O posodi ste že pisali.
Mene zanima če je res, kar sem nekoč slišala: da tam kjer se kovina dotakne živila uniči vse vitamine?
(npr nož, rezilo v strojčkih za mletje oz sokovnikih, pa tudi posoda verjetno)
Potem bi bila vsa posoda razen stekla neuporabna.
Otrokom sem zato vseeno raje ribala na steklenem ribežnu prve obroke sadja.
Je to res in katera posoda bi bila potem ok? Steklo imam le za peko piščanca v pečici.
Hvala vnaprej!
POzdravljeni,
tako posplošene trditve niso najbolj realne, je pa res, da kovina pospešuje oksidacijske procese. Pri tem je seveda pomemben tudi čas stika s kovino, rezanje je kratkotrajen proces, medtem ko je hranjenje daljše.
Steklo in emajl sta neutralna materiala, ki ne vplivata na živila. Zato so te posode primerne tudi za hranjenje živil, medtem ko so kovinske za to manj primerne.
Kot sem pa že pisala obstajajo tudi posode s stekleno prevleko.
LP
Jaz sem pisala o posodi Silit, ki ima stekleno prevleko in jo prodajajo v Lesnini. Verjetno je o tej govorila tudi “doma tudi kuharica”.
Nerjaveče jeklo, ki je testirano kot primerno za živila mora izpolnjevati določene standarde. Toda kot pravite, hranjenje je daljši proces in za to se priporoča steklo, saj veste da tudi staranje vina poteka v steklenicah. KOvinske sode se uporablja v sodobni tehnologiji sicer pa se je včasih uporabljal samo les in steklo. V vinu je zelo veliko različnih snovi in ne reagirajo vse enako v stiku s kovino.
Če želite vino hraniti dlje časa, vam vsekakor priporočam steklo, pretočite ga v steklenice ali pa velike steklene balone.
http://www.silit.com/
Bila sem v Lesnini in spraševala za posodo, prevlečeno s steklom, pa mi niso znali svetovati. Je to mogoče posoda iz Silargan®-a?
Posoda SILIT VISION.
Tole so navedne lastnosti:
material: e30 – revolucionarna sinteza jekla in visoka tehnologija keramike
– brez izgube sijaja
– brez oddajanja okusa
– odlična toplotna karakteristika, tudi pri izredno visokih temperaturah
– feromagnetno prevoden, primeren za indukcijska kuhališča
– pranje v pomivalnem stroju
– izjemno gladka površina, se enostavno čisti- material odporen na praske
– tudi za serviranje in shranjevanje živil
– brez Niklja
– Antibakterijski material
Moja izkušnja: dobro akumulira toploto- kuhamo na zelo manjhnem ognju, je zelo trpežna, vendar pa je precej težka in tudi draga.
Preverila sem tudi lastnosti silargama, ni nobene posebne razlike. V obeh primerih gre za keramično prevleko, torej so tudi lastnosti lahko primerljive.
Mislim, da od tu napej igra vlog pri izbiri bolj všečnost oblike in praktičnost uporabe, pa zagotovo tudi cena.