Posledice zdravljenja
Spoštovani!
Star sem 18 let in sem bil pred letom dni zradvljen zaradi hodgkinovega linfoma.Prej sem nekaj ciklusov kemoterapij ter obsevanja vratu in zg. dela trebuha.Moje vprašanje pa je naslednje: Imam punco s katero sva skupaj že dobro leto in sva se odločila imeti spolni odnos.Zanima me ali je potrebno da uporabim kondom al pa to ni potrebno saj sem nekje slišal da imam tako in tako za nekaj let okvarjeno plodnost?
Hvala za odgovor!
Lepo pozdrav
Nejc
Dragi Nejc!
Menim, da bo zaščita vseeno potrebna, če ne želita nosečnosti. Med obsevanjem so testise verjetno zaščitili, prav tako je bilo obsevanje usmerjeno, od njega pa je preteklo že eno leto. Koliko je v semenskem izlivu sploh živih in živahnih semenčic, pa bi lahko pokazal le pregled semena (spermiogram). Tudi, če bi spermiogram sedaj pokazal malo število semenčic ali sploh nobene, ne more nihče napovedati, kako kmalu ali pozno bi bil spet normalen. Tako bi se morala z dekletom vselej zanašati na nekaj nezanesljivega in hipotetičnega. Poskrbita torej za zanesljivo zaščito, ki bo ustrezala obema!
Lepo vaju pozdravljam,
Irena