Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva posledice skorajsnjega poroda

posledice skorajsnjega poroda

Spostovani,

imam vprasanje, ki se nanasa na zdravstvene razmere moje sestre. Ona je namrec v 25. tednu nosecnosti, nosi pa dvojcke (stara je 23 let). Do sedaj se je zelo dobro pocutila, njeno kot tudi zdravstveno stanje obeh plodov je bilo brez posebnosti. Pred dvema dnevoma pa jo je zacelo zelo tiscati v spodnjem delu trebuha in zato je odsla h ginekologu v bolnisnico, kjer ima zdaj redne preglede. Po pregledu so ugotovili, da ima popadke vsake 3 minute, da ima zelo trd trebuh, zelo sibko pa je ustje maternice. Zdaj je v bolnici, kjer so ji dali razlicna zdravila za jacanje teh misic ter za razvoj pljuck pri obeh plodih ter ji predpisali strogo lezanje. Zadeve so se zdaj ze umirile. Zanima me, ali taksno stanje (skorajsni porod) lahko kako vpliva na razvoj otrok? Kaksne so moznosti, da bi se popadki vnovic ponovili?

Za odgovora se najlepse zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Tanja

Draga Tanja,

tisti, ki bo znal odgovoriti na vaša vprašanja, bo zelo verjetno postal zelo znan in bogat. Mislim, da bo prejel vsaj Nobelovo nagrado. Torej…s temi vprašanji se ukvarja trenutno nekaj 10.000 znanstvenikov po svetu in niso prišli kaj dosti dlje kot so bili pred 50 leti. V praksi pa je tako, da nekatere nosečnice tak “grozeč prezgodnji porod” preživijo in ne doživijo prezgodnjega poroda, nekatere pa gredo v porod. Pri kateri nosečnici se bodo popadki ponovili pri kateri pa ne ni mogoče napovedati. Vse kar znamo je dajanje zdravil za predčasno dozorevanje pljučk in za nekaj dni znamo tudi ustaviti popadke. Po nekaj dneh žal postane “preprečevanje popadkov” neuspešno in če misli priti do poroda, bo v tem času prišlo, sicer pa obstaja negotovost vsaj do 32. tedna, ko so plodovi že precej zreli in jim neonatologija, veja medicine, ki se ukvarja z pravkar rojenimi otroki, lahko že uspešno pomaga.

Hvala za odgovor. Se enkrat pa vam postavljam vprasanje, na katerega mi niste odgovorili, to je, ali so te razmere (prezgodnji popadki), kako vplivali na razvoj otrok.

Lep pozdrav.

Ne! ogroža ga le prezgodnji porod s posledično nezrelostjo, ki ima običajno hude posledice pred 28. tednom.

New Report

Close