lahko samo priporočam. Sam delam precej daljše ture…. po hribih, dolinah, gozdnih poteh, makadamu. In če delam to iz užitka, bi seveda sem pa tja tudi iz nuje, če bi bilo to potrebno. Blato pa pri nas ni ves čas na cesti ampak ima (vsaj naše) čudno lastnost, da se kar naprej suši……….. Štopa pa da pri vas ni? Ne gre torej nihče iz vašega kraja zjutraj v službo in nihče se popoldne ne vrača? In nima prav nihče niti enega sedeža prostega, pa če ga lepo poprosiš? Daj no Manja…..zakaj ne moreš po cesti, zakaj ne moreš na štop, zakaj….. …. pa blato je mokro, pa ptice so preglasne, pa sonce sveti postrani….. :))))) In od tistih 36 km jih je samo 18 v klanec. 18 pa v dolino….. Moj bicikl gre v dolino sam, ker sem kupil tak model. Kako pa tvoj? :))))

P.S. Če boš že delala nelegalno s pobiranjem lešnikov, potem ti predlagam da greš do konca in nabrane lešnike ne odneseš na zbirno mesto, kjer bi zanje iztržila 350Sit na uro, ampak jih raje odneseš na tržnico, kjer boš zanje dobila vsaj 10x več :)))))))))))))))

Kot prvo,Roman….druge punce nehaj nagovarjati h stopanju…a nic ne beres casopisov?

Kot drugo manja, ne vem kje je sploh problem? A zivis v pragozdu? Pobiranje lesnikov? Ma dej nehi s takimi….vedno se lahko najde delo,toliko je ponudb za delo,veliko je tudi ponudb za nedolocen cas,ni ti treba imeti statusa,sem prepricana da si lahko najdes kaj normalnega,pa nehaj z izgovori. Kako pa bos v sluzbo hodila,ce si tako dalec,da zdaj ne mores niti v mesto? Nehaj tako govoriti kot da zivis bogu za nogu i jos dalje in da si najbolj boga na tem svetu. Ogromno studentov je na istem kot ti,pa nimajo raznih problemov niti ne pobirajo lesnikov.
Ce je pa to problem,potem se pa vpisi na eno fakulteto,zaradi mene na tekstilstvo in dobis se status za eno leto,v tem letu pa si najdi job in sparaj. Vpisni roki so do 8. septembra,men se zdi.

No pa so te še drugi spljuvali

Domnevam da si to ti.

Hmm, ne bi rekla, da je to ona…
nezaposlena se je javila (po mojem nasvetu) na forumu Računalništvo, kjer je JASNO postavila vprašanje. Manja* pa lešnike nabira…

Evo, šansa za našo bodočo študentko brez statusa. Vse legalno, prijavljeno, delo od doma – računalnik in adsl očitno že ima. Le še delat bo morala.

Roman, se mi kar brezveze zdi ti odgovoriti, ampak bom vseeno. Delala preko tujih napotnic ne bom. Da pa ne boš mislil, da nisem še nikoli delala ti naj povem, da sem vsako leto delala preko študenta. Vsako leto sem vedno napisala cca. 40 – 50 prošenj. Ponavadi sem imela srečo in sta bili potem ena ali dve pozitivni. Ter sem si zaslužila.
Glede na način kako govoriš o kolesarjenju pa se mi preveč dobro zdi, da bistveno več prekolesarim kot ti. Pa verjetno tudi prepešačim. V šolo sem vsak dan hodila 1,5 h daleč, v eno smer, da ne bo pomote.
In ne vem zakaj ti gredo ti lešniki tako v nos? Je kaj slabega v tem?

Wewwe,
kaj je narobe z lešniki? Drugače pa je tudi za kratek čas težko dobiti resne zaposlitve, sploh mladim brez delovnih izkušenj. S tem pa da bi se kar vpisala ne en iks faks pa ne bi prav nič dosegla. Kvečjemu odžrla nekomu mesto in zgubila še eno leto. Če se bom vpisala na faks, bom ta faks tudi resno delala in ga tudi zaključila.

EQ, narobe domnevaš.

Tajfun,
kje le naj staknem ADSL?

Ne vem zakaj je značilnost tega foruma, da vedno ko nekdo nekaj vpraša, nastane val pljuvanja, neodobravanja… Zakaj nekateri preprosto ne morete preskočiti tem, ki se vam zdijo neumne?
Zakaj se vtikate v stvari, ki jih ne poznate? Zakaj potem odpirate čisto druge teme? Roman, s svojimi posti si šel čisto v drugo smer kot je bilo moje vprašanje. Zakaj me raje ne ignoriraš, če pa sem zate tako nesposobna?

Temo sem odprla, zaradi tega, ker so me zanimale izkušnje ljudi, ki so že imeli opravke z zastavljalnicami, brezposlenostjo, kratkoročnimi posojili… Zanimali so me predvsem nasveti v tej smeri.
Če bi bilo tako enostavno vse te stvari zvedeti v banki, zastavljalnici… osebno, se ne bi dogajali primeri Orion in podobno. Jaz pa ne želim nasesti kakšnim oderuhom kot se to dogaja marsikomu. Zaradi tega so me zanimale izkušnje strank in ne besede posojilodajalcev. IZKUŠNJE!!!
Nikjer nisem prosila, da mora sedaj kdo mene analizirati. Še posebej pa ne ljudje, ki me ne poznajo in niti ne poznajo drugega kot svojega načina življenja.
Ampak kot je navada, se mora toliko ljudi obešati na stvari, za katere jih nihče ne vpraša. Preden se spravite na nekoga pa mogoče malce pomislite, da prav malo veste o njem. In močno dvomim, da je tako veliko študentov oz. mladih diplomantov na podobnem mestu kot jaz. Res je veliko brezposelnih, ampak večina ima doma toplo zavetje. Nekateri smo se morali sami postaviti na svoje noge in če so noge preveč trhle, se včasih tudi kaj zaplete….

New Report

Close