Najdi forum

Posledice prenehanja kajenja

Tudi sama sem 10 dni čista. Kadila sem 17 let. Pet let sem se najprej psihično pripravljala da opustim kajenje. Zadnje leto sem (v mesecu maju) nehala kupovati cigarete, katere pa sem “žicala” tako da sem pokadila do max. dve cigateri na dan. Pred dvema mesecema sem zopet kupila škatljico cigaret ter nato naslednjo in naslednjo…. Zavedalal sem se, da če s tem nadaljujem bom zopet postala kadilka v pravem pomenu besede.
Zato sem se odločila (to prvič sporočam na FORUMU) da sem pred 10 dnevi prižgala zadno cigareto.
Mi gredo kar kocine pokonci ob misli da sem uspela izpisati besedo “pokadila zadnjo cigareto”- da izgovorim zadnje tri besede še nimam poguma.
Sedaj sem 10 dni ČISTA. Močno upam, da mi bo uspelo. Naj še povem, da do sedaj nisem še nikoli zavesto poskusila s prenehanjem kajenja – tudi med nosečnostjo in dojenjem ne.

DRŽITE PESTI ali pa FIGE, kar boj pomaga

Lep pozdrav PIKA

Dva meseca in pol.Pa se še vednbo porajajo pomisleki okoli smiselnosti prenehanja??????Seveda polek očitnih dobrot.

Tudi jaz držim pesti zate in ti povem,da se že veliko bolje počutim, sem mirna in me kajenje ne privlači več.Pa je bilo v nedeljo komaj dva tedna.Tudi ti se boš kmalu osvobodila, če boš še malo vztrajala.Čestitam in lep pozdrav
Alenka

Popolnoma normalno, da ti telo stavka, ker hoče cigarete!!!

Kašljanje in izkašljevanje, glavoboli, pomanjkanje sape, pa še kakih 100 bi se jih še našlo.

Ni panike!

Če boš postal zelo nervozen, poskusi z jemanjem Deprima, narejen je iz šentjanževke, ima pomirjevalen učinek. Jemati jih je treba vsaj 14 dni. Pomaga tudi, ko te bo začela mučiti nespečnost.

LP

In vztrajaj!!

Kadilec sem bil štirideset dolgih let s presledki.Zdaj sem se dokončno odločil cigaretu reči ne.Imam svojo metodo,ko me močno zagrabijo kremplji nikotina potegnem en dim in tako
mi je uspelo v 19 dneh pokaditi pol škatlje cigaret, srčni utrip se mi je zmanjšal na normalo
tudi krvni pritisk je v mejah normale imam velik apetit dost laže diham začel pa sem
izkašlevati dolgoletni “asfalt”.Zredil,pa sem se za 2 kilograma.Zdržal bom brez nikotina.
žac

Bravo g. Žac. Kajenje je res najbolj iracionalna kemična odvisnost, cel tobačni biznis pa nateg stoletja. Še zadane ne, tobak. In pravljice o krasnem okusu in aromi, ki jih prodaja industrija, šele kot nekadilec vidiš kako nagraužno cigarete smrdijo. Tudi oz. še posebej po kosilu in ob kavi.

Prav tako cigarete (dokazano) ne pomirjajo, kot zmotno mislijo kadilci. Občutek blage umirjenosti je samo odpravljena blaga abstinenčna kriza povzročena s cigaretami samimi. Še manj cigarete stimulirajo ali pomagajo pri koncentraciji.

In tudi to kako zelo težko, da je prenehati s kajenjem je samo mit tobačne industrije. Abstinenčna kriza od cigaret je malenkost, sploh v primerjavi z drugimi drogami, 3 dni max, nekakšen občutek praznine in nelagodja. Še veliko bolj kot pri drugih drogah, samo vprašanje kaj resnično hočeš. Po infarktih in hudih diagnozah ljudje prenehajo kaditi z lahkoto.

Po 19 dneh, g. Žac, ne morete biti več fizično odvisni. Nikotin ima izredno kratko razpolovno dobo, zato kadilci potrebujejo toliko cigaret, a če bi bila ta fizična kriza res izrazita ponoči ne bi mogli spati, vsako uro bi se zbujali, tresoči se in vsi prepoteni, nujno rabim cigareto. Pa ni tako.

Ta občasni nikotinski grabež, kot ga opisujete, se zdi bolj psihološke narave. Poskusite npr. preokviriti izkušnjo. Zdaj ste nekadilec in karkoli doživljate nima zveze z nikotinom kot takim. Zaposlite um in roke z nečim drugim in grabež bo hitro popustil. Gre bolj za priučeni vzorec obnašanja, avtomatizem ki se razvija ob odvisnostih, tako kot npr. nekateri ljudje vedno prižgejo cigareto med telefonskim pogovorom, pri računalniku, ko stopijo iz hiše, ko vstopijo v avto, vse to so praktično nezavedna dejanja, neuralne poti ki jih je treba pri vseh odvisnostih spremeniti. Na srečo so možgani neuroplastični, tako da vam bo gotovo uspelo. Če le res to želite.

Veliko se jih odloča prenehati s kajenjem, tudi sam bi lahko, sem si rekel:, za rojstni dan bom. Potem pa nekaj v meni pravi, kaj se zgovarjaš, kaj to moro vlečeš, zdaj je pravi trenutek, prav zdaj, potem sem se vprašal, kaj imam od kajenja? Zakaj kadim? Ali mi je cigareta v užitek? Iskreno mi povej !!! Če je res tako dobra, ok, okušaj jo malo v ustih, kako je dobra. In res sem poskusil, veste kaj, bljak, nagnusno, ne moreš verjet kako ogabn okus imajo cigarete ko jih resnično okušaš, srkaš dim v ustih, ne da inhaliraš. In…po 18 letih kar sem kadil, je danes 3 mesece odkar sem prižgal in okušal to zadnjo cigareto. In čisto enostavno je prenehati kaditi, enostavno ne prižgeš več! Seveda me je zamikalo in sem imel željo da bi prižgal cigaret, zato sem imel pripravljeno taktiko in sicer sem se zopet vprašal, kaj imaš od kajenja? zakaj si želiš cigarete, zato ker je tako dobra ali zato ker jo hoče telo? Kmalu me je želja minila, vem pa to, da nikoli več ne smem prižgat niti ene cigarete, nobene!!! Ker se lahko zgodi to, kar se je zgodilo pred 18 leti, ena cigareta, naslednji teden dve cigareti, pride zabava pet cigaret in kmalu zatem greš že v trgovino si kupiš najprej škatlico, po nekaj letih si kupuješ pa že več škatlic dnevno ali celo šteko in mine takole 18 let, ko se sploh ne zavedaš. VSEM KADILCEM V VEDNOST: PREPROSTO, ČISTO ENOSTAVNO JE PRENEHATI KADITI – vendaar to lahko storiš samo enkrat!!! Zdaj je pravi čas!

Lp Lukež

New Report

Close