Posledice poškodbe/raztrganine maternice
Spoštovani,
pred dvema letoma sem rodila z nenačrtovanim CR (prvi porod), razlog posega je bil patološki CTG (bardikardija, ki ji je sledila tahikardija). Med posegom (3. porodna faza) je kirurg odkril zatrganino D kota in v sredini navzdol proti cerviksu. S posameznimi šivi so se zatrganine zašile. Posledica poškodbe je bila tudi izguba krvi (ocenjena na 1 L). Omeniti še moram, da pred porodom nisem imela nobenih drugih posegov na maternici. Zaradi želje po ponovni zanositvi, se na vas obračam z naslednjimi vprašanji:
-Kolikšna je po vaši oceni verjetnost zapletov med nosečnostjo v primeru tovrstnih poškodb na maternici v kombinaciji s carskim rezom? V grobem do kakšnih zapletov bi lahko prišlo?
-S katerimi preiskavami se lahko preveri stanje in kondicijo maternice (UZ, histeroskopija?)? Ali bi v danem primeru sploh priporočili tovrstne preiskave?
-Kolikšna je po vaši oceni verjetnost zapletov pri drugem porodu v primeru tovrstnih poškodb na maternici v kombinaciji s predhodno opravljenim carskim rezom?
Hvala vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
če se je vse ustrezno zacelilo pri vas ni nič večje verjetnosti zapletov v nosečnosti kot po kateremkoli drugem CR. Pred zanositvijo se sicer da z UZ preveriti, če se je maternica na mestu reza zacelila v celoti ali je kje ostalo kaj razprto, saj pri toliko CR, kot se jih opravi v današnjem času videvamo kar občuten % primerov, kjer se stena maternice ne zaceli po celotni debelini ampak se ustvari isthmokela (kila razteznega dela stene maternice). V takšnem primeru bi bila tvegana edino nosečnost, ki bi se vgnezdila ravno na tem mestu, kjer je bil prejšnjič rez na maternici.
Spoštovani Dr. Pušenjak,
Trenutno sem v 8m nosečnosti. Ko bom rodila bo minilo 3leta od zadnjega poroda, ki se je končal s carskim rezom. Rana se je krasno zacelila, zaenkrat vse ok in velika želja po VBAC ( seveda ne z glavo skozi zid).
Na mojo željo sem dobila porodni zapisnik kjer piše “Vidna tudi vertikalna raztrganina uterusa proti cerviksu na lateralnem desnem šivu, ki ga posebej zašijemo nato hemostaza na uterusu ekzaktna..”
Sedaj me pa zanima kaj to pomeni? Da je maternica počila med porodom/popadki? Tega mi nihče ni omenil. In kaj to pomeni za VBAC?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
žal težko ugibam, kaj je povzročilo to raztrganino. Lahko bi bila od poroda, lahko pa bi nastala tudi pri samem CR zaradi težje ekstrakcije ploda iz medenice. Če to ni zapisano, ne bomo mogli dešifrirati. Bi pa bilo pomembno vedeti le, če je do raztrganine prišlo med porodom in je bila pri CR zgolj “odkrita”. V tem primeru bi bilo bolj modro ponoviti CR.
Spoštovani,
Hvala za podano mnenje. Piše “ekstrakcija otežena, pomaga tudi babica s pritiskom od spodaj-nepravilna vstava.”
Zanima pa me, ker to očitno ni nekaj običajnega, zakaj tega niso omenili na odpustnici, zakaj moja ginekologinja nič ne ve o tem, da bi lahko rano bolj spremljala. Torej če nebi zahtevala zapisnika, tega nebi vedelo, bi poizkusila VBAC in bi lahko nastal hud problem?
spoštovani,
tudi ne vem kakšno “spremljanje rane” ne bi ničesar spremenilo. Omenjeni “zaplet” se zgodi lahko takrat, ko je glavica ploda po daljši 2. porodni dobi že tako nizko, da težko pridemo do nje med CR in zaradi pomanjkanja prostora med glavico, roko kirurga in ranljivostjo stene maternice. Še nekaj malega nespretnosti ali živčnosti pri tem tudi ne koristi, ampak to ne pomeni, da ne morete poskusiti VBAC. Seveda ne spet preko meje zdravega razuma. Če gre gladko in relativno hitro, prav, če ne, se gre pa ponovno na CR.